Výhody filtrované vody

Filtry na vodu představují běžný a efektivní způsob čištění vody z kohoutku.

Vyrábějí se často z plastu a uhlíku a prodávají v různých velikostech a tvarech, od malých džbánů až po filtrační systémy o velikosti pračky. Kromě zachytávání znečišťujících látek, těžkých kovů a bakterií také filtry zlepšují chuť vody s vysokým obsahem solí nebo chloru, které se používají při úpravě vody na usmrcení bakterií.

Zdravotní výhody

Voda je univerzální rozpouštědlo a je nezbytná pro přežití lidí i jiných živých bytostí. Neošetřená voda však může být branou pro přenos mnoha nemocí, např. cholery, malárie, průjmových onemocnění a otrav arzenem či jinými kovy. Některé historické domy navíc mají ještě olověné potrubí. Tento těžký kov se hromadí v těle a může způsobit vážné onemocnění nervového systému. Mnozí výrobci filtrů tvrdí, že poskytují částečnou filtraci tím, že odstraňují největší molekuly, což se ale nevztahuje na mnohé bakterie. Některé filtry například bakterie zachytávají, ale neusmrcují.

Výhoda chuti

Vodní kámen je bílá drolivá usazenina způsobená vysokým obsahem uhličitanu vápenatého a jiných solí. Je běžný v oblastech s tvrdou vodou a spolu s chlorem může silně ovlivnit chuť pitné vody. Uhlíkové filtry efektivně odstraní vápník i chlor.

Ekologické a ekonomické výhody

V oblastech s tvrdou vodu má filtr na vodu výhody ekologické i ekonomické, protože tak snižujete spotřebu balené vody a následnou produkci plastového odpadu. Ne všichni výrobci filtrů však nabízejí možnost recyklace použitých filtračních vložek (cartridgí), které je nutné pravidelně měnit a nemůžete je recyklovat spolu s běžným plastovým odpadem. Proto je vhodné si tuto možnost ověřit dříve než si filtr koupíte.  

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články