Základní informace o sušičkách potravin II.

V sušičce na potraviny můžete připravovat přírodní pochutiny bez konzervačních látek. Sušička z potravin odstraňuje vodu a zanechává výsledný produkt, který se snadno skladuje a pak zabalí na pěší túru či na výlet.

Dobrými kandidáty na sušení jsou různé druhy masa, zeleniny, ovoce a bylinek, které můžete usušit rychle a nenákladně. 

Výběr sušičky

Domácí sušičky existují ve dvou základních typech: kulaté sušičky s poschodími (tácky), které se skládají na sebe, nebo skříňkové sušičky se zasunovacími regály. Na každý regál nebo tácek můžete dát jiný druh potraviny a sušit je zároveň. Když si budete vybírat velikost sušičky, zvažte, jak často ji chcete používat, co budete chtít sušit a kolik místa na pracovní desce jí můžete věnovat. Můžete si také zvolit mezi standardní sušičkou, která často spotřebuje hodně elektřiny, a konvekční sušičkou, která je energeticky úspornější, ale sušení potravin v ní trvá déle.

Nejvhodnější potraviny na sušení

Sušičky na potraviny se nejčastěji používají na sušení ovoce, zeleniny, masa a bylinek. K většině sušiček bývá přiložená brožura, ve které najdete návody a doby sušení jednotlivých potravin. V sušičce se běžně připravují banánové nebo jablečné plátky, tzv. ovocná nebo zeleninová kůže, kapustové nebo cuketové plátky, sušené meruňky, třešně a švestky nebo sušené hovězí maso. Můžete si také usušit čerstvé bylinky, aby Vám déle vydržely. Protože sušička z potravin pouze odstraňuje vodu, ale tepelně je nezpracovává, je sušení vhodné i pro ty, co jedí syrovou stravu.

Tipy na úspěšné sušení

Sušičky na potraviny se poměrně snadno používají, existuje však pár triků, které Vám pomohou k dobrému výsledku. Nakrájejte potraviny na malé kousky, aby se usušily rychleji. Pokud budete sušit naráz víc než jeden druh potravin, ujistěte se, že všechny potraviny vyžadují stejnou dobu sušení. Jídlo spařte ponořením do vařící vody, abyste usmrtili bakterie. Vyložte tácky pergamenovým papírem, aby se potraviny nepřilepily. Když se sušením skončíte, nechejte usušené potraviny vychladnout a uskladněte je ve vzduchotěsných nádobách nebo sáčcích.

Další použití sušičky

Ačkoli sušičky na potraviny se obvykle používají na sušení ovoce, zeleniny a masa, existují i další použití, která můžete vyzkoušet. Do sušičky můžete dát těsto na chleba, abyste urychlili jeho kynutí. V sušičce můžete také vyrábět jogurt nebo sýr, bylinkové čaje a suchary pro psy. Kutilové v ní mohou sušit květiny, papír a vonné směsi na potpourri.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak čistit sušičku na potraviny

Tácky elektrické sušičky jsou omyvatelné a často je možné je dávat i do myčky. Je však vhodné tácky odmočit v...
více…

Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny

Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické. Příprava...
více…

Návod k elektrické sušičce

Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv....
více…

Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a...
více…

Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé...
více…

Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda...
více…

Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21....
více…

Návod k sušičce na potraviny

Sušička na potraviny se používá na sušení různých potravin. V průběhu sušení se z potravin odstraňuje voda....
více…

Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si...
více…

Jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, při které se z nich odstraňuje voda. To brání množení bakterií a umožňuje...
více…