Jak vybrat fritézu
Fritéza, čili fritovací hrnec se v našich kuchyních začaly objevovat ve druhé polovině 80. let minulého století. Způsob smažení potravin, které jsou zcela ponořené do rozpáleného tuku, byl samozřejmě známý už dávno, ale elektrické fritovací hrnce tomuto způsobu přípravy jídla daly zcela nový rozměr.
Technologie snadnějšího fritování v kombinaci s možností použití hluboko zmražených potravin a nabídky kvalitních fritovacích olejů způsobila v kuchyni malou revoluci, jejíž důsledky jsou patrné dodnes. Fritovací hrnec se stal neodmyslitelnou součásti výbavy téměř každé kuchyně a fritovaná jídla dnes považujeme za rozhodně zdravější než klasické smažení na pánvi.
Fritézy na trhu:
V nabídce kamenných obchodů i na internetu najdete opravdu širokou škálu produktů. Mezi nejnabízenější značky na trhu patří:
CATLER,CONCEPT, DeLonghi, ETA, MOULINEX, Palson, Philips, SEVERIN, Steba, Tefal, Unold, Zelmer.
Cenové rozpětí je od 850 Kč do 6 500 Kč. Dá se říct, že pokud si nepořídíte naprostou noname značku, nemůžete šlápnout vedle. Například za 850 Kč získáte 1,5 litrovou fritézu v provedení z broušené oceli s termostatem a s víkem s pozorovacím okénkem. Zboží z opačné strany cenového spektra patří už mezi výrobky pro zdravé vaření v provedení 2v1, kdy v jednom zboží získáte dva technologicky sofistikované pomocníky s vysokou přidanou hodnotou nejen ve funkci, ale i v designu.
Standardní zacházení s fritézou
Většina lidí přenechává fritování rychlým občerstvením a restauracím. Přesto je však tento způsob přípravy potravin snadný a elektrické fritézy na domácí použití snadno dostupné. Naučte se, jak správně fritovat různé potraviny, čistě a bezpečně.
Fritéza.
Přečtěte si návod na použití Vaší fritézy. Jako u většiny kuchyňských spotřebičů i zde funguje každý model trošku jinak. Naplňte fritézu olejem po čáru maxima nebo zhruba 5 cm pod okraj nádoby. Jídlo ponoříte do oleje, čímž se jeho hladina zvedne a navíc se olej zpění, takže při přílišném naplnění by nádoba přetekla. Teplota se ovládá knoflíkem na fritéze a některé fritézy Vám dají vědět, když olej dosáhne ideální teploty na fritování, což je 175-190 °C. kvalitnější fritézy mívají košík a filtry na čištění oleje.
Zobrazit více o zacházení s fritézou
Olej.
Každý olej má jinou teplotu přepalování, což je to teplota, kdy se olej začne rozkládat. Když jí dosáhne, uvidíte kouř a ucítíte nepříjemný zápach akroleinu (propenalu). Pokaždé, když fritujete v tom samém oleji, tato teplota se nevratně sníží. Například pokud je tato teplota 190 °C (obvyklá fritovací teplota), po prvním použití teplota přepalování klesne, což znamená, že byste v něm už neměli fritovat. Pokud chcete olej znovu použít kvůli šetření, použijte olej s vysokou teplotou přepalování, např. světlicový (260 °C), slunečnicový (246 °C), sójový (240 °C), řepkový (238 °C), kukuřičný (232 °C), arašídový (232 °C) nebo sezamový (215 °C). Pokud chcete olej uschovat, přeceďte ho přes papírovou utěrku nebo filtr na kávu do původního obalu nebo do čisté čiré sklenice. Uzavřete a uchovávejte v ledničce. Nemíchejte použitý olej s nepoužitým.
Obalování.
Kromě hranolek a bramborových chipsů všechny ostatní potraviny potřebují před fritováním obalit, čím na nich vytvoříte křupavý obal. Dělejte to jednoduše: kromě klasického trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) můžete použít také mouku a rozdrcené kukuřičné lupínky, ve kterých obalíte vlhké potraviny, jako je maso nebo ryba. Nebo potraviny potřete olejem a pak obalte moukou. Tím vytvoříte krásnou křupavou vnější vrstvu. Jídlo můžete také obalit v rozšlehaných vejcích, v majonéze nebo hořčici a pak ve strouhance. Nechejte potraviny 15-20 minut odležet, aby z nich obal neopadával, když ho ponoříte do oleje.
