Jak vybrat fritézu

Fritéza, čili fritovací hrnec se v našich kuchyních začaly objevovat ve druhé polovině 80. let minulého století. Způsob smažení potravin, které jsou zcela ponořené do rozpáleného tuku, byl samozřejmě známý už dávno, ale elektrické fritovací hrnce tomuto způsobu přípravy jídla daly zcela nový rozměr. 

Technologie snadnějšího fritování v kombinaci s možností použití hluboko zmražených potravin a nabídky kvalitních fritovacích olejů způsobila v kuchyni malou revoluci, jejíž důsledky jsou patrné dodnes.  Fritovací hrnec se stal neodmyslitelnou součásti výbavy téměř každé kuchyně a fritovaná jídla dnes považujeme za rozhodně zdravější než klasické smažení na pánvi.

Fritézy na trhu:

V nabídce kamenných obchodů i na internetu najdete opravdu širokou škálu produktů. Mezi nejnabízenější značky na trhu patří:

CATLER,CONCEPT, DeLonghi, ETA, MOULINEX, Palson, Philips, SEVERIN, Steba, Tefal, Unold, Zelmer.

Cenové rozpětí je od 850 Kč do 6 500 Kč.  Dá se říct, že pokud si nepořídíte naprostou noname značku, nemůžete šlápnout vedle. Například za 850 Kč získáte 1,5 litrovou fritézu v provedení z broušené oceli s termostatem a s víkem s pozorovacím okénkem. Zboží z opačné strany cenového spektra patří už mezi výrobky pro zdravé vaření v provedení 2v1, kdy v jednom zboží získáte dva technologicky sofistikované pomocníky s vysokou přidanou hodnotou nejen ve funkci, ale i v designu.

Standardní zacházení s fritézou

Většina lidí přenechává fritování rychlým občerstvením a restauracím. Přesto je však tento způsob přípravy potravin snadný a elektrické fritézy na domácí použití snadno dostupné. Naučte se, jak správně fritovat různé potraviny, čistě a bezpečně.

Fritéza.

Přečtěte si návod na použití Vaší fritézy. Jako u většiny kuchyňských spotřebičů i zde funguje každý model trošku jinak. Naplňte fritézu olejem po čáru maxima nebo zhruba 5 cm pod okraj nádoby. Jídlo ponoříte do oleje, čímž se jeho hladina zvedne a navíc se olej zpění, takže při přílišném naplnění by nádoba přetekla. Teplota se ovládá knoflíkem na fritéze a některé fritézy Vám dají vědět, když olej dosáhne ideální teploty na fritování, což je 175-190 °C. kvalitnější fritézy mívají košík a filtry na čištění oleje.

Zobrazit více o zacházení s fritézou

Jak funguje fritéza.

Ohřev oleje.

První věc, která každého kuchaře napadne při pomyšlení na fritování je, že musí dostatečně dlouho dopředu zapnout fritézu, aby se olej zahřál. Ve fritéze můžete použít v podstatě jakýkoli tuk, který se rozpustí při teplotě fritování, což je asi 200 C. většina dnešních fritéz má mikročip, který je chrání před přehřátím, protože většina tuků se vznítí při 260 C. Cívky kolem nádrže olej zahřívají a termostat kontroluje teplotu.

Zobrazit více o fungování fritézy

Jaké jsou funkce fritézy. Tipy na fritování ve fritéze.

Typy fritéz podle konstrukčního provedení.

Fritézy se zakrytou topnou spirálou.

Nejstarší a nejjednodušší typ fritézy. Do nádoby pod jejímž dnem je umístěno topné tělese se spouští koš s potravinami. Výhodou toho řešení je téměř plně využitý vnitřní objem hrnce, nevýhodou je nepřímý ohřev oleje přes dno fritézy. U lacinějších přístrojů nelze fritovací hrnec umývat v myčce, pouze koš a víko fritovacího hrnce pokud je odnímatelné.

