Vaření v mikrovlnné troubě - funkce, údržba a rady k nákupu

Víte, co má společného internet, rozhlasové vysílání a proces sušení keramiky? A víte, co dokáže bez problémů projít přes sklo, porcelán, papír či plast? Správně, nemýlíte se, jsou to elektromagnetické vlny. Jejich blízkými příbuznými jsou mikrovlny, které v současnosti běžně využíváme v kuchyni. Ale dost bylo fyziky, raději si "posviťme" na mikrovlnné trouby.

Vaření v mikrovlnné troubě - funkce, údržba a rady k nákupu

Dnešní mikrovlnky se liší od svého prototypu,

který vážil více než 300 kilogramů a zabíral prostor větší než chladnička. Jsou malé, praktické a úsporné. S jejich pomocí můžete snadno a zejména rychle vykouzlit na stůl ovocný koláč nebo grilované kuře. Při pečení, grilování, ohřívání či rozmrazování v mikrovlnné troubě se teplo vytváří přímo v jídle. Klasická trouba nebo sporák pracují na odlišném principu - zde dochází k tepelnému přenosu z jedné látky na druhou, což vyžaduje větší spotřebu energie a samozřejmě i času. Navíc na přípravu pokrmů v mikrovlnné troubě nepotřebujete žádný tuk, stačí trocha vody.

Ohřívání a rozmrazování - to jsou dvě základní funkce,

které má každá mikrovlnná trouba. Na trhu jsou však i modely, jejichž součástí jsou i jiné funkce, jako jsou vaření v páře, grilování v kombinaci s teplovzdušným ohřevem, pečení a dokonce i pečení kynutého těsta. Na pečení masa s křupavou kůrkou je vhodná mikrovlnná trouba kombinovaná s grilem s teplovzdušným ohřevem. Mikrovlnky nejvyšší řady mají zabudovaný tzv.. šestý smysl, jde o senzorovou technologii, která přispívá k vyššímu komfortu. V porovnání s klasickými troubami či sporáky mikrovlnné trouby spotřebují méně energie. Rovněž uchovávají více výživných látek v připravovaném pokrmu. Jídlo ohřívají rovnoměrně, teplo vzniká uvnitř potravin. Při klasickém způsobu vaření se jídlo ohřívá nejprve na povrchu a až poté v jeho středu.

Výrobci vyvinuli systém, který zajišťuje dokonalou a rovnoměrnou distribuci mikrovln ve vnitřním prostoru,

díky čemuž se zvyšuje účinnost mikrovlnky při rozmrazování, ohřívání či vaření potravin. Můžete se tedy setkat s označenímTDS (Triple Distribution System). Dvojitý emisní systém (DES, EMD) je obvykle spojen se stěnovým reflektorem nebo s oblou stěnou (závisí na modelu), jde o 3D nebo 3D-i systém. Tyto systémy zvyšují úroveň vlnění v mikrovlnce, díky čemuž je příprava jídla rychlejší. Při výběru mikrovlnné trouby hraje důležitou roli i její objem a tvar. V nabídce jsou modely s objemy od 13 až do 40 litrů. Velikost otočného talíře v běžné mikrovlnce je 28 cm, přístroje s objemem větším než 30 litrů mají obvykle otočný talíř s průměrem až 35 cm. Rozměry se liší podle jednotlivých výrobců. Před koupí mikrovlnky si ujasněte i to, kam ji umístíte. Podle toho si můžete vybrat mezi volně stojícími nebo vestavěnými přístroji. Pokud vložíte mikrovlnku do policové skříňky, měli byste jí zajistit dostatečný prostor pro přísun a odtah vzduchu.K tomu slouží tzv.. rámečky, které si můžete dokoupit. Jejich úkolem je zajistit prostor pro odvětrávání. Pro lepší využití vnitřního objemu například při ohřívání jídla slouží příslušenství, které umožňuje umístit dva talíře na sebe na jeden otočný talíř. K dalšímu vybavení patří i speciální talíře na přípravu pizzy, koláčů či nádoby na vaření v páře. Téměř každá mikrovlnná trouba má zabudovanou i dětskou pojistku, která minimalizuje riziko zapnutí prázdného přístroje.

