Grilování jídla patří k americkým tradicím a především ke svátkům jako je Den nezávislosti nebo Den obětí války (Memorial Day). Grilování je však čím dál rozšířenější také u nás.
Často se v této souvislosti hovoří o tom, co je lepším zdrojem tepla, jestli dřevěné uhlí nebo plyn. Pro ty, kdo chtějí grilovat venku, může být nejlepší volbou elektrický gril. Existují různé typy elektrických grilů a hlavní rozdíl je mezi grilem používaným venku a mezi dvěma typy používanými v místnosti. Každý z nich má své výhody i nevýhody.
Venkovní elektrický gril se podobá plynovému grilu nebo grilu na dřevěné uhlí. Elektrický gril mívá mřížkový povrch a některé modely mají rovněž postranní hořáky. Vnitřní elektrický gril může mít dvě podoby, může to být otevřený gril nebo kontaktní gril. Kontaktní gril sevře potraviny mezi dvě grilovací plochy, obě drážkované. Otevřený gril je drážkovaná plotýnka, kterou je možné použít i samostatně na sporáku.
Venkovní elektrický gril funguje stejně jako ten vnitřní. Kuchař položí jídlo na zahřátý povrch, aby se připravilo. Na rozdíl od grilu na dřevěné uhlí nebude však mít jídlo připravené na elektrickém grilu charakteristickou kouřovou zemitou vůni, kterou získává z uhlí. Mnohé lidi tento nedostatek odradí od používání elektrického grilu. Pokud je cílem grilování venku získat tuto vůni a příchuť, elektrický gril Vám nebude stačit.
Dřevěné uhlí se však nešikovně skladuje a vydává kouř, díky kterému jídlo získává svoji kouřovou vůni. Pokud je ale účelem grilování posedět venku s přáteli či rodinou a kouř by Vás při tom rušil, potom se Vám bude hodit elektrický gril.
Plynový gril může rovněž eliminovat množství kouře při grilování. Dává jídlu navíc charakteristickou vůni, protože se jídlo připravuje na otevřeném plameni. I když není výsledná chuť přímo kouřová, je příjemná. Elektrický gril prostě nedokáže dát jídlu tento říz. Plyn na grilování bývá v bombách a často se stává, že bomba dojde ve chvíli, kdy budete právě chtít připravené steaky dát na gril. U elektrického grilu si s palivem nemusíte dělat starosti. Nemusíte vozit prázdnou bombu do nejbližší provozovny k výměně. Gril jednoduše zapojíte do zásuvky a steaky ugrilujete.
Možnost zapojit gril do zásuvky je skvělá, pokud ji máte poblíž k dispozici. Přinejmenším bude nutná prodlužovačka. Přesto však může nastat situace, že nebude žádná zásuvka k dispozici, například v osamělých venkovských staveních nebo v kempu. Elektrické grily včetně malých přenosných jsou určeny pouze na místa, kde je dostupná elektřina. Přenosný gril na uhlí si můžete vzít téměř kamkoli a tam ho zapálit.
Vnitřní elektrické grily mají také své výhody i nevýhody. Mají vliv na vzhled jídla, protože na něm zanechají stopy po grilování (mřížku) stejně tak jako venkovní grily. Mají však omezení v tom, kolik jídla lze na nich připravit, a nehodí se, pokud potřebujete připravit jídlo pro hodně osob. Pokud však grilujete pro jednoho nebo pro dva lidi, jsou dobrou volbou. Jsou také zdravější volbou, protože většina tuku z připravovaného masa je odváděna pryč, takže jídlo je při servírování méně tučné.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu