Lidé používali konvice na ohni po staletí a konvice na sporáku téměř stejně tak dlouho. Až v předchozím století však byly vyvinuty elektrické konvice, které vodu ohřejí rychle, snadno a bezpečně.
První elektrická konvice s ponořeným topným tělesem byla vynalezena v roce 1922, avšak její těleso bylo ještě uzavřené v kovové trubce. O rok později byla vyvinuta první konvice s topným tělesem ponořeným přímo do vody, což umožňovalo ohřát vodu mimořádně rychle.
Výhodou z hlediska bezpečnosti je, že jejich držadlo se nezahřívá, díky čemuž se snadněji drží a nehrozí zde popálení.
Většina dnešních rychlovarných konvic má automatické vypínání, které konvici vypne, když voda začne vařit.
Dalším bezpečnostním prvkem u dnešních konvic je mechanismus, který zjistí, že konvice je suchá, a vypne ji.
Rychlovarné konvice také mívají tepelnou pojistku, která vypne přívod elektrického proudu, když zjistí abnormálně vysokou teplotu.
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu