Plastové sáčky jsou skvělým prostředkem na skladování potravin v ledničce nebo v mrazáku.
Výběr nejvhodnějších sáčků z mnoha různých existujících typů závisí na potravině, kterou chcete zmrazovat nebo skladovat, a na tom, jak dlouho má být uložena v mrazáku. Z vakuově uzavřených sáčků se odstraní veškerý vzduch, díky čemuž mají potraviny v ledničce či v mrazáku delší životnost. Silnější plastové sáčky se lépe plní a bývají levnější, může v nich však zůstat trocha vzduchu.
Tloušťka sáčku a kvalita sváru jsou dva hlavní faktory, které určují úspěšnost zmrazování. Sáčky na zmrazování musí chránit před šířením pachů na ostatní zmrazené potraviny. Musí také bránit tomu, aby se do nich skrz sváry nedostal vzduch nebo vlhkost, což by jinak vedlo k nežádoucím pachům a vzniku ledových krystalků. Čím silnější je sáček, tím lépe bude potraviny chránit.
Uzavíratelné ZIP sáčky se co do vzduchotěsnosti osvědčily lépe než uzavíratelné sáčky s jezdcem.
Vakuovačky jsou malé spotřebiče, které odstraňují vzduch z plastových sáčků předtím, než je uzavřou. Používají se do nich plastové sáčky, které jsou s nimi kompatibilní. Potraviny se vloží do sáčku, jehož konec se umístí do vakuovačky. Po zmačknutí knoflíku vakuovačka odsaje vzduch a svařovací zařízení staví obě strany sáčku k sobě, díky čemuž bude sáček vzduchotěsný.
Do sáčků můžete uzavírat i tekutiny aniž by v nich zůstalo mnoho vzduchu, zvlášť když je pečlivě zavřete a vymačkáte z nich opatrně zbytky vzduchu. Když začne být vymačkávání vzduchu kvůli možnému rozlití obtížné, dejte sáček zmrazit. Po zmražení zbytek vzduchu vymačkejte malou dírkou a sáček ihned znovu uzavřete.
Dobrými kandidáty na zmrazování v sáčcích jsou potraviny určené k rychlé spotřebě, např. choulostivé ovoce. Když zmrzne, můžete na ně postavit i těžší kusy a nepoškodíte je ani nepomačkáte.
Ideálními kandidáty na zmrazování ve vakuově uzavřených sáčcích jsou dražší plátky masa nebo ryb. Protože se ze sáčků odstraní všechen vzduch, maso vydrží v mrazáku mnohem déle, pouze se dlouhým skladováním může změnit jeho barva. Ovoce a zelenina také déle vydrží ve vakuově uzavřených sáčcích.
Vakuově uzavřené sáčky můžete použít i na potraviny uskladněné v ledničce. Mnohem déle v nich vydrží sýr nebo čerstvé ovoce a zelenina. Nakrájené ovoce, které na vzduchu oxiduje, nebude hnědnout, když ho rychle dáte do sáčku, ze kterého pak odčerpáte vzduch a svaříte ho.
Některé suroviny skladované při pokojové teplotě, např. cereálie, mouka nebo káva, vydrží mnohem déle ve vakuově uzavřených sáčcích. Tato metoda se také hodí na potraviny jako jsou obiloviny či rýže, které napadá hmyz; bez kyslíku se totiž larvy nemohou líhnout.
Umývat a znovu používat jakékoli plastové sáčky je nebezpečné, protože na nich i po umytí mohou přežít choroboplodné zárodky. Obzvlášť to platí o sáčcích s drsným povrchem, kde mohou číhat bakterie. Většinu bakterií usmrtí až teplota nad 70 °C, což je teplota, kterou málokteré plastové sáčky vydrží a ještě jsou schopné dostatečně chránit další potraviny.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu