Typy mixérů

Mixér je nepostradatelný domácí spotřebič pro ty, kteří jedí zdravě, ale i pro ty, kteří si občas vychutnají míchaný drink jako je margarita.

Mixéry se dají použít k drcení ledu, rozmělňování ovoce do smoothie, na přípravu domácích mléčných koktejlů nebo omáček. Díky mixérům s jejich různým nastavením je to vše snadné.

Historie.

První mixér na principu rotujících čepelí byl vynalezen v roce 1922 a sloužil k přípravě nápojů v automatech. V roce 1935 byl původní typ vylepšen a v 50. letech byl už v domácnostech běžný. Od svého vzniku bylo a je vyrobeno a prodáváno nespočet značek a modelů mixérů. 

Stolní mixéry.

Stolní mixér jsou typem mixéru, který máte při práci postavený na lince nebo na stole. Skládá se z odnímatelné skleněné, plastové nebo ocelové nádoby a z elektrického zařízení. Čepele mixéru jsou umístěny v nádobě a ta sedí v drážce na vrchu základny s motorem. Když mačkáte tlačítka, čepele se otáčejí různou rychlostí a vytvářejí různé způsoby mixování.

Ruční mixéry.

Ručním mixérem můžete mixovat na různém povrchu nebo dokonce i v ruce, pokud v ní držíte pevnou nádobu. Protože bývají na baterie, jsou ideální na použití venku. Bývají válcovité a dají se zasunout do nádoby. Když zmačknete tlačítko, čepel na opačném konci začne mixovat suroviny. Ruční mixéry jsou přenosné, ale nejsou tak silné jako stolní mixéry.

Rychlosti.

Různé modely mají různé rychlosti a nastavení podle toho, jestli chcete připravovat řídké nebo hustší směsi. Stolní mixéry obvykle mívají více možností nastavení než ruční. Některé stolní mixéry mají až 16 rychlostí, zatímco ruční obvykle mívají 3 základní rychlosti.

Velikost.

Protože ručními mixéry můžete mixovat v různých nádobách, lze s nimi mixovat různá množství nápojů nebo směsí, podmínkou pouze je, aby otvor nádoby byl větší než je hlava ručního mixéru. Stolní mixéry mají vlastní nádobu, takže se jejich kapacita u různých modelů liší. Většina stolních mixérů má kapacitu 5-8 šálků. 

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články