Výhody a nevýhody vakuování potravin

Vakuovým zabalením z potravin odstraníte vzduch, čímž předejdete jejich oxidaci a znehodnocení. Je to skvělá metoda pro lidi, kteří chtějí uchovávat jídlo déle čerstvé, a tím snížit své výdaje za potraviny.

Díky vakuování vydrží potraviny tři až pětkrát tak dlouho, než když jsou pouze zabalené do potravinářské fólie nebo do uzavíratelných zip sáčků. I přes svoje klady však vakuování není bez rizika.

Historie

Vakuové balení potravin, jak ho známe dnes, bylo poprvé představeno v roce 1986 v USA. Tehdy bylo navrženo několik prvních vakuovaček pro domácí použití, které byly určeny na prodloužení skladovatelnosti potravin, aby předcházely poškození potravin mrazem a aby bylo možné potraviny déle uchovat čerstvé. Od té doby mnoho společností vakuovačky vyrábí a dodává na maloobchodní trh individuálním spotřebitelům, kteří chtějí uchovávat potraviny.

Výhody

Kyslík, přestože je nezbytný k dýchání, je hlavní příčinou oxidace a znehodnocení potravin. Když vakuově zabalíte potraviny předtím, než je uložíte ve spíži, ochráníte je před napadením hmyzem a odradíte hlodavce. Vakuové balení také uchovává vůni a tuky, chrání před poškozením mrazem, uchovává přirozenou vlhkost v potravinách a brání zvlhnutí suchých potravin, jako jsou lupínky, krekry nebo cereálie.

Nevýhody

Přestože vakuové balení chrání potraviny, které nejsou infikovány bakteriemi, je nutné pamatovat na to, že některé bakterie napadají i vakuované potraviny. Například bakterie, která způsobuje botulismus, se množí při pokojové teplotě, v zásaditém prostředí a bez kyslíku. Vakuování proto zvyšuje pravděpodobnost, že se bude v potravinách množit. Navíc ve vakuovaném obalu se v potravinách, které už bakterie obsahují, uchovají i tyto bakterie.

Uskladnění

Když vakuově balíte potraviny, je zásadní je správně skladovat. Potraviny podléhající zkáze musíte i nadále skladovat v ledničce nebo v mrazáku, neměli byste je nechávat při pokojové teplotě. Také je dobré pamatovat, že není vhodné vakuované maso a jiné potraviny nechat roztát a pak znovu zmrazit. Vyhoďte proto rozmražené potraviny, které byly vystaveny teplotě nad 4 °C po více než 2 hodiny.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jakým způsobem vakuové balení chrání potraviny?

Vliv vakuového balení na potraviny Vakuování pomáhá konzervovat potraviny tak, že se při něm odstraňuje vzduch...
více…

Jak funguje vakuovačka?

Odstraňování vzduchu z vakuovacího sáčku. Když vložíte potravinu do vakuovacího sáčku a sáček dáte do...
více…

Jak vakuovat zeleninu II.

Vakuované potraviny vydrží déle čerstvé, protože byl před uzavřením z balíčku odstraněn vzduch. Vzduchotěsné...
více…

Návod k vakuovačce II.

Elektrická vakuovačka odstraňuje vzduch z vakuovacích sáčků nebo nádob, čímž prodlužuje životnost potravinám...
více…

Jak vakuovat maso do mrazáku

Kyslík není přítelem masa, dokonce ani v mrazáku, kde může způsobit poškození masa mrazem nebo kde maso může...
více…

Jak opravit vakuovačku

Vakuovačkou odstraníte kyslík a vlhkost ze sáčků s potravinami, čímž je ochráníte před ztrátou vůně a...
více…

Návod k elektrické vakuovačce

Elektrické vakuovačky vakuově balí potraviny do fólie, díky čemuž tyto potraviny vydrží dvakrát až třikrát tak...
více…

Jak kupovat vakuovačku

Vakuovačka funguje tak, že odstraňuje vzduch, který potraviny obklopuje. Tím potraviny vydrží mnohem déle čerstvé...
více…

Jak vakuovat potraviny do mrazáku

Vakuování je nejlepším způsobem, jak potraviny v mrazáku uchovat čerstvé. Protože se ze sáčku odsaje veškerý...
více…

Jak s vakuovačkou marinovat

Když jste se naučili, jak s vakuovačkou vakuovat potraviny na uskladnění, teď se dozvíte, jak s ní marinovat....
více…