Fritézy s vloženou topnou spirálou.

Zde je veškeré elektrické zařízení oddělitelné od nádoby. Topné těleso se před zapnutím vkládá do drážky na boku nádoby.  Protože spirála ohřívá olej přímo, nedochází k tepelným ztrátám a jídlo je rychleji hotové. Usnadňuje se tím také mytí po fritování, protože topné těleso do myčky nádobí nepatří.

Zobrazit více o typech fritéz

Pravdy o fritování.

Kolem fritéz a vůbec fritování existuje poměrně velké množství omylů, které hlavně nezkušené uživatelky odrazují od využívání tohoto poměrně užitečného zařízení. Podívejme se společně v dalším v textu na novinky, které se objevují v technologii fritování, dále vysvětlíme některé pojmy týkající se této technologie, vysvětlíme některé nedorozumění ohledně například používání fritovacích olejů a tuků a nabídneme i některé recepty na fritovaná jídla.
Zásadním omylem je, že fritované potraviny jsou vysoce tučná a nezdravá jídla. Mezi lidmi panuje domněnka, že při fritování se spotřebuje příliš mnoho tuku a samotné fritování i z květáku udělá kalorickou bombu. Není tomu ale tak.
Abyste připravili ve fritéze krásně křupavé hranolky, voňavé koblížky, nebo usmažili rybu bez obav, že si způsobíte žlučníkový záchvat, vyhodíte hromadu drahého fritovacího oleje a k tomu se ještě popálíte o rozžhavený fritovací hrnec, je třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel:

Zobrazit více pravd o fritování

Jaký druh oleje používat ve fritéze?

Smažení ve fritéze, pokud ji používáte správně, může přenést Váš vztah k jídlu na úplně jinou úroveň. Mnoho lidí, když uslyší o fritování, si představí mastné nasáklé jídlo, ale to nemusí být pravda, pokud používáte správný olej. Při fritování ve vhodném oleji bude jídlo perfektně připraveno, bude mít křupavou kůrku a nebude nasáklá tukem, zvenku ani zevnitř.

Když budete vybírat olej do fritézy, musíte znát jeho teplotu varu. Budete potřebovat olej, který ji má vysokou. Tato teplota je okamžikem, kdy se olej začne rozkládat a kouřit předtím, než se vznítí. Poohlédněte se po oleji, který lze slít a použít znova, takže ho budete moct využít co nejvíc. Podívejte se také po oleji, který jde jednoduše skladovat v poličce.

Nejvhodnější olej do fritézy. Jak často měnit olej ve fritéze? Jak vyměnit tuk ve fritézeJak filtrovat olej z fritézy.Jak vyčistit olej ve fritézeJak vyčistit a uschovávat olej z fritézyCo dělat s olejem z fritézy?  Jak zacházet s použitým olejem z fritézyJak se zbavit oleje z fritézy.

Co se dá fritovat ve fritéze.

Při fritování se používá minimálně sedmicentimetrová vrstva oleje, který se zahřívá na teplotu 163–204 °C, aby jídlo připravil rychle. Různé druhy jídla vyžadují různou teplotu oleje a dobu fritování. Při fritování horký olej změní vodu v jídle v páru, která jídlo zevnitř uvaří, zatímco na povrchu jídlo zhnědne. Fritovat lze mnoho potravin.

Předehřátí.

Nechejte dostatečný čas na to, aby olej ve fritéze dosáhl požadované teploty. Může to být až 15 minut; na většinu potravin stačí 177-190 °C. Pokud olej není dostatečně horký, potraviny nasáknou přebytečnou mastnotu. Jestli Vaše fritéza nemá termostat, vhoďte do ní kousek bílého chleba. Když je olej dostatečně horký, chleba se do jedné minuty osmaží do zlatohněda.

Obalované potraviny.

