Jak vybrat chladničku?

Chladnička je obvykle prvním spotřebičem, který si do domácnosti pořídíte. Jedná se o poměrně vysokou a dlouhodobou investici, proto je třeba mít při výběru dostatek informací tak, aby chladnička sloužila k maximální spokojenosti. Vše kolem Vás prochází dynamickými změnami, u domácích spotřebičů to platí dvojnásob, ať už jde o módní trendy nebo technické parametry. Není proto od věci si připomenout nejdůležitější kritéria, která byste měli mít při výběru nové chladničky na zřeteli.

chladnička, lednička

Volně stojící, nebo vestavěné

Rozhodnout se mezi vestavěnou, nebo volně stojící chladničkou je prvním krokem na cestě ke spokojenosti. Záleží na dispozici Vaší kuchyně. Potřebujete diskrétní řešení zakomponované do kuchyňské linky? Potom zvolte vestavěný přístroj. Pokud řešíte problém s prostorem nebo se často stěhujete, kupte si volně stojící chladničku. Takovou postavíte na prakticky libovolné místo v domácnosti a podle potřeby s ní můžete manipulovat.

Co se týče velikosti chladničky, jiné potřeby má člověk žijící o samotě, jiné má pětičlenná rodina. Když se zmiňuje objem ledničky, nejčastěji se uvádí, že na jednoho člena domácnosti by mělo připadat minimálně 70 litrů. S počtem členů domácnosti se však nároky na objem lednice snižují. Čtyři lidé potřebují lednici o objemu 200 litrů, ale pro pět osob stačí 250 litrová lednice. Samozřejmě hodnoty jsou udávány jako minimální; asketický vegetarián má jiné požadavky, než například kulinářský vyznavač domácí selské kuchyně.

Americké ledničky

Kdo má pocit, že mu běžné ledničky evropského střihu nestačí, může si pořídit americkou ledničku. Tento typ, dobře známý z hollywoodských filmů, v současné době je běžně v nabídce. A to jak v kamenných obchodech, tak na internetu. Před jejím pořízením je třeba si uvědomit, že americká chladnička je náročná na prostor v kuchyni. Nejen kvůli své velikosti, ale i kvůli dveřím. Při otevírání zabírají více místa než klasické ledničky a také je není možné kvůli otevření dveří umístit těsně při zdi. I designově se hodí spíše do moderně zařízené kuchyně; v rustikální kuchyni by působila poněkud nepatřičně.

V současnosti jsou v prodeji americké ledničky těchto značek:

AEG - Electrolux,  Bauknecht,  Baumatic,  Beko,  Blomberg,  Bosch,  Candy,  Daewoo,  Electrolux,  Franke,  Gorenje,  Haier,  Hotpoint,  LG,  Liebherr,  Miele,  Philco,  Samsung,  Sharp,  Siemens,  Teka

Americká lednička je výhodná především díky svému vnitřnímu objemu. Koncipovaná je tak, že za širšími dveřmi najdete chladničku, za užšími mrazák. V nabídce obchodů jsou i modely, kdy obě části ledničky pouze chladí. Některé ledničky mají jednu polovinu dveří rozdělenu ještě na dvě části. Jedna část je na potraviny, druhá na nápoje.

Funkcí navíc, která je zásadně odlišuje od klasických ledniček, je výrobník ledu umístěný vně ledničky. Některé jsou také vybaveny drtičem ledových kostek. Pro tuto funkci je nutno, aby chladnička byla připojena na přívod čisté vody.

Vinotéky - chladničky na víno

Samostatnou třídou v chladící technice jsou vinotéky. Jedná se o specializované chladící skříně určené pro šetrné uložení kvalitních vín, bez narušení jejich vzácných vlastností vtisknuté odrůdou, původem a prací vinařů. Uchovávání vína v ledničce samozřejmě jde také, ale z hlediska milovníka vín se jedná o barbarský čin. V ledničce totiž není víno uchováváno ve správné teplotě a vlhkosti, je vystaveno otřesům, UV záření, výkyvům teplot.

Všechny tyto podmínky zajistí svým konstrukčním provedením právě vinotéky. Existují ve variantách pro profesionální i domácí využití. Od běžných chladniček se liší průhlednými dveřmi. Majitel i návštěvník si tak může bez otevírání dveří, a tím i narušení vnitřního klima, udělat přehled o zásobách, pokochat se obsahem, nebo prostě vybrat láhev, která následně přijde na stůl. Protože běžné sklo by víno vystavilo UV záření, je ve dveřích zabudován příslušný filtr.

Dalším rozdílem je, že vinotéky mají minimálně dva sektory s rozdílným stupněm chlazení. Jeden je určen pro červené víno, druhý pro bílé. Existují i varianty s více teplotními zónami, aby bylo možno od sebe oddělit barevná vína od sektů, vína určená pro následnou spotřebu, a nakonec vína, která si ve vitrínách ještě nějaký čas poleží. Speciální klimatizační systém udržuje vzduch ve vinotéce na správné a konstantní vlhkosti, chlazení je zajišťováno bez použití kompresorů, aby se otřesy nepřenášely na skladované láhve. Osvětlení zajišťují LED diody, jiný typ osvětlení by svou teplotou narušil teplotní klima ve vinotéce.

