Nejvhodnější olej do fritézy

Abyste Vaši fritézu co nejlépe využili, musíte jídlo připravovat při vysoké teplotě, aby se olej nevsákl do jídla a to pak nebylo mastné. Pro dosažení co nejlahodnějšího výsledku odborníci doporučují ve fritéze používat arašídový olej.

Perfektně usmažené jídlo.

Mnoho lidí se vyhýbá fritovanému jídlu, protože se obávají, že olej přidá do jídla příliš mnoho nezdravého tuku. Podle kuchaře odborníka však fritované jídlo nemusí být mastné vůbec.
Podle něj je důvodem, proč bývá fritované jídlo mastné, že jej nefritujete při dostatečně vysoké teplotě. Když jídlo dokonale fritujete v čistém horkém oleji, je křupavé na povrchu a šťavnaté a měkké uvnitř. Nemělo by být mastné vůbec, ani kapku oleje na talíři by nemělo zanechat. 

Arašídový olej.

Odborníci doporučují fritování na arašídovém oleji, protože má vysokou teplotu přepalování a vydrží déle než jiné oleje.

Teplota přepalování.

„Teplota přepalování“ je teplota, při které olej začne kouřit předtím, než se vznítí. Většinu jídla byste měli fritovat při 175-190 ° C.
Teplota přepalování u běžně používaných olejů je od nejnižších 166 °C u extra panenského olivového oleje přes 244 °C u arašídového oleje až po nejvyšších 246 °C u vysoce olejnatého řepkového oleje.

Vysoce olejnatý řepkový olej.

„Vysoce olejnaté“ oleje se také nazývají „vysoce stabilní“, což znamená, že se při vysokých teplotách a opakovaném použití v komerčních provozovnách nerozkládají. Vysoce olejnatý řepkový olej se doporučuje do kuchyní restaurací, kde kuchaři olej slévají a opětovně používají.
Najít vysoce olejnatý řepkový olej v regálech obchodů však vůbec není jednoduchý úkol. Protože rozdíl v teplotě přepalování u řepkového a arašídového oleje je zanedbatelný, odborníci na potraviny nejčastěji doporučují jako nejvhodnější volbu do domácích fritéz arašídový olej.

Tip: prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vyčistit olej ve fritéze

Správná údržba fritézy prodlouží její životnost. Pokud olej ve fritéze několikrát použijete, bude potřeba ho...
více…

Jak filtrovat olej z fritézy

Po tom, co několikrát fritézu použijete, si můžete všimnout, že u dna plavou drobky brambor nebo těstíčka. Po...
více…

Jak často měnit olej ve fritéze?

Pozorovací test Typ jídla, které ve fritéze připravuje, stejně tak jako frekvence používání, rozhoduje o tom,...
více…

Jak vyměnit tuk ve fritéze

Když fritujete ve fritéze, je nezbytné, abyste pravidelně filtrovali a měnili olej, čímž udržíte fritézu...
více…

Tipy na fritování ve fritéze

Fritéza je užitečný domácí spotřebič. Jídlo se v ní usmaží snadno, rychle a je při tom zábava. Také se...
více…

Jaké jsou funkce fritézy

Fritování je způsobem vaření, který se používá už řadu let. Dříve bývala hlavním nástrojem na smažení a...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…