Co znamenají jednotlivé funkce

Auto Defrost - automatické rozmrazování.
Jet Defrost - tato funkce rozmrazuje potraviny až sedmkrát rychleji.
Crisp / Auto Crisp - zapékání / automatické zapékání; tato funkce do křupava upeče jídlo svrchu i zespodu stejně jako při tradičním pečení, ale za podstatně kratší dobu, a přitom pokrm není vysušený.
Horký vzduch / Forced Air - tato funkce pracuje na podobném principu jako tradiční trouba, ale výhodou mikrovlnky je, že jídlo se vaří nebo peče při nižší teplotě, čímž se šetří energií a výživné látky se ponechávají.
Forced Air Combi - kombinace horkého vzduchu s mikrovlnným ohřevem na přípravu pečeného masa, drůbeže a hotových mražených jídel.
Šestý smysl - senzor zjistí počáteční stav jídla vloženého do mikrovlnky (teplotu, zda je pokrm zmrazený, vychlazený, nebo čerstvý) a očekávaný stav na konci procesu (rozmrazení, uvaření, zapečení apod.)..Mikroprocesor zvolí optimální výkon a na displeji se zobrazí čas přípravy pokrmu. Ten se v průběhu procesu může změnit, protože senzory monitorují stav jídla a mikroprocesor přizpůsobuje čas a výkon podle naměřených hodnot.
Steam - vaření v páře.
Gril - grilování.
Gril Combi - kombinace grilu s mikrovlnným ohřevem na přípravu drůbeže či pečených brambor.
Quick Heat - rychlý předehřev prázdné trouby na požadovanou teplotu.

Jaké nádoby jsou vhodné do mikrovlnky

plastové - většinou jsou označeny etiketou;
keramické a porcelánové - pokud nemají kovové ozdoby (například zlaté nebo stříbrné pásky a pod.);
speciální nádoby - například Crisp talíř / pánev nebo pekáč Crunch s teflonovým povrchem;
speciální papír a fólie - nepoužívejte barevný papír či běžnou průsvitnou fólii;
nejvhodnější jsou kulaté nebo oválné nádoby - ohřívání je rovnoměrné;
z varného skla - jsou ideální, je možné průběžně kontrolovat stav připravovaného jídla.

Aby mikrovlnka sloužila dlouho a spolehlivě

Nezapínejte ji, pokud je prázdná. Nevkládejte do ní žádné kovové předměty, protože kovy nepropouštějí mikrovlny. Mohlo by se stát, že ozdobné zlaté pásky na vaší svatební jídelní soupravě se jednoduše roztaví. Elektrické pole vytvářené v magnetronu může dokonce způsobit při styku s kovovými předměty jiskření.
Pravidelně ji čistěte. Na přípravu jídel používejte nádoby vhodné do mikrovlnné trouby vyrobené ze skla, z plastu nebo porcelánu. Nikdy nepoužívejte poškozené nebo slepované nádoby a voskované kelímky.

Proč se vyplatí koupit si mikrovlnku?

Jídlo připravené v mikrovlnce si uchovává více vitamínů a minerálních látek (týká se to zejména zeleninových pokrmů). Úprava masa vyžaduje mnohem méně tuku, což příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu.

Snadné čištění a údržba

Kolem mikrovlnné trouby nemusíte skákat a jídlo neustále míchat a pozorovat, aby se nepřipálilo. Stačí, když potraviny vložíte dovnitř, zavřete dvířka a zvolíte si požadovanou funkci. Ukončení úlohy vám mikrovlnka oznámí zvukovým signálem. Různorodost funkcí (od rozmrazování přes pečení, vaření v páře až po grilování s horkovzdušným ohříváním) nabízí více možností úpravy pokrmu. Výhodou je jednoduché ovládání, ať už mechanické (pomocí tlačítek), nebo digitální (řízené mikroprocesorem). Šetří čas, energii a peníze. S tím souvisí i menší množství špinavého nádobí, naservírované jídlo lze ohřívat na jednom talíři a ne jako při klasickém způsobu minimálně ve dvou hrncích a na jedné pánvi.

Rozmrazování

Na rozmrazování slouží funkce Defrost, Jet Frost, 6th Defrost, proto netřeba nastavovat vyšší teplotu, aby se potraviny nepekly. Po rozmrazení nechte potraviny odstát při pokojové teplotě přibližně stejně dlouho, jako trval proces rozmrazování. Před rozmrazováním masa je lepší, pokud jednotlivé kusy od sebe oddělíte.

Ohřívání a vaření

Jídlo nikdy neohřívejte v hermeticky uzavřených obalech.Při ohřívání několika kusů jídla různé velikosti větší kusy rozložte po okraji nádoby a menší do jejího středu. Pokrmy s vysokým obsahem tuků a cukrů se uvaří rychleji než ty s vysokým obsahem vody. Poklop na talíř nebo nádobu urychluje přípravu jídla a zabraňuje znečištění vnitřku mikrovlnky. K ohřátí nebo uvaření dvojnásobného množství potravin mikrovlnka potřebuje dvojnásobný čas jako při přípravě jednoho jídla. Například pokud si běžně ohříváte sklenici čaje jednu minutu, dvě sklenice třeba ohřívat dvě minuty, aby tekutina byla rovnoměrně teplá.
 

 

comments powered by Disqus