Základní informace o elektrických mlýncích na maso

Elektrický mlýnek na maso je užitečným nástrojem pro každého, kdo chce mlít velké množství masa nebo kdo chce mít přehled o tom, co obsahuje jeho jídlo.

Ruční mlýnek se hodí na mletí menšího množství, avšak pro toho, kdo chce mlít maso pravidelně, je elektrický mlýnek jednoznačnou výhodou. Elektrický motor odstraňuje spoustu námahy a umožňuje maso namlít rychle a snadno pouze jednou osobou.

Funkce

Elektrické mlýnky na maso mají nože o několika velikostech. Mlýnek je vybaven mlecím diskem (kotoučem) a plní se kousky masa. Můžete zároveň mlít i další přísady, jako je cibule nebo zelenina, zapnutím spínače pomelete maso i zelenu současně. 
Nástavec na plnění klobás Vám umožní si snadno vyrobit vlastní klobásy nebo jitrnice. Maso namelete předem a přidáte do něj koření. Pak připojíte nástavec pro plnění střívek a elektrický mlýnek naplní střívka masovou směsí.

Použití

Elektrický mlýnek na maso je obzvlášť užitečný, když melete často velké množství masa. Můžete si jím namlít zdravé nízkotučné maso na karbenátky, sekanou nebo na klobásy. Můžete s ním mlít také zeleninu, kterou budete konzervovat, např. na směsi na topinky nebo na polévky. Vařené maso můžete mlít na pomazánky nebo na chuťovky.

Výhody

Elektrické mlýnky na maso nabízejí několik výhod oproti ručním mlýnkům. Protože maso musí být při mletí studené, je důležitá doba, za kterou tuto práci zvládnete udělat. Namletí 50 kg masa ručně vyžaduje velkou spoustu času a námahy. Pomocí elektrického mlýnku umelete totéž množství za méně než hodinu.
Výroba klobás na ručním mlýnku je ošemetná. Musíte rovnoměrným tempem dávat maso do plnícího otvoru i točit klikou, zatímco střívko na druhém konci musí hlídat další osoba. S elektrickým mlýnkem to zvládne jeden člověk, protože není potřeba otáčet klikou. Pravidelné tempo elektrického mlýnku umožňuje plnit klobásy rovnoměrně a bez vzduchových bublin.

Výhody

Mletí masa doma Vám umožní mít přehled o tom, co jíte, a připravovat nízkotučné karbenátky, sekanou nebo klobásy. Můžete si připravit maso na taštičky plněné pouze masem, nebo do něj přidat také fazole či zeleninu, které maso nastaví a výsledek bude zdravější; anebo si připravte čistě zeleninové bezmasé karbenátky či taštičky. Omezíte tím ve své stravě přidaný cukr, sůl a konzervační látky.

Úvahy

Kupte si mlýnek vyrobený z pevného litého hliníku, anebo s částmi z nerezové oceli. Mlýnek by měl mít alespoň tři výměnné kotouče: na jemné, střední a hrubé mletí. 
Mlýnek by mělo být možné snadno rozmontovat a vyčistit.
Důležitý je silný motor, avšak nejvýkonnější motor není vždy nezbytný. Měl by mít také funkci zpětného chodu, která je zvlášť užitečná, když se mlýnek ucpe nebo zasekne.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články