Co je to napařovač na zeleninu?

 „Sněz tu zeleninu,“ opakují někteří rodiče téměř denně a obvykle dodávají: „je zdravá.“

To je rozumné ponaučení, avšak při některých metodách přípravy se zničí více živin než při jiných metodách. Vařením v páře si zelenina udrží více svých živin. Napařovač (pařák) Vám umožní připravit si svou oblíbenou zeleninu bez vaření ve vodě, pečení nebo přípravy v mikrovlnce.

Typy

Napařovače (pařáky) na zeleninu se vyrábějí v řadě tvarů a velikostí. Pokud si koupíte velkou soupravu nádobí, bývá v ní také napařovač, který pasuje do některého hrnce, podobně jako u jednoposchoďového parního hrnce. Samostatné parní hrnce na zeleninu jsou v jednom obalu, mají topné těleso, nádrž na vodu a košík, do kterého se dává zelenina. Ekonomické modely vyrobené z bambusu, silikonu a nerezové oceli jsou k dostání v obchodních domech a v potřebách pro domácnost a můžete je používat se svým dosavadním nádobím.

Jak funguje příprava zeleniny v páře

Když voda vaří, vypařuje se a vytváří horkou páru. Dejte čerstvou nebo zmraženou zeleninu do košíku nad vařící vodu, pára z ní bude stoupat a zeleninu připraví. Doba přípravy závisí také na tom, jestli je košík uzavřený, což zkracuje čas vaření tím, že se zde pára zadržuje, na množství zeleniny v košíku i na tom, jak silně voda pod ní vaří. Mírný var nepřipraví zeleninu tak rychle jako silný var, protože se při něm nevytváří tolik páry.

Výživa a chuť

Pokud připravujete zeleninu v páře do měkkého a křehkého stadia, bývá výživnější než z mikrovlnky nebo uvařená ve vodě. Také mívá výraznější chuť. Příprava v páře však nezaručuje udržení vysoké nutriční hodnoty, pokud zeleninu necháte v páře příliš dlouho. Pokud je zelenina rozměklá a chutná nevýrazně, je rozvařená.

Doba přípravy

Ne všechny druhy zeleniny vyžadují stejný čas přípravy. Například artyčoky nebo sladké brambory vyžadují až 50 minut, než jsou připravené k podávání. Jiná zelenina, např. chřest, růžičky brokolice, zelené fazolky a špenát se připraví za necelých 7 minut. Nejrychleji se připravuje hrášek, který je hotový za pouhé 2 minuty.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články