Při obalování v těstíčku je nejvíc nepořádku, ale pivní těstíčko je velmi oblíbené. Smíchejte plechovku piva bez bublinek s 1 šálkem mouky. Pomocí prstů nebo kleští namáčejte v tomto těstíčku jídlo, nechejte okapat, a pak ho vložte přímo do horkého oleje.
Obal můžete ochutit kořením, anebo jídlo usmažit a okořenit až pak. Ať už to uděláte jakkoli, nikdy nedávejte sůl přímo do fritézy. Sůl bude prskat, když se dostane na olej, sníží teplotu přepalování a rychleji ho rozloží.
Jídlo.
Fritovat můžete téměř cokoli: kuře, květák, sýr, tresku nebo maso s čili, což je jen několik příkladů. Co můžete obalit, to se dá i fritovat. Je možné fritovat i sladké potraviny. Ať už budete fritovat cokoli, používejte děrovanou naběračku, malý cedník nebo drátěný košík, kterým potraviny ponoříte do oleje. Když budete fritovat mražené potraviny, setřete z nich napřed led, protože by při styku s olejem prskal. Potraviny obalené ve strouhance před vložením do oleje otřepejte, protože její kousky by se sežehly a znečistily olej. Základem je teplota oleje. Když bude olej příliš chladný, poruší obal na potravinách a dostane se dovnitř, pročež potraviny budou příliš mastné. Když bude olej příliš horký, obal se spálí dřív než se připraví vnitřek.
skrýt
Jak funguje fritéza.
Ohřev oleje.
První věc, která každého kuchaře napadne při pomyšlení na fritování je, že musí dostatečně dlouho dopředu zapnout fritézu, aby se olej zahřál. Ve fritéze můžete použít v podstatě jakýkoli tuk, který se rozpustí při teplotě fritování, což je asi 200 C. většina dnešních fritéz má mikročip, který je chrání před přehřátím, protože většina tuků se vznítí při 260 C. Cívky kolem nádrže olej zahřívají a termostat kontroluje teplotu.
Zobrazit více o fungování fritézy
Ponoření potravin.
Když dosáhne olej požadované teploty, vložíte se do něj potraviny. Ty se vložíte do drátěného košíku s horku odolným držadlem, který umístíte do oleje, čímž se potraviny zcela ponoří do oleje. Díky košíku potraviny také snadno vyjmete. Nedoporučuje se košík přeplňovat, protože tím se sníží teplota, zpomalí fritování a potraviny mohou být nedosmažené.
Vyjmutí usmažených potravin.
Většina potravin bývá před smažením obalena v těstíčku nebo ve strouhance. Díky tomu snadno zjistíte, že je jídlo hotové, což bývá obvykle, když má těstíčko nebo strouhanka zlatohnědou barvu. Vytáhněte košík z oleje a nechejte okapat, než budete jídlo servírovat na talíře.
Čištění fritézy.
Fritézy mívají na přední části kohoutek, kterým se použitý olej snadno vypustí. Když dokončíte fritování, vypněte fritézu a počkejte, až olej trochu zchladne. Otevřete kohoutek, pod který jste předtím dali horku odolný kbelík na zachytávání oleje. Můžete ho vypustit a znovu použít, anebo vylít. Vyčistěte vnitřek fritézy desinfekčním prostředkem a vydrhněte žínkou, vypláchněte vodou a osušte. Do příštího použití skladujte fritézu přikrytou víkem.
Skrýt
Jaké jsou funkce fritézy. Tipy na fritování ve fritéze.
Typy fritéz podle konstrukčního provedení.
Fritézy se zakrytou topnou spirálou.
Nejstarší a nejjednodušší typ fritézy. Do nádoby pod jejímž dnem je umístěno topné tělese se spouští koš s potravinami. Výhodou toho řešení je téměř plně využitý vnitřní objem hrnce, nevýhodou je nepřímý ohřev oleje přes dno fritézy. U lacinějších přístrojů nelze fritovací hrnec umývat v myčce, pouze koš a víko fritovacího hrnce pokud je odnímatelné.
Fritézy s vloženou topnou spirálou.
Zde je veškeré elektrické zařízení oddělitelné od nádoby. Topné těleso se před zapnutím vkládá do drážky na boku nádoby. Protože spirála ohřívá olej přímo, nedochází k tepelným ztrátám a jídlo je rychleji hotové. Usnadňuje se tím také mytí po fritování, protože topné těleso do myčky nádobí nepatří.
Zobrazit více o typech fritéz
Fritéza s rotujícím a šikmo uloženým košem.
Tato konstrukce, někdy take nazývána jako rotofritéza, díky šikmo položenému koši umožňuje fritovat pokrmy v až polovičním množství oleje než je tomu u klasického řešení. Protože rotace způsobuje, že kontakt potravin s olejem není stálý, snižuje se tím jejich nasáknutí olejem. Toto řešení však vyžaduje výkonnější topnou spirálu. Potraviny nejsou stále ponořeny v rozpáleném oleji, tím chladnou a také menší používané množství oleje je náchylné na rychlé ochlazení.
Mezi technologické vychytávky patří například fritovací hrnec s kvalitní izolací povrchové vrstvy, takže je při provozu chladný. Výborným zlepšovákem je umístění topného tělesa nade dnem. Tímto způsobem se u dna vytvoří “studená zóna” ve které se nic nepřipéká a tím se prodlužuje životnost oleje a kvalita fritovaných potravin. Někteří výrobci nabízejí vyjímatelnou nádrž na olej, ve které se dá pak olej i skladovat, nebo nádobu s nepřilnavým povrchem, takže se na něj nic nepřipeče. Výborným nápadem je šikmo nakloněný otočný koš. Potraviny se tímto způsobem fritují v mnohem menším množství oleje, což snižuje náklady na spotřebu elektrické energie i oleje. Přínosem pro bezpečné zacházení s fritézou je automatické otevírání víka. Tím se zabraňuje opaření horkou párou unikající z nádoby při neopatrném odklopení rozpáleného obsahu fritovacího hrnce. Jako bonus je k fritézám dodáváno speciální nádobí, dále koše, tukové a pachové filtry, výpustné hadičky na olej, zabudované termostaty (s rozsahem teplot od 150°C do 190°C ) , nebo soubor receptů na výrobu fritovaných laskomin.
Existují i multifunkční přístroje, které jsou schopny kromě fritování take potraviny zapékat nebo i dusit. Mívají větší objem (až dva litry) a pracují také s větším teplotním rozsahem. (100 až 190 stupňů Celsia).
Skrýt
Pravdy o fritování.
Kolem fritéz a vůbec fritování existuje poměrně velké množství omylů, které hlavně nezkušené uživatelky odrazují od využívání tohoto poměrně užitečného zařízení. Podívejme se společně v dalším v textu na novinky, které se objevují v technologii fritování, dále vysvětlíme některé pojmy týkající se této technologie, vysvětlíme některé nedorozumění ohledně například používání fritovacích olejů a tuků a nabídneme i některé recepty na fritovaná jídla.
Zásadním omylem je, že fritované potraviny jsou vysoce tučná a nezdravá jídla. Mezi lidmi panuje domněnka, že při fritování se spotřebuje příliš mnoho tuku a samotné fritování i z květáku udělá kalorickou bombu. Není tomu ale tak.
Abyste připravili ve fritéze krásně křupavé hranolky, voňavé koblížky, nebo usmažili rybu bez obav, že si způsobíte žlučníkový záchvat, vyhodíte hromadu drahého fritovacího oleje a k tomu se ještě popálíte o rozžhavený fritovací hrnec, je třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel:
Zobrazit více pravd o fritování
1) Používejte kvalitní přístroj.
