Gril raclette a fondue v kuchyni

Slovo raclette pochází z francouzštiny a znamená seškrábnout. Původ jídla raclette, které je stále populárnější i u nás, je třeba hledat ve Švýcarsku - chudí farmáři si rozpouštěli sýr s vysokým obsahem tuku a jedli ho s opečenými bramborami.

gril, fondue, grilování

Na grilovací desce (teflonové nebo z pečícího kamene (mramor - pierrade) se opéká

maso, brambory, zelenina, ryby, uzeniny. Ty se pak zapékají se sýrem na raclette pánvích umístěných pod grilovací deskou. Každý stolující si připravuje pokrm pro sebe a na vlastní pánvičce, není tedy nutná dlouhá příprava jídla před zasedáním ke společnému stolu. V pánvičce můžete rozpustit sýr, na desce opéci maso či zeleninu a horký sýr poté na maso nalít přímo na talíři. Fantazii se meze nekladou - pokud máte rádi ostřejší pokrmy, vyzkoušejte například tvrdý salám, Chorizzo nebo klobásu - jistě nebudete zklamáni. Speciální sýry na raclette se už dají koupit i u nás, dá se ale použít i sýr typu Blaťácké zlato nebo Mozzarella, jde to i s Nivou, trvá to jen trochu déle. Raclette grilů je na výběr mnoho. Důležité je, aby výrobek, který si vyberete, měl buď zvýšený okraj (teflonové grily), nebo na okraji drážku na odvod přebytečného tuku, který by jinak stékal dolů. Termostat je také výhodou - bez termostatu není možné nechat již upečené potraviny na ploše grilu jen ohřívat - buď by se vysušily, nebo spálily. Výhodnou kamenné desky na grilování je snadnější údržba, výhodou teflonové nižší cena. Grily vybírejte také podle výkonu - čím vyšší výkon, tím kratší čas přípravy. Raclette grilování je určitě dobrý způsob, jak spojit příjemné s užitečným a při zdravé přípravě jídla si užít také spoustu zábavy.

Slovo fondue pochází z francouzštiny a znamená tavit,

ale původní pokrm má svůj původ ve Švýcarsku (sýrové fondue) .V minulosti, kdy se potraviny nedaly dlouho uchovávat, se sýry rychle kazily a ztrácely svou vláčnost a měkkost. Kousky chleba namočené v roztaveném sýru chutnaly farmářům rozhodně lépe než nakrájený ztvrdlý sýr. Ani příjemná společnost širší rodiny při stolování nebyla, zejména během dlouhých zimních večerů, k zahození. Díky tomu se fondue postupem času rozšířilo do celého světa a samozřejmě vzniklo i mnoho nových variant.

Dnes již existuje mnoho receptů na vynikající sýrové fondue

(dva nebo více druhů sýrů, bílé víno, zahušťovadlo - většinou mouka, se rozpustí v nádobě na lahodný krém, do kterého se pak namáčejí kousky chleba či bílého pečiva), čokoládové fondue (základem je rozpuštěná čokoláda, do které na fondue vidličce namáčí kousky ovoce nebo sušenek), masové fondue (v rozpáleném oleji fritujete na fondue vidličkách kousky syrového masa, ryb nebo i kousky zeleniny) nebo čínské fondue - Hot Pot (kousky masa, ryb nebo zeleniny se připravují ve vývaru a pak si je namáčíte v miskách s omáčkami, kterých můžete připravit několik druhů). V kterékoliv elektrické fondue soupravě můžete připravit mnoho variant této pochoutky - výhodou je udržování konstantní teploty - speciálně při sýrovém nebo čokoládovém fondue. Zápach jako u lihových vařičů nevzniká.

Na přípravu čínského fondue je vhodný výrobek, jehož součástí je i poklice na fondue nádobu,

takže můžete masový, zeleninový či rybí vývar připravit přímo v ní. U přístroje na fondue je důležitý i jeho výkon. Fondue s nízkým výkonem se přehřívá pomaleji, například u výrobků s výkonem pod 1 200 W byste u stolu museli dlouho čekat na správnou teplotu. V každém případě, v dnešní uspěchané době je příprava fondue dobrou příležitostí na společné stolování, nenáročné na předchozí přípravu jídla. Navíc, fondue nemusí být nikdy stejné, vyhoví každé chuti a při jeho přípravě se fantazii meze nekladou.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Kuchyňské varné centrum

Od doby, kdy se pro designéry stalo tvarování kuchyňského zařízení stejně zajímavým jako vymýšlení designu...
více…

Kuchyně od přípravy po finále

Pokud již máte dobře promyšlené, jaká by měla být vaše kuchyň, jste pevně rozhodnuti v otázkách jejího...
více…

Kuchyňské spotřebiče zabudované a samostatně stojící

Neodmyslitelnou součástí moderní kuchyně je množství domácích spotřebičů. Rozhodnutí, kde a jak mají být...
více…

Jak si vybrat chladničku

Když kuchyně, tak jedině s lednicí. V neustálém nasazení musí být každý den, měsíc či dokonce několik let....
více…

Tři funkční celky - základ každé kuchyně

Která hospodyně už dnes tráví většinu času v kuchyni tak, jak to bylo standardním jevem v životě našich...
více…

Kuchyňské spotřebiče na chatu

Možná i vy patříte mezi ty, které uchvátila nejen nádherná příroda, ale i výjimečná pospolitost místních...
více…

Kuchyňský robot - další ruce na pomoc

Z práce spěcháme domů, přemýšlíme, co nakoupit a navařit, odpočinek nám vůbec nehrozí ... Vždyť proč také?...
více…

Chladnička aneb iglú v naší kuchyni

Místo, kde je chládeček i v létě, jedno z posledních míst odpočinku potravin před spotřebováním nebo vyhozením...
více…

Dětem vstup zakázán?

Malý človíček vám teprve nyní vstoupil do života a už vám ho celý převrátil naruby. A to teprve přijde, když...
více…

Nádobí, ve kterém navaříte zdravá jídla

Rostoucí počet různých civilizačních onemocnění, za která mohou do velké míry naše nesprávné stravovací...
více…