Tip: Pokud vybíráte chladničku na víno, přečtěte si článek jak vybrat domácí vinotéku.

S mrazákem, nebo bez mrazáku

Přistěhovali jste se do garsonky a hledáte kompaktní chladničku? Pak si zvolte variantu bez externí mrazničky. Víceméně většina klientů dává přednost kombinovaným variantám, kde je již samostatná mraznička součástí přístroje. V souvislosti s kombinovanými chladničkami přichází na řadu i otázka vybavení jedním, resp. dvěma kompresory. Druhá jmenovaná verze nabízí dostatek výkonu pro rychlé zamrazení nově vložených potravin a možnost selektivního vypnutí buď chladící, nebo mrazící sekce.

V tomto případě fungují oba stroje jako oddělené chladící a mrazící jednotky. U kombinovaných ledniček, které jsou vybaveny jen jedním kompresorem, a tím i tedy jedním způsobem chlazení, vzniká potíž s nedostatečně vlhkým vzduchem uvnitř ledničky. Potraviny, zvlášť rostlinného původu, rychleji ztrácejí vodu. Přicházejí tím nejen o čerstvý vzhled, ale i o vitamíny. Rodiny žijící na samotě, nebo s vlastními polnostmi a hospodářstvím, sahají často po truhlicových nebo šuplíkových mrazácích, kam ukládají přebytky z hospodářství na delší uskladnění. Mrazáky jsou vybaveny koši na snadné a oddělené uložení surovin rostlinného i živočišného původu. Objem truhlicových i šuplíkových mrazáků se počítá ve stovkách litrů. Rozdíl mezi oběma typy je především v zabírání místa na podlaze. Šuplíkový mrazák je věž se dveřmi podobně jako velká lednička, truhlicový mrazák je skutečně „truhla“ s víkem nahoře. Truhlicový mrazák sice zabere větší podlahovou plochu, ale zase nabízí snadnější umisťování i vyjímání větších kusů potravin. Týká se to například kusů masa z vepřové porážky, celých kuřat atd.

Na našem trhu se v současné době nabízejí tyto značky kombinovaných ledniček:

AEG - Electrolux, Amica, Ardo, Bauknecht, Baumatic, Beko, Bess, Blomberg, Bomann. Bosch, Brandt, Candy, Concept, Crown, Daewoo, ECG, Electrolux, Exquisit, Fagor, Goddess, Gorenje, Guzzanti, Haier, Hoover, Hotpoint, Hyundai, Indesit, Jura, LG, Liebherr, Matsui, Miele, Montani, Mora, Nardi, Neff, Nordline, Panasonic, Perfekt, Philco, Polar, Professor, ProLine, Romo, Samsung, Scholtés, Severin, Sharp, Siemens, Smeg, Snaige, Teka, Venus, Vestel, Vestfrost, Vestra, Whirlpool, Zanussi.

 

Úsporné přístroje třídy A+, A 

Vzhledem k tomu, že chladnička bývá puštěna nepřetržitě, měli bychom si pečlivě spočítat náklady na její provoz. Informace o denní spotřebě lze získat v materiálech výrobce. Tento údaj může být zavádějící, protože není v žádném vztahu s velikostí chladničky. Tento problém řeší rozdělení do několika energetických tříd, kde A+, A, B apod. Nejúspornější jsou přístroje kategorie A a A+, ale i zde je třeba si uvědomit, že výsledná spotřeba závisí i na tom, kam chladničku umístíte. Bude-li na ni svítit sluníčko nebo působit jiný zdroj tepla, náklady na chlazení se zvýší.

zobrazit více o úsporných třídách

Moderní funkce a design ledniček

Kromě základních funkcí se výrobci snaží neustále přicházet s novinkami. Od vyladěné ergonomie, přes použití moderních funkcí rychlého zamrazování, až k extravagantnímu designu (například retro). Taková je cesta výrobců do kuchyně našich domovů. Mezi další lákadla patří vyhrazené prostory s teplotou udržovanou od 0 do 3°C nazývané jako BioFresh, resp. nulová zóna, speciální filtry zabraňující množení bakterií a růstu plísní a akustické signalizace otevřených dveří. Kdo touží po extravaganci a velkém užitném prostoru, tomu se doporučují takzvané americké chladničky. Nejvyšší modely jsou dokonce vybaveny výrobníky ledu a LCD displejem s TV tunerem.

zobrazit více o moderních funkcích ledniček

Bílá nebo nerezová lednička?

Většina zákazníků si zařídí chladničku v barvě celé kuchyně, mnoho si ji však vybírá jako první spotřebič do kuchyně, kterou teprve nyní buduje. Pokud chcete klasickou bílou, není co řešit. Pokud však hledáte moderní nerezový vzhled, měli byste znát všechny typy. Inox a nerez se liší v zanechávání otisků prstů. Inoxový povrch je broušený, na něm stopy nezanecháte (stejně jako u stříbrné barvy), nerezové provedení je vzhledově atraktivnější. Pozor na nerezový vzhled, což obvykle je plast nalakovaný na stříbrnou barvu.