Ačkoliv se nejedná o nic nového a zdánlivě se na fritovacím hrnci nedá nic vylepšit, výrobci stále přicházejí s něčím novým. Kromě designu, který samozřejmě musí tzv. jít s novými kuchyňskými trendy, se výrobci zaměřují především na snadnost a bezpečnost obsluhy. Právě poměrně náročná obsluha bývala důvodem, proč fritovací hrnce zůstávaly zasunuty hluboko ve skříních a v kuchyních se používaly méně, než si zasloužily. Snadnost obsluhy, údržby, bezproblémové zacházení s olejem a úspornost provozu je v současnosti nejdůležitějším tahákem při prodeji současných fritéz.
2) Fritujte při správné teplotě.
Rozdíl mezi smažením na pánvi a fritováním spočívá především v množství tuku. Fritované potraviny jsou celé ponořené ve velkém množství rozpáleného oleje. Větší množství oleje lépe udržuje teplo než malé množství oleje na pánvi. Potraviny ve fritéze díky stabilní teplotě fritovacího tuku rychle uzavřou povrchové póry a nenasáknou olejem tolik, jako na pánvi. Protože navíc kousky jídla, například bramborových hranolků v rozpáleném tuku plavou, osmaží se pravidelně ze všech stran do křupava a do zlatavé barvy. Samozřejmě k tomuto výsledku se dopracujete jen tím, že jídlo určené k fritování budete do fritovacího hrnce vkládat až po dosažení správné fritovací teploty oleje.
3) Hospodařte s olejem.
Fritování vyžaduje, aby smažené kusy byly zcela ponořené do rozpáleného oleje. Od toho se také stanovuje množství tuku, který je potřeba pro přípravu celého menu. Samozřejmě jiné množství oleje potřebuje čtyřčlenná rodina při přípravě nedělního oběda, podstatně menší množství je potřeba pro oběd mladého bezdětného páru. Protože náplň oleje ve fritéze se pohybuje v rozmezí mezi půl litrem až pěti litry oleje, je zde poměrně velká rezerva na stanovení optimálního množství tuku. Jako pomůcka se množství potřebného oleje stanovuje jako váha bramborových hranolků, které se budou fritovat naráz.
Fritovací olej používaný v takovém množství není levnou záležitostí a je dobré s ním správně hospodařit. Nejen proto, aby se co nejlépe využil, ale také aby byl zavčas vyměněn, pokud by už jeho vlastnosti po delším používání ohrožovaly kvalitu zpracovávaného jídla. Aby k tomu nedocházelo, existuje celá řada filtrů, které zachycují zbytky jídla upadlé během tepelné přípravy. Tyto kousky, pokud by zůstaly v olejové náplni a přepalovaly se, zkrátí životnost a negativně ovlivní správné chuťové i smažící vlastnosti fritovacího oleje. Jako filtr se používají filtry kovové nebo papírové. Papírový filtr je jednorázová vložka, do které se zachycují uvolněné kousky potravin. Ty se po fritování vyhodí spolu s filtrem. Kovový filtr má obdobné využití, ale dá se mýt v myčce nádobí a jeho používání je snadnější a hospodárnější. Papírový filtr má navíc nevýhodu, že se občas na dně koše shrne a pak neplní svou funkci. Navíc jeho likvidace není příjemnou ani pohodlnou záležitostí.
Z toho důvodu výrobci přišli se systémem olejového hospodářství, které zvyšuje komfort práce s použitým tukem a zvyšuje i jeho životnost. Například olej se nechá po fritování vychládnout a přes filtr se vypustí do skladovací nádoby. Ta se z fritovacího hrnce vyjme a přemístí se do chladu lednice. Toto řešení samozřejmě prodlužuje životnost používané olejové náplně a snižuje náklady na fritování.
Skrýt
Jaký druh oleje používat ve fritéze?
Smažení ve fritéze, pokud ji používáte správně, může přenést Váš vztah k jídlu na úplně jinou úroveň. Mnoho lidí, když uslyší o fritování, si představí mastné nasáklé jídlo, ale to nemusí být pravda, pokud používáte správný olej. Při fritování ve vhodném oleji bude jídlo perfektně připraveno, bude mít křupavou kůrku a nebude nasáklá tukem, zvenku ani zevnitř.
