Čím vyčistit kávovar
Pokud Váš ranní šálek kávy nechutná jak by měl, je to možná tím, že kávovar potřebuje vyčistit. Voda za sebou nechává vápnité usazeniny uvnitř kávovaru a v nádobě na kávu.
Tyto usazeniny spolu se zbytky oleje z kávových zrn vedou k nepříjemné chuti kávy. Vyčištění nádoby na kávu je snadné a díky němu bude Vaše káva zase chutnat skvěle.
Každodenní čištění.
Po každém použití vypláchněte nádobu na kávu čistou vodou. Vyjměte ze zásobníku filtr s použitou kávovou drtí a vyhoďte. Vypláchněte zásobník a vraťte ho na místo.
Čištění nádoby.
Po každých 4 šálcích uvařené kávy umyjte nádobu na kávu a zásobník v horké vodě s jemným mycím prostředkem. Vyhněte se čističům, které by mohly nádobu poškrábat (čistící prášky apod.). Přečtěte si návod k použití a ověřte si, jestli se smí nádoba a zásobník mýt v myčce na nádobí; řiďte se tímto návodem.
Hnědé skvrny uvnitř nádoby jsou způsobeny minerálními usazeninami obarvenými kávou. Abyste se jich zbavili, naplňte nádobu do poloviny světlým octem a dolijte horkou vodou. Nechejte působit 20 minut, pak vypláchněte vodou.
Nerezová ocel.
Nádoby z nerezové oceli se snadno poškrábou. Čistěte je měkkým hadrem a vyhněte se drsným čisticím prostředkům obsahujícím sodu nebo jiné abrazivní součásti. Denně vyplachujte po uvaření kávy. Po každém čtvrtém vaření vyčistěte vodou s jemným mycím prostředkem.
Kávovar.
Voda protékající kávovarem za sebou zanechává minerální usazeniny. Tyto usazeniny způsobují nejen nepříjemnou chuť kávy, ale mohou také způsobovat zpomalení vaření, protože zanášejí trubičky v přístroji. Ti, kteří mají tvrdou vodu, by měli čistit vnitřek kávovaru po každých 40 vařeních. Kdo má měkkou vodu, stačí po každých 80 vařeních, anebo dříve, podle potřeby.
Když budete čistit kávovar, odstraňte za zásobníku použitou kávovou drť a filtr a vyprázdněte nádobu na kávu. Naplňte nádobu na kávu téměř celou světlým octem a nalijte ocet do kávovaru tak, jako byste nalévali vodu. Pokud má Váš kávovar funkci čištění, nastavte a spusťte ji podle návodu výrobce. U ostatních kávovarů nastavte vaření, jako byste vařili kávu. Nechejte ocet dvě hodiny působit, aby z přístroje odstranil všechny zbytky usazenin. Naplňte nádobu čistou vodou a znovu spusťte vaření, abyste přístroj vypláchli. Doporučuje se opakovat vyplachování až pětkrát, pokaždé s čistou vodou, abyste zcela odstranili zápach a chuť octa.