Smažené kuře, řízek nebo ryba se běžně obalují ve strouhance nebo v těstíčku. Pokud koupíte už obalené jídlo, řiďte se návodem na balení, kde se dozvíte potřebnou teplotu i čas. Pokud budete obalovat vlastní potraviny, nakrájejte větší kusy masa nebo drůbeže na proužky a ty obalte, aby se pak osmažily rovnoměrně. Obalené maso nebo drůbež stačí fritovat při 185-190 °C. Až jídlo vyplave k hladině a spodní strana je zlatohnědá a křupavá, obraťte ho.

Zobrazit více o fritování potravin

Jak ve fritéze usmažit rybuJak ve fritéze usmažit kuřeJak ve fritéze připravit hranolkyJak připravit ve fritéze koblihyJak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze.

Omyly o fritování.

Omyl č. 1: Velká spotřeba oleje.

Samotná technologie fritování samozřejmě logicky vyvolává dojem, že spotřeba oleje při této kulinářské přípravě musí být vysoká. Pokud ale zvážíme počet opakovaného použití jedné olejové náplně spolu s množstvím zpracovaných potravin, vyjde srovnání se smažením na pánvi, kdy všechen olej se musí vyhodit, téměř jako remíza.

Omyl č. 2: Velká spotřeba energie.

Fritovací hrnec je opravdu spotřebič s nemalou spotřebou elektrického proudu, protože i pro jednu porci se musí rozhřát velké množství oleje. Ale pokud se použije více porcí, vyjde energetická náročnost podstatně lépe.

Omyl č. 3: Fritování trvá dlouho, z čehož plyne ztráta času.

Toto platí jen u zahřátí celé olejové náplně na provozní teplotu, protože je oleje poměrně dost. Navíc při použití fritézy s termostatem vám správnou teplotu pohlídá teplotní čidlo, není tedy nutné celou dobu olej hlídat, ale můžete se klidně věnovat jiné činnosti v kuchyni, nebo třeba koukat na televizi. Samotné fritování je však podstatně rychlejší než smažení na pánvi a samozřejmě i výsledek je nesrovnatelně jiný.

Omyl č. 4: Fritované potraviny jsou zdraví škodlivé.

Samozřejmě pokud budeme fritování srovnávat například s dušením, nemůže fritování co do zdravotního hlediska obstát. Nicméně ve srovnání s tepelnou přípravou pokrmů na tuku je fritování na tom podstatně lépe než smažení na pánvi. U fritézy totiž nedochází k přepalování tuku, zvláště pokud se jedná o fritézu s termostatem. Pokud se navíc fritování provádí správně, je množství tuku v hotových potravinách poměrně malé. Odborníci dokonce tvrdí, že pokud se fritované jídlo položí na čistý papír, měla by na něm zůstat jen nepatrná olejová šmouha, s použitím kvalitního přístroje, postupu a dobrého oleje by měl dokonce papír zůstat bez poskvrny.

Tipy a triky pro fritézy a fritování:

  •  Pokud si vybíráte fritézu, vyberte si typ s víkem na kloubu. Je s ní bezpečnější manipulace než se samostatně loženým poklopem. Po stisknutí mechanismu se víko odklopí. Kondenzát stékající po víku se odchytí do připojené nádobky, čímž se zabrání prskání rozpáleného oleje.
  •  Mějte na paměti, že pokud je u fritézy připojena digitální minutka, má vždy jen informační charakter pro připomenutí, že potraviny jsou již hotové. Minutka není napojena na vypínací mechanismus fritézy. V opačném případě by potraviny byť omylem ponechané v nezapnuté fritéze rychle nasákly olejem a zcela by se znehodnotily.
  •  Jestliže vám kontrolka dosažení správné teploty oleje po vložení čerstvých potravin zhasne, není to příznak poruchy. Čerstvé vložené i nezmražené potraviny rozpálený fritovací olej vždy ochladí. Termostat v takovém případě ihned zapne ohřev a olej se po chvíli dohřeje na vámi nastavenou teplotu.
  •   Fritézu si pořizujte s prostorem pro uložení síťového kabelu. Volně klimbající kabel je jednoznačně bezpečnostní riziko. Šlápnout na něj například při přenášení fritézy plné horkého oleje je poukazem na minimálně nepříjemný úklid.