Když budete vybírat olej do fritézy, musíte znát jeho teplotu varu. Budete potřebovat olej, který ji má vysokou. Tato teplota je okamžikem, kdy se olej začne rozkládat a kouřit předtím, než se vznítí. Poohlédněte se po oleji, který lze slít a použít znova, takže ho budete moct využít co nejvíc. Podívejte se také po oleji, který jde jednoduše skladovat v poličce.
Nejvhodnější olej do fritézy. Jak často měnit olej ve fritéze? Jak vyměnit tuk ve fritéze. Jak filtrovat olej z fritézy.Jak vyčistit olej ve fritéze. Jak vyčistit a uschovávat olej z fritézy. Co dělat s olejem z fritézy? Jak zacházet s použitým olejem z fritézy. Jak se zbavit oleje z fritézy.
Co se dá fritovat ve fritéze.
Při fritování se používá minimálně sedmicentimetrová vrstva oleje, který se zahřívá na teplotu 163–204 °C, aby jídlo připravil rychle. Různé druhy jídla vyžadují různou teplotu oleje a dobu fritování. Při fritování horký olej změní vodu v jídle v páru, která jídlo zevnitř uvaří, zatímco na povrchu jídlo zhnědne. Fritovat lze mnoho potravin.
Předehřátí.
Nechejte dostatečný čas na to, aby olej ve fritéze dosáhl požadované teploty. Může to být až 15 minut; na většinu potravin stačí 177-190 °C. Pokud olej není dostatečně horký, potraviny nasáknou přebytečnou mastnotu. Jestli Vaše fritéza nemá termostat, vhoďte do ní kousek bílého chleba. Když je olej dostatečně horký, chleba se do jedné minuty osmaží do zlatohněda.
Obalované potraviny.
Smažené kuře, řízek nebo ryba se běžně obalují ve strouhance nebo v těstíčku. Pokud koupíte už obalené jídlo, řiďte se návodem na balení, kde se dozvíte potřebnou teplotu i čas. Pokud budete obalovat vlastní potraviny, nakrájejte větší kusy masa nebo drůbeže na proužky a ty obalte, aby se pak osmažily rovnoměrně. Obalené maso nebo drůbež stačí fritovat při 185-190 °C. Až jídlo vyplave k hladině a spodní strana je zlatohnědá a křupavá, obraťte ho.
Zobrazit více o fritování potravin
Zelenina.
Asi nejoblíbenější je fritování bramborových hranolek, ačkoli jiné druhy zeleniny, např. květák, cuketa, žampiony, celer, plátky lilku nebo dýně se ve fritéze také dají dobře připravit. Ke smažení zeleniny přijde vhod košík do fritézy. Když dáte hranolky nebo zeleninu do košíku, ponořte ho do oleje a dávejte přitom pozor, aby Vás nepostříkal horký olej. Na jednou fritujte jen tolik zeleniny, aby ve fritéze měla volnost. Při fritování košík jednou či dvakrát zvedněte a zatřeste jím, anebo zeleninu zamíchejte děrovanou naběračkou. Vyndejte ji, až bude rovnoměrně zhnědlá a bude plavat na hladině.
Výrobky z těsta.
Pečivo, jako jsou koblihy, se ve fritéze dají snadno připravit. Když těsto vytvarujete do požadovaného tvaru a necháte nakynout (obsahuje-li kvasnice), přesuňte ho opatrně do horkého oleje. Většina potravin z těsta se ve fritéze rychle usmaží při průměrné teplotě 177 °C. Jednou otočte, až vyplavou k hladině a spodní strana je světle zhnědlá. Potraviny z hustého těsta, jako jsou kuličky z kukuřičné mouky nebo smažený kukuřičný chleba, můžete do oleje dávat lžičkou.
Celá krůta.
Na fritování celé krůty je potřeba velká hluboká fritéza a krůta musí být před vložením do oleje rozmražená. Doporučuje se na každé kilo váhy krůty fritovat 6-10 minut. Navíc by měl teploměr při vložení do krůty ukazovat 82 °C.
