Chcete využívat elektřinu efektivněji? Následující rady pomohou nejen vaší peněžence, ale i životnímu prostředí.
Na šetření myslete už při nákupu spotřebičů. Moderní zařízení mají mnohem levnější provoz než staré. Podle toho, jak vám to rozpočet dovoluje, postupně vyměňte starý "vozový park" za nový. Nevyplatí se čekat, až doslouží. Pokud vlastníte deset let starou ledničku, koupí nové ročně ušetříte až 50% provozních nákladů. Druhý největší požírač je zastaralá pračka, s její výměnou uspoříte 60% elektřiny a 75% vody. Pokud se vám nelíbí moderní vzhled, v obchodech najdete hospodárné modely i s retrodizajnem připomínajícím vaši "starou lásku".
Energetickou třídu se vyplatí sledovat i při koupi menších kousků, jako jsou topinkovače či kávovary. Ne na každém výrobku však najdete energetický štítek. V takovém případě hodnoty o spotřebě hledejte v technické specifikaci. Pokud údaje nenajdete, neváhejte se zeptat v prodejně. Opravdu úsporné spotřebiče už dávno překonali třídu A. Například takové chladničky třídy A + + spotřebují přibližně o 45% méně elektřiny než modely spadající do třídy A.
Chladničkám ani mrazáku není jedno, jaké místo jim najdete. Spíž je ideální, ale v mnoha domácnostech chybí. V kuchyni platí pravidlo co nejdále od sporáku a topného tělesa. Nemají rády ani přímé slunce. Není dobré umístit je těsně ke stěně, omezuje se tím ochlazování žeber výparníku. Stejně působí i vrstva prachu, proto jednou za čas zadní část oprašte. V chladničce postačí vnitřní teplota 5 až 8 stupňů Celsia, v mrazničce minus 18 stupňů Celsia. O stupeň nižší teplota znamená zvýšení spotřeby asi o 6%. Ochlazování horkých jídel či nápojů se také projeví na zvýšené spotřebě. Plná lednička lahodí jen vašim očím, peněžence ne. Plýtváním je i poloprázdná chladnička či mrazák. Proto objem zakoupeného modelu přizpůsobte potřebám své domácnosti. Správně využity jsou na 70% naplněné. Více energie stojí i časté a dlouhé otevírání dveří, zvažte proto, co si chcete vzít. Přehlednost a pořádek přispívá k úspoře. Je dobré pravidelně kontrolovat těsnost dvířek, musí dokonale přiléhat. V případě potřeby těsnění vyměňte za nové. Největší nepřítel chladničky a mrazničky je námraza. Ještě štěstí, že chladničky s automatickým odmrazováním jsou již standard. Odkládat rozmrazování mrazničky se nevyplatí. Ledová vrstva silnější než 3 milimetry zvětšuje spotřebu o 75%. Pokud kupujete kombinovaný model, výhodnější je s dvěma kompresory. Samostatné okruhy umožňují samostatně regulovat teplotu v chladničce a mrazničce. Pokud jedete na delší dobu pryč, vyplatí se chladničku vyprázdnit a vypnout. Na chlazení a mrazení využíváme asi 20% z celkové spotřeby elektřiny.
Pokud renovujete kuchyň a na vaření využíváte elektřinu, zvažte nákup dražší indukční varné desky, která je nejúspornější. Šetrná a cenově dostupnější je sklokeramika. Nejlevnější, ale energeticky náročnější je klasická litinová plotýnka. Důležitý je i výběr hrnců. Měly by mít stejný průměr dna, jako má varná plocha. Pokud je hrnec menší o 3 cm, zbytečně utratíte až 30% energie. Výhoda indukčních desek je, že rozeznají velikost hrnců. Potřebujete však nádobí, které reaguje na indukci. Pokud při vaření používáte pokličky a nedíváte se často do hrnce, ušetříte nejméně 50%. Navíc je voda ohřátá a jídla jsou hotová za kratší dobu.
Při delší přípravě jídel ušetříte s tlakovým hrncem až 50%. Pokrmy se více vyplatí ohřívat v mikrovlnné troubě a vodu ohřívat v rychlovarné konvici. Pokud jste dosud používali plynovou troubu, pouvažujte nad elektrickou. Pečení v ní je rychlejší a rovnoměrnější. Průběh pečení v troubě raději sledujte přes skleněná dvířka. Při každém otevření zbytečně uteče 20% tepla a navíc se prodlouží doba pečení. Pokud jste se rozhodli pro myčku, větší určené na 12, 13 nebo 14 souprav jsou pro čtyřčlenné domácnosti hospodárnější než menší, obvykle o šířce 45 centimetrů. Měla by být co nejmodernější, s nízkou spotřebou elektrického proudu a vody a s co nejvyšší účinností mytí. Mytí nádobí totiž z koláče celkové spotřeby elektřiny ukrojí zhruba 20%, pokud se rodina denně doma stravuje. I myčka je nejšetrnější, pokud je plná.
I u praček platí, že jejich objem je potřeba využívat maximálně. Přestože na trhu již najdete modely, které dokáží samy přizpůsobit spotřebu elektřiny a vody hmotnosti prádla. Ty na ekonomické praní nemusí být plné. Prát při nižší teplotě je hospodárnější. Snížení teploty dovolují i kvalitní prací prášky, které se poperou s odolnými fleky i při nízkých teplotách do 40 stupňů Celsia. Nejúspornější jsou kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem, které mají oproti modelům třídy A až 50% úsporu. Čím lépe pračka textilie odstředí, tím bude sušička úspornější pracovat. V létě pokud můžete, sušení prádla ponechte na slunce. V tomto případě stačí mírnější odstřeďování.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu