Tipy pro práci s domácí pekárnou
Domácí pekárna je kuchyňský spotřebič sloužící k přípravě chleba. Domácí pekárny obvykle mívají různé programy na různé typy těsta a časovač na odložený start.
Do pekárny můžete použít standardní suroviny a směsi na pečení. Pekárna těsto uhněte a upeče během pár hodin od startu. Některé modely mají program na rychlé pečení, který zkrátí dobu pečení na méně než hodinu.
Tipy pro pekárnu
Protože domácí pekárny mají citlivé mikročipy, vždy používejte přepěťovou ochranu, která chrání před změnou napětí. Jako u kteréhokoli jiného spotřebiče, když pekárnu nepoužíváte, odpojte ji ze zásuvky. Uschovejte si účet a záruční list a spolu s manuálem je uložte na bezpečném místě, abyste je měli v budoucnu k dispozici. K domácím pekárnám obvykle bývají přiloženy tipy na úsporu času a recepty na chleba, stejně tak možnosti dalšího použití pekárny.
Tipy na suroviny
Standardní suroviny na přípravu chleba jsou: mouka, sůl, cukr, olej a kvasnice. Do domácí pekárny vždy používejte chlebovou mouku, pokud výrobce výslovně neuvádí jinak. Chlebová mouka díky vyššímu obsahu bílkovin a lepku způsobuje lehčí a nadýchanější chleba. Pokud budete přidávat suroviny s vysokým poměrem sodíku, snižte množství soli. Ovocné šťávy a přísady typicky zvyšují obsah cukru, a proto chléb bude sladší. Pokud nechcete tak sladký chléb, snižte množství cukru. Pokud budete přidávat vejce, musí mít vždy pokojovou teplotu. Nikdy na pekárně nepoužívejte odložený start, pokud do těsta přidáváte vejce, mléčné výrobky nebo jiné suroviny podléhající rychlé zkáze.
Tipy na mouku a kvasnice
Mouka a kvasnice jsou při přípravě chleba zásadní, a musí se s nimi proto správně zacházet. Mouku většinou můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě až rok. Měli byste ji skladovat na chladném suchém místě, nikdy ne poblíž zdroje tepla nebo na slunci. Celozrnná mouka obsahuje olej, proto vyžaduje uskladnění v ledničce, kde ve vzduchotěsné nádobě vydrží až rok. Mouku byste měli používat při pokojové teplotě. Kvasnice skladujte až do použití v ledničce. Vždy je spotřebujte do data uvedeného na balení, aby byly aktivní. Kvasnice vždy přidávejte až nakonec, dejte je do důlku v suchých ingrediencích, aby se předčasně neaktivovaly kontaktem s tekutými ingrediencemi.
Tipy při pečení
Jako u každého pečení i zde přesně odměřujte suroviny. Když budete odměřovat suché sypké ingredience, nabírejte je lžící do odměřovacího šálku a pak zarovnejte tupou stranou nože. Tak dosáhnete, že suroviny nebudou stlačené. Když odměřujete tekuté ingredience, kontrolujte zblízka jejich hladinu. Chleba vždy nechejte vychladnout předtím, než ho budete krájet, aby se netrhal.