Vakuování potravin

Vakuovým zabalením vznikají kompaktní balíčky potravin určené k uskladnění v ledničce nebo v mrazáku.

Vakuově zabalené plodiny nebo maso vydrží v mrazáku 2-3 roky místo 6 měsíců, kdyby nebyly takto zabalené. Potraviny jako jsou oříšky vydrží vakuově zabalené déle čerstvé.

Účel

Při vakuovém balení se z balíčku s potravinou odstraní vzduch, a bez kyslíku nemohou mikroby potraviny rozkládat. Když vakuově zabalené potraviny uskladníte v ledničce nebo zmrazíte v mrazáku, prodloužíte jejich životnost.

Typy

K dostání jsou stolní vakuovačky s plastovými pytlíky. Velké stolní vakuovačky jsou nákladné, ale dobře poslouží v restauracích nebo v jiných komerčních kuchyních.

Použití

Vakuově balit můžete ovoce, zeleninu, maso, omáčky, předpřipravená jídla i koření. Když budete vakuově balit tekutiny, nejprve je zmrazte, abyste předešli explozi způsobené tlakem při odsávání vzduchu.

Tip

Pytlíky na vakuové balení příliš neplňte, nechávejte je z poloviny nebo z jedné třetiny prázdné. Jinak by tlak mohl způsobit, že by se při vakuování roztrhly.

Časový rámec

Samotné vakuování každého balíčku trvá jen pár sekund. Vakuovačka z plastového pytlíku nejprve odsaje vzduch a pak ho teplem staví.

Návod

Vakuově zabalené potraviny byste měli vždy zkontrolovat, jestli je svár úplný. Potraviny pak řádně uskladněte a ty, které byly před zabalením v ledničce, musí přijít do ledničky i po něm.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články