Výhody a nevýhody vakuování potravin
Vakuovým zabalením z potravin odstraníte vzduch, čímž předejdete jejich oxidaci a znehodnocení. Je to skvělá metoda pro lidi, kteří chtějí uchovávat jídlo déle čerstvé, a tím snížit své výdaje za potraviny.
Díky vakuování vydrží potraviny tři až pětkrát tak dlouho, než když jsou pouze zabalené do potravinářské fólie nebo do uzavíratelných zip sáčků. I přes svoje klady však vakuování není bez rizika.
Historie
Vakuové balení potravin, jak ho známe dnes, bylo poprvé představeno v roce 1986 v USA. Tehdy bylo navrženo několik prvních vakuovaček pro domácí použití, které byly určeny na prodloužení skladovatelnosti potravin, aby předcházely poškození potravin mrazem a aby bylo možné potraviny déle uchovat čerstvé. Od té doby mnoho společností vakuovačky vyrábí a dodává na maloobchodní trh individuálním spotřebitelům, kteří chtějí uchovávat potraviny.
Výhody
Kyslík, přestože je nezbytný k dýchání, je hlavní příčinou oxidace a znehodnocení potravin. Když vakuově zabalíte potraviny předtím, než je uložíte ve spíži, ochráníte je před napadením hmyzem a odradíte hlodavce. Vakuové balení také uchovává vůni a tuky, chrání před poškozením mrazem, uchovává přirozenou vlhkost v potravinách a brání zvlhnutí suchých potravin, jako jsou lupínky, krekry nebo cereálie.
Nevýhody
Přestože vakuové balení chrání potraviny, které nejsou infikovány bakteriemi, je nutné pamatovat na to, že některé bakterie napadají i vakuované potraviny. Například bakterie, která způsobuje botulismus, se množí při pokojové teplotě, v zásaditém prostředí a bez kyslíku. Vakuování proto zvyšuje pravděpodobnost, že se bude v potravinách množit. Navíc ve vakuovaném obalu se v potravinách, které už bakterie obsahují, uchovají i tyto bakterie.
Uskladnění
Když vakuově balíte potraviny, je zásadní je správně skladovat. Potraviny podléhající zkáze musíte i nadále skladovat v ledničce nebo v mrazáku, neměli byste je nechávat při pokojové teplotě. Také je dobré pamatovat, že není vhodné vakuované maso a jiné potraviny nechat roztát a pak znovu zmrazit. Vyhoďte proto rozmražené potraviny, které byly vystaveny teplotě nad 4 °C po více než 2 hodiny.