Tipy pro domácí pekárny II.

Na vůni čerstvě upečeného chleba je něco úžasného. Zatímco ruční příprava chleba zabere spoustu času, domácí pekárna za Vás převezme všechnu práci.

Když se budete řídit pár pravidly, zajistí Vám to pokaždé úspěch při pečení.

Přečtěte si manuál

Pokud jste koupili domácí pekárnu z druhé ruky a nemáte manuál, můžete ho najít na internetu na stránkách výrobce. V manuálu najdete nejen recepty, ale také kritické rady. Všimněte si, v jakém pořadí se mají suroviny dávat do pekárny. Do některých se dávají nejprve suché suroviny a do jiných nejprve tekuté.

Zkontrolujte kvasnice

Jednou z nejběžnějších chyb, kterou dělají domácí pekaři, je, že použijí prošlé kvasnice. Kvasnice hrají při pečení chleba více úloh, nejenže pomáhají těstu kynout, ale také těsto zpevňují, pomáhají vzniknout lepku a vytváří vůni, která je pro čerstvě upečený chleba typická. Proto předtím, než suroviny vložíte do pekárny, zkontrolujte, jestli jsou kvasnice čerstvé. 

Řiďte se receptem

Ať už pečete jakýkoli chleba, musíte se řídit návodem. To znamená přesně odměřit suroviny, použít správné suroviny a péct po správnou dobu. Pokud některé pravidlo vynecháte, nedosáhnete správného výsledku. Abyste si byli jistí, že se správně řídíte receptem, přečtěte si ho dvakrát předtím, než začnete.

Pekárnu správně nastavte

Domácí pekárny mají různá nastavení. Můžete si vybrat z různých typů chleba, různou tmavost kůrky a různou velikost bochníku. Když tyto prvky správně nastavíte, dosáhnete tím perfektního výsledného chleba. Řiďte se návodem v receptu, jak pekárnu správně nastavit na určitý typ chleba.

Sledujte míchání

Příprava chleba se hodně liší v závislosti na aktuálním počasí a klimatu. Pokud je velmi vlhko, bude potřeba více mouky, a když je sucho, bude potřeba přidat více vody. Je důležité sledovat míchání surovin a kontrolovat, jestli tvoří úhlednou kouli těsta. Pokud jsou suroviny při míchání příliš suché, přidávejte do těsta vodu po lžících, dokud se z těsta nevytvoří koule. Pokud je těsto příliš lepivé, přidávejte po lžících mouku, dokud nedosáhnete správné konzistence.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články