Současné trendy ve vzhledu a designu lednic se buď vrací do stylu lednic padesátých let, nebo se snaží protrhnout zavedená klišé. Bílá barva ano, ale bez magnetů a lepivých lístků; povrch těchto lednic je uzpůsoben pro psaní vzkazů a jejich kompletního bezestopého smazání. Barevné kombinace zcela reflektující vzhled kuchyně, nebo naopak zavádí překvapivé barevné kombinace. Pokud volíte jednobarevnou variantu, tak top trendem je černá nebo červená. Bílá a vzhled nerezu je trvalým trendem. Nerez především najdete u amerických lednic. Zcela novým trendem je vytvoření vlastního návrhu a potištění oblíbeným obrazem, fotografií svého psa, noční oblohy a dalšími motivy. Pokud je lednice dárkem pro novomanžele, může její povrch zdobit věnování s přáním šťastné společné pouti životem.

Měli byste vědět:

Každé zařízení vyžaduje určitou provozní teplotu. To platí i pro chladničky a mrazničky. Neměly by stát blízko silných zdrojů tepla. Ideální provozní teplota pro tuto kategorii přístrojů je 15 - 30 °C. Většina chladniček má zabudovanou funkci automatického odmrazování chladící části. Přesto Vám doporučujeme si tento parametr ověřit u konkrétního výrobku. Stejně jako přítomnost bez námrazového mrazicího modulu s funkcí NoFrost. Design výrobku není všechno, velmi záleží na kvalitě provedení izolačních vrstev. Dobře navržená chladnička dokáže udržet teplotu i několik hodin po vypnutí elektrického proudu. Viz heslo "akumulační doba" v našem slovníku.

U chladících zařízení se dnes kromě teploty intenzívně sleduje i vlhkost vzduchu, což byl dříve opomíjený technický parametr. Níže uvádím doporučené hodnoty vlhkosti pro vybrané potraviny dle zprávy vydané Italskou asociací potravinářských technologií.

Mléčné výrobky: 70 - 80%
Maso, ryby: 85 - 90%
Ovoce a zelenina: 90 – 95%

Připomínáme, že správná hodnota vlhkosti úzce souvisí s trvanlivostí a kvalitou chlazených potravin a s jejich čerstvostí při podávání na stůl.

Výběr chladničky v kostce

Chladnička je obvykle prvním spotřebičem, který si do domácnosti zařídíte. Pamatujte na to, že jako jeden z mála spotřebičů bude zapnutá neustále a pro většinu lidí jde o dlouhodobou investici. Proto je třeba si před nákupem pořádně promyslet, jaké by měla mít parametry a výběr nepodcenit. Ty nejdůležitější si ještě jednou zopakujeme. Zkuste si proto před nákupem odpovědět na následující otázky:

  1. Má být chladnička pevnou součástí kuchyňské linky, nebo ne?
  2. Hledáte přístroj s nízkou spotřebou?
  3. Vyžadujete přítomnost mrazáku?
  4. Záleží Vám na výkonu?
  5. Chcete chladničku bílou, nerezovou nebo s inox povrchem?

Tip: Máte vybráno? Koukněte se jak se o ledničku starat

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vybrat dobrý šicí stroj

Výběr správného šicího stroje vyžaduje udělat si čas na průzkum, aby pak vybraný stroj odpovídal Vašim...
více…

Jak vybrat šicí stroj

Výběr správného šicího stroje je důležitým prvním krokem, abyste pak doma mohly šít skvělé výrobky. Vhodný...
více…

Jak vyčistit šicí stroj

Šicí stroj stejně jako ostatní stroje vyžaduje pravidelnou údržbu, aby správně fungoval. Když se budete řídit...
více…

Jak opravit šicí stroj II.

Šicí stroj je mechanické zařízení sloužící k šití, které vydrží i velké množství šití během krátkého...
více…

Učíme se používat šicí stroj

Umět šít na šicím stroji je skvělá dovednost pro život. Nejenže ušetříte peníze tím, že si samy ušijete...
více…

Jak vyčistit a promazat šicí stroj

Čištění a promazávání šicího stroje je základní údržba sloužící k tomu, aby Váš šicí stroj déle...
více…

Jak pečovat o šicí stroj

Šicí stroje jsou důmyslnější a dražší, než byly kdy dříve, zároveň však nabízejí mnoho funkcí a spoustu...
více…

Základní oprava šicího stroje

Mnoho problémů u šicího stroje můžete vyřešit jeho údržbou a jednoduchými úpravami. I drobné nedostatky, např....
více…

Jak šít na šicím stroji

Znalost práce na šicím stroji Vám pomůže na něm šít rychle a efektivně. I když se šicí stroje liší značka od...
více…

Jak opravit šicí stroj

Šicí stroje jsou odolná zařízení, která vydrží roky užívání. Když přece jen přestane šicí stroj fungovat,...
více…