Skrýt
Jak ve fritéze usmažit rybu. Jak ve fritéze usmažit kuře. Jak ve fritéze připravit hranolky. Jak připravit ve fritéze koblihy. Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze.
Omyly o fritování.
Omyl č. 1: Velká spotřeba oleje.
Samotná technologie fritování samozřejmě logicky vyvolává dojem, že spotřeba oleje při této kulinářské přípravě musí být vysoká. Pokud ale zvážíme počet opakovaného použití jedné olejové náplně spolu s množstvím zpracovaných potravin, vyjde srovnání se smažením na pánvi, kdy všechen olej se musí vyhodit, téměř jako remíza.
Omyl č. 2: Velká spotřeba energie.
Fritovací hrnec je opravdu spotřebič s nemalou spotřebou elektrického proudu, protože i pro jednu porci se musí rozhřát velké množství oleje. Ale pokud se použije více porcí, vyjde energetická náročnost podstatně lépe.
Omyl č. 3: Fritování trvá dlouho, z čehož plyne ztráta času.
Toto platí jen u zahřátí celé olejové náplně na provozní teplotu, protože je oleje poměrně dost. Navíc při použití fritézy s termostatem vám správnou teplotu pohlídá teplotní čidlo, není tedy nutné celou dobu olej hlídat, ale můžete se klidně věnovat jiné činnosti v kuchyni, nebo třeba koukat na televizi. Samotné fritování je však podstatně rychlejší než smažení na pánvi a samozřejmě i výsledek je nesrovnatelně jiný.
Omyl č. 4: Fritované potraviny jsou zdraví škodlivé.
Samozřejmě pokud budeme fritování srovnávat například s dušením, nemůže fritování co do zdravotního hlediska obstát. Nicméně ve srovnání s tepelnou přípravou pokrmů na tuku je fritování na tom podstatně lépe než smažení na pánvi. U fritézy totiž nedochází k přepalování tuku, zvláště pokud se jedná o fritézu s termostatem. Pokud se navíc fritování provádí správně, je množství tuku v hotových potravinách poměrně malé. Odborníci dokonce tvrdí, že pokud se fritované jídlo položí na čistý papír, měla by na něm zůstat jen nepatrná olejová šmouha, s použitím kvalitního přístroje, postupu a dobrého oleje by měl dokonce papír zůstat bez poskvrny.
Tipy a triky pro fritézy a fritování:
-
Pokud si vybíráte fritézu, vyberte si typ s víkem na kloubu. Je s ní bezpečnější manipulace než se samostatně loženým poklopem. Po stisknutí mechanismu se víko odklopí. Kondenzát stékající po víku se odchytí do připojené nádobky, čímž se zabrání prskání rozpáleného oleje.
-
Mějte na paměti, že pokud je u fritézy připojena digitální minutka, má vždy jen informační charakter pro připomenutí, že potraviny jsou již hotové. Minutka není napojena na vypínací mechanismus fritézy. V opačném případě by potraviny byť omylem ponechané v nezapnuté fritéze rychle nasákly olejem a zcela by se znehodnotily.
-
Jestliže vám kontrolka dosažení správné teploty oleje po vložení čerstvých potravin zhasne, není to příznak poruchy. Čerstvé vložené i nezmražené potraviny rozpálený fritovací olej vždy ochladí. Termostat v takovém případě ihned zapne ohřev a olej se po chvíli dohřeje na vámi nastavenou teplotu.
-
Fritézu si pořizujte s prostorem pro uložení síťového kabelu. Volně klimbající kabel je jednoznačně bezpečnostní riziko. Šlápnout na něj například při přenášení fritézy plné horkého oleje je poukazem na minimálně nepříjemný úklid.
Čištění fritézy.
Pokud hodně fritujete, zvažte koupi fritézy. Odstraníte tím nepořádek při fritování, jídlo se připraví rovnoměrně a olej zůstane ve fritéze, čímž se zmenší pravděpodobnost jeho vystříknutí nebo rozlití. Po několika fritováních nebo po fritování určitých jídel, jako jsou ryby, budete potřebovat vyčistit fritézu a vyměnit olej za čistý, což není obtížné.
