Typy zmrzlinovačů

Zmrzlina je oblíbená po celou historii už od dob starověkého Říma. Každý Američan sní ročně 25 litrů zmrzliny a jí podobných výrobků.

Přestože si zmrzlinu můžete koupit v cukrárně nebo v obchodě s potravinami, je docela zábava si ji připravit doma. Když máte zmrzlinovač, můžete k tomu přizvat i děti, a vytvořit příchutě, jaké nejsou k dostání ani v supermarketu.

Kamenná sůl

Tradiční zmrzlinovače používají k výrobě zmrzliny sůl. Zmrzlinovače vyžadující sůl existují jak v manuální tak v elektrické podobě. Kamenná sůl snižuje teplotu ledu na -3 °C, při které zmrzlina získá svoji krémovou konzistenci. Tyto zmrzlinovače mají dvě nádoby, vnitřní, do které dáte ingredience na zmrzlinu, a vnější na led a sůl. Manuální zmrzlinovače mají kliku, kterou musíte otáčet, abyste ingredience promíchávali, a tím zabránili vytvoření ledových krystalků a zmrzlinu provzdušňovali. Elektrický zmrzlinovač dělá totéž, ale od Vás vyžaduje méně úsilí.

Mrazicí mísa

Zmrzlinovače s mrazicí mísou bývají elektrické. Mrazicí mísa má dvojité stěny, mezi kterými je směs, která se zchladí na -3 °C. Prázdnou mísu dáte do mrazáku na 8-12 hodin. Směs zmrzne a nebude uvnitř šplíchat. Tehdy dáte do mísy ingredience na zmrzlinu a mísu vložíte do zmrzlinovače. Ten ingredience našlehá a vytvoří z nich zmrzlinu.

Kompresorový zmrzlinovač

Kompresorový zmrzlinovač je nejjednodušší metodou a je také elektrický. Nepotřebujete do něj kamennou sůl ani další mísu. Ingredience jen dáte do zmrzlinovače a zapnete ho. Kompresorový zmrzlinovač je zmrazí a zároveň uhněte zmrzlinu do požadované konzistence.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články