Tipy pro práci s domácí pekárnou

Domácí pekárna je kuchyňský spotřebič sloužící k přípravě chleba. Domácí pekárny obvykle mívají různé programy na různé typy těsta a časovač na odložený start.

Do pekárny můžete použít standardní suroviny a směsi na pečení. Pekárna těsto uhněte a upeče během pár hodin od startu. Některé modely mají program na rychlé pečení, který zkrátí dobu pečení na méně než hodinu.

Tipy pro pekárnu

Protože domácí pekárny mají citlivé mikročipy, vždy používejte přepěťovou ochranu, která chrání před změnou napětí. Jako u kteréhokoli jiného spotřebiče, když pekárnu nepoužíváte, odpojte ji ze zásuvky. Uschovejte si účet a záruční list a spolu s manuálem je uložte na bezpečném místě, abyste je měli v budoucnu k dispozici. K domácím pekárnám obvykle bývají přiloženy tipy na úsporu času a recepty na chleba, stejně tak možnosti dalšího použití pekárny.

Tipy na suroviny

Standardní suroviny na přípravu chleba jsou: mouka, sůl, cukr, olej a kvasnice. Do domácí pekárny vždy používejte chlebovou mouku, pokud výrobce výslovně neuvádí jinak. Chlebová mouka díky vyššímu obsahu bílkovin a lepku způsobuje lehčí a nadýchanější chleba. Pokud budete přidávat suroviny s vysokým poměrem sodíku, snižte množství soli. Ovocné šťávy a přísady typicky zvyšují obsah cukru, a proto chléb bude sladší. Pokud nechcete tak sladký chléb, snižte množství cukru. Pokud budete přidávat vejce, musí mít vždy pokojovou teplotu. Nikdy na pekárně nepoužívejte odložený start, pokud do těsta přidáváte vejce, mléčné výrobky nebo jiné suroviny podléhající rychlé zkáze.

Tipy na mouku a kvasnice

Mouka a kvasnice jsou při přípravě chleba zásadní, a musí se s nimi proto správně zacházet. Mouku většinou můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě až rok. Měli byste ji skladovat na chladném suchém místě, nikdy ne poblíž zdroje tepla nebo na slunci. Celozrnná mouka obsahuje olej, proto vyžaduje uskladnění v ledničce, kde ve vzduchotěsné nádobě vydrží až rok. Mouku byste měli používat při pokojové teplotě. Kvasnice skladujte až do použití v ledničce. Vždy je spotřebujte do data uvedeného na balení, aby byly aktivní. Kvasnice vždy přidávejte až nakonec, dejte je do důlku v suchých ingrediencích, aby se předčasně neaktivovaly kontaktem s tekutými ingrediencemi.  

Tipy při pečení

Jako u každého pečení i zde přesně odměřujte suroviny. Když budete odměřovat suché sypké ingredience, nabírejte je lžící do odměřovacího šálku a pak zarovnejte tupou stranou nože. Tak dosáhnete, že suroviny nebudou stlačené. Když odměřujete tekuté ingredience, kontrolujte zblízka jejich hladinu. Chleba vždy nechejte vychladnout předtím, než ho budete krájet, aby se netrhal.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…

Péče o domácí pekárnu

Mnoho lidí rádo peče domácí chleba a investuje proto do domácí pekárny (chlebovače). Domácí pekárny bývají...
více…