Zobrazit více o čištění fritézy
Vyprázdněte fritézu.
Před čištěním nechejte fritézu zcela vychladnout. Až bude vychladlá, můžete vyjmout vnitřní nádobu, ve které je olej. Většina fritéz je pro snadnější čištění vyrobená tak, že můžete vyjmout vnitřní kovovou nádobu s olejem. Vylijte olej do plastové nádoby, uzavřete ji a dejte do odpadků. Nevylévejte olej pouze do plastového pytlíku, protože by mohl vytéct. Papírovými utěrkami vytřete z nádoby zbytky oleje.
Začněte čištěním vnitřku.
Vyjměte košík a dejte ho do dřezu s horkou vodou a čisticím prostředkem. Pokud je na kovovém košíku připečené jídlo, nechejte košík 15 minut odmočit, aby změklo. Žínkou pak košík vydrhněte. Pokud na něm stále drží zbytky jídla, nechejte ho odmáčet ještě pár minut. Naplňte kovovou nádobu fritézy do poloviny teplou vodou s čisticím prostředkem. Dávejte přitom pozor, abyste nenamočili topné těleso na dně nádoby. Většina nádob ve fritéze bývá vyrobena s nepřilnavým povrchem, takže se olej a zbytky jídla z ní budou snadno čistit. Vyčistěte vnitřek fritézy hadrem a žínkou. Nechejte košík a nádobu uschnout.
Čištění povrchu fritézy.
Při smažení ve fritéze se může olej dostat i na její povrch. Namočte hadr v teplé vodě s čisticím prostředkem, setřete povrch fritézy a odstraňte zbytky oleje nebo jídla. Utřete také vnitřní stranu víka, aby se k němu olej nepřipekl, čímž by se špatně odstraňoval. Nedávejte fritézy do dřezu s vodou, protože byste poškodili topná tělesa. Po umytí fritézu osušte. Povrch fritézy byste měli setřít po každém použití.
Vyčistěte filtr.
Po tom, co jste fritézu několikrát použili, může být filtr zanesen zbytky oleje. Vyndejte ho z víka. Pokud nemáte nový na výměnu, vyperte ten starý. Můžete filtr buď nastříkat speciálním čističem na filtry, anebo ho vyprat v horké vodě s čisticím prostředkem. Nebude sice tak čistý jako nový filtr, ale odstraníte z něj většinu oleje a bude lépe fungovat.
Skrýt
Vhodné způsoby, jak vyčistit domácí fritézu. Čištění fritézy. Jak vyčistit fritézu. Jak vyčistit domácí fritézu? Jak vyčistit komerční fritézu. Jak vyčistit fritézu v restauraci. Jak vyčistit nerezovou fritézu. Jednoduchý způsob, jak vyčistit fritézu. Jak vyčistit mastnou fritézu. Jak odstranit z fritézy mastnotu. Odstraňování mastnoty z fritézy.
Bezpečnostní upozornění:
-
Spálená tepelná pojistka je způsobena buď nedostatečnou olejovou náplní, poruchou na termostatu, nebo jinou závadou na obvodu tepelného vytápění fritézy. V každém případě je její výměna záležitost pro odborný servis, který prověří příčinu přepálení pojistky. Amatérské přemostění tepelného jištění se vám může velmi nepříjemně vymstít požárem nebo úrazem po zásahu elektrického proudu!
-
Nezapomeňte, že fritéza je spotřebič s vyšším elektrickým příkonem (cca 1200 - 2500W ), zvlášť u typů vybavených termostatem. Pokud si tedy míníte pořizovat fritézu na chalupu po dědečkovi, kde běžně “lítají” pojistky i při souběžném chodu televize a počítače na jednom elektrickém okruhu, tak tam se asi fritovaných kuřecích řízků hned tak nedočkáte. Počítejte s minimálním jištěním 10 ampér na okruhu.
Bezpečnost při práci s fritézou.
Domácí fritézy. Alternativy k fritéze. Fritovat ve fritéze nebo na sporáku? Informace o fritézách. Jak použít domácí fritézu. Jak používat fritézu.