Co dělat s olejem z fritézy?

Do fritézy je potřeba dostatečné množství oleje, aby zcela přikryl připravované jídlo. Když skončíte s fritováním, zdá se být škoda vyhodit veškerý použitý olej po jediném použití. Naštěstí vyhození není jediné řešení. Olej z fritézy můžete znovu použít, pokud s ním správně zacházíte a skladujete ho.

Zchlazení.

Když skončíte fritování poslední várky jídla, musíte počkat, dokud olej zcela nevychladne, než s ním budete moct něco dělat. Nechejte u fritézy otevřené víko, abyste to uspíšili. Pokud byste chtěli horký olej předčasně přelít do jiné nádoby, mohli byste ji poškodit a sebe popálit.

Přecezení.

Při fritování mohou z jídla odpadnout kousky obalu nebo samotného připravovaného jídla. Když budete chtít olej uchovat, musíte se snažit odstranit co nejvíc těchto kousků. Filtr na kávu nebo hustý cedník vyložený třemi vrstvami tenké látky Vám umožní přecedit olej do nádoby, aniž by se do ní dostaly tyto kousky.

Skladování.

Při skladování použitého oleje je podstatná nádoba s těsně přiléhajícím víčkem. Opakuji, že olej musí před cezením a uskladněním zcela vychladnout. Uzavřenou nádobu skladujte v chladném tmavém prostředí. Pokud chcete, můžete ji dát do ledničky. Olej můžete znovu použít jednou či dvakrát, záleží na tom, jak vypadá a jak je cítit. Pokud potřebujete přidat olej, přilijte před dalším fritováním do použitého oleje čerstvý olej.

Tipy.

  • Abyste předešli poškození potrubí, nikdy nevylévejte použitý olej do dřezu nebo do záchodu. Měli byste ho přelít do uzavřené nádoby a tu vyhodit do odpadu. Když je olej zcela vychladlý, můžete ho také nalít do uzavíratelného plastového pytlíku. Olej, který je zakalený, tmavý nebo páchne, byste měli vyhodit a už ho znovu nepoužívat. Pokud při zahřívání oleje ucítíte silný zápach nebo se olej bude pěnit, vyhoďte ho.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nejvhodnější olej do fritézy

Abyste Vaši fritézu co nejlépe využili, musíte jídlo připravovat při vysoké teplotě, aby se olej nevsákl do...
více…

Jak vybrat fritézu

Fritéza, čili fritovací hrnec se v našich kuchyních začaly objevovat ve druhé polovině 80. let minulého století....
více…

Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou...
více…

Jak vyměnit tuk ve fritéze

Když fritujete ve fritéze, je nezbytné, abyste pravidelně filtrovali a měnili olej, čímž udržíte fritézu...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…

Jak ve fritéze připravit hranolky

Jemně solené hranolky představují pro milovníky rychlého občerstvení velkou pochoutku. Spolu s řízkem nebo...
více…