Čištění fritézy.

Pokud hodně fritujete, zvažte koupi fritézy. Odstraníte tím nepořádek při fritování, jídlo se připraví rovnoměrně a olej zůstane ve fritéze, čímž se zmenší pravděpodobnost jeho vystříknutí nebo rozlití. Po několika fritováních nebo po fritování určitých jídel, jako jsou ryby, budete potřebovat vyčistit fritézu a vyměnit olej za čistý, což není obtížné.

Zobrazit více o čištění fritézy

Vhodné způsoby, jak vyčistit domácí fritézuČištění fritézyJak vyčistit fritézu. Jak vyčistit domácí fritézu? Jak vyčistit komerční fritézuJak vyčistit fritézu v restauraciJak vyčistit nerezovou fritézuJednoduchý způsob, jak vyčistit fritézuJak vyčistit mastnou fritézuJak odstranit z fritézy mastnotuOdstraňování mastnoty z fritézy.

Bezpečnostní upozornění:

  •  Spálená tepelná pojistka je způsobena buď nedostatečnou olejovou náplní, poruchou na termostatu, nebo jinou závadou na obvodu tepelného vytápění fritézy. V každém případě je její výměna záležitost pro odborný servis, který prověří příčinu přepálení pojistky. Amatérské přemostění tepelného jištění se vám může velmi nepříjemně vymstít požárem nebo úrazem po zásahu elektrického proudu!
  •  Nezapomeňte, že fritéza je spotřebič s vyšším elektrickým příkonem (cca 1200 - 2500W ), zvlášť u typů vybavených termostatem. Pokud si tedy míníte pořizovat fritézu na chalupu po dědečkovi, kde běžně “lítají” pojistky i při souběžném chodu televize a počítače na jednom elektrickém okruhu, tak tam se asi fritovaných kuřecích řízků hned tak nedočkáte. Počítejte s minimálním jištěním 10 ampér na okruhu.

Bezpečnost při práci s fritézou.

Domácí fritézyAlternativy k fritéze. Fritovat ve fritéze nebo na sporáku? Informace o fritézáchJak použít domácí fritézuJak používat fritézu

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vyčistit a uschovávat olej z fritézy

Ve fritéze můžete připravit křupavá hlavní jídla, chuťovky nebo zeleninu. Jídlo obalené v těstíčku nebo ve...
více…

Jak vyčistit olej ve fritéze

Správná údržba fritézy prodlouží její životnost. Pokud olej ve fritéze několikrát použijete, bude potřeba ho...
více…

Jak filtrovat olej z fritézy

Po tom, co několikrát fritézu použijete, si můžete všimnout, že u dna plavou drobky brambor nebo těstíčka. Po...
více…

Jak často měnit olej ve fritéze?

Pozorovací test Typ jídla, které ve fritéze připravuje, stejně tak jako frekvence používání, rozhoduje o tom,...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…

Jak ve fritéze připravit hranolky

Jemně solené hranolky představují pro milovníky rychlého občerstvení velkou pochoutku. Spolu s řízkem nebo...
více…

Jak ve fritéze usmažit kuře

Kuře smažené ve fritéze je jídlo, které má rádo mnoho lidí. Fritéza usmaží kuře rovnoměrněji, protože je...
více…

Jak ve fritéze usmažit rybu

Lidé na celém světě mají rádi ryby. Existuje více způsobů, jak ryby připravit, mimo jiné i smažením ve...
více…

Fritovat ve fritéze nebo na sporáku?

Pokud často fritujete nebo pokud si doma chcete připravovat jídla jako z restaurace, fritéza Vám přijde vhod. Snadno v...
více…