Vakuové balení bylo dříve speciální technikou používanou při komerčním balení a konzervování potravin.
Dnes mohou tuto nenákladnou techniku používat i běžní spotřebitelé a prodlužovat tak životnost potravin podléhajících zkáze. Obyčejné stolní vakuovačky najdete ve většině obchodních domů a kvalitnější vakuovačky ve specializovaných obchodech s kuchyňskými potřebami. Vakuové balení však neslouží jako náhrada za správné skladování potravin.
Kyslík podporuje chemické reakce, které vedou ke kažení potravin. Vakuové balení tomuto brání odstraněním kyslíku ze zabalených potravin.
Vakuové balení prodlouží dobu skladování sušených, zmražených nebo chlazených potravin.
Vakuové balení nenahrazuje nutnost potraviny zmrazit nebo chladit v ledničce.
Některým škodlivým bakteriím prospívá prostředí bez kyslíku, takže se jim může dařit i ve vakuově balených potravinách.
Domácí vakuovačky bývají malé, takže je můžete snadno přenášet a uskladnit ve skříňce. Velké komerční vakuovačky vyprodukují větší množství balených potravin.
Jsou velké rozdíly v ceně mezi malými domácími vakuovačkami a velkými průmyslovými, jejichž cena se odvíjí od jejich velikosti a výkonu.
Všechny vakuovačky vyžadují stálý přísun odpovídajících sáčků. Tyto sáčky se liší podle značky a modelu vakuovačky.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu