V sušičce na potraviny můžete připravovat přírodní pochutiny bez konzervačních látek. Sušička z potravin odstraňuje vodu a zanechává výsledný produkt, který se snadno skladuje a pak zabalí na pěší túru či na výlet.
Dobrými kandidáty na sušení jsou různé druhy masa, zeleniny, ovoce a bylinek, které můžete usušit rychle a nenákladně.
Domácí sušičky existují ve dvou základních typech: kulaté sušičky s poschodími (tácky), které se skládají na sebe, nebo skříňkové sušičky se zasunovacími regály. Na každý regál nebo tácek můžete dát jiný druh potraviny a sušit je zároveň. Když si budete vybírat velikost sušičky, zvažte, jak často ji chcete používat, co budete chtít sušit a kolik místa na pracovní desce jí můžete věnovat. Můžete si také zvolit mezi standardní sušičkou, která často spotřebuje hodně elektřiny, a konvekční sušičkou, která je energeticky úspornější, ale sušení potravin v ní trvá déle.
Sušičky na potraviny se nejčastěji používají na sušení ovoce, zeleniny, masa a bylinek. K většině sušiček bývá přiložená brožura, ve které najdete návody a doby sušení jednotlivých potravin. V sušičce se běžně připravují banánové nebo jablečné plátky, tzv. ovocná nebo zeleninová kůže, kapustové nebo cuketové plátky, sušené meruňky, třešně a švestky nebo sušené hovězí maso. Můžete si také usušit čerstvé bylinky, aby Vám déle vydržely. Protože sušička z potravin pouze odstraňuje vodu, ale tepelně je nezpracovává, je sušení vhodné i pro ty, co jedí syrovou stravu.
Sušičky na potraviny se poměrně snadno používají, existuje však pár triků, které Vám pomohou k dobrému výsledku. Nakrájejte potraviny na malé kousky, aby se usušily rychleji. Pokud budete sušit naráz víc než jeden druh potravin, ujistěte se, že všechny potraviny vyžadují stejnou dobu sušení. Jídlo spařte ponořením do vařící vody, abyste usmrtili bakterie. Vyložte tácky pergamenovým papírem, aby se potraviny nepřilepily. Když se sušením skončíte, nechejte usušené potraviny vychladnout a uskladněte je ve vzduchotěsných nádobách nebo sáčcích.
Ačkoli sušičky na potraviny se obvykle používají na sušení ovoce, zeleniny a masa, existují i další použití, která můžete vyzkoušet. Do sušičky můžete dát těsto na chleba, abyste urychlili jeho kynutí. V sušičce můžete také vyrábět jogurt nebo sýr, bylinkové čaje a suchary pro psy. Kutilové v ní mohou sušit květiny, papír a vonné směsi na potpourri.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu