Tipy pro vaření na plynovém grilu

Grilování na plynovém grilu má některé zřejmé výhody oproti grilování na dřevěném uhlí. Žádné rozčilování se s dřevěným uhlím, které nechce hořet nebo se nemůže dostatečně rozpálit.

Plynový gril snadno zapálíte a snadno můžete ovládat jeho teplotu. Gril na plyn má mnoho výhod, avšak někteří lidé mají potíže s tím ho správně používat. Řiďte se proto následujícími tipy, abyste vylepšili svoje umění grilovat.

Teplota.

Když zapalujete plynový gril, musíte dávat pozor na nahromaděný plyn. Otevřete víko grilu předtím, než zapnete plyn, abyste uvolnili nahromaděný plyn a snížili tak nebezpečí náhlého vzplanutí ohně.
Nechejte gril se při vysoké teplotě zahřát. Mřížku od roštu vypálenou na jídle získáte jedině tehdy, když bude rošt rozpálený. Nechejte gril se pár minut zahřívat předtím, než na něj položíte jídlo. Když bude gril rozpálený, stáhněte teplotu na požadovanou úroveň. Udržujte teplotu na požadovaném stupni pomocí vestavěného teploměru. Pokud Váš gril nemá teploměr, kupte si samostatný v kuchyňských potřebách a zavěste ho na mřížku nad roštem.

Čištění grilu.

Gril čistěte, když je horký a předtím, než na něj dáte jídlo. Rošt rychle vydrhněte mosazným kartáčem nebo kusem zmačkaného alobalu a odstraňte jím zbytky z předchozího grilování.

Prevence přichytávání jídla.

Někteří lidé doporučují namazat rošt olejem pomocí papírové utěrky namočené v rostlinném oleji. Při grilování používejte grilovací kleště, abyste se nepopálili, a nikdy nekapejte nebo nestříkejte olej přímo do plamenů. Jiní lidé doporučují natřít olejem místo roštu připravované jídlo. Jídlo potřené olejem snižuje pravděpodobnost náhlého vzplanutí ohně (kvůli odkapávající šťávě). Ať už použijete kteroukoli možnost, namaštěním zabráníte, aby se jídlo nepřichytávalo k roštu.

Přidejte kouř.

Plynové grily jídlu nedávají vůni dřevěného uhlí, kterou obvykle očekáváte od jídla z grilu. Způsobem, jak jídlu dodat vůni, je pomocí přidaného kouře. Kvalitnější plynové grily mívají přihrádku, do které se dávají namočené kousky dřeva. Pokud Váš gril tuto přihrádku nemá, můžete použít kousky dřeva vložené do kouřícího balíčku. 
Před použitím kousky dřeva namočte do vody alespoň na 30 minut. Díky tomu budou místo hoření jen kouřit. Nechte je okapat a dobře zabalte do alobalu. Do horní části balíčku udělejte několik děr, aby kouř mohl unikat. Položte balíček na jeden hořák a nastavte ho na vysokou teplotu, dokud neuvidíte z balíčku stoupat kouř. Potom můžete teplotu podle potřeby snížit.

Tipy a upozornění:

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…

Jak vybírat plynový gril

Plynový gril přináší do vaření venku rychlost a pohodlí. Pouhým zmačknutím knoflíku takto může grilující...
více…

Jak vařit na vnitřním elektrickém grilu

Grilovat můžete nejen když je venku krásné počasí. Při nevlídném počasí získáte z vnitřního elektrického...
více…