Jinak to není ani v případě sporáků a pečících trub. Nová řada těchto výrobků je výsledkem dlouhodobého vývoje a s ním spojeného testování a zkoušení jejich kvality. Sporák či trouba byly, jsou i budou nezbytnou součástí domácnosti. Pokud ten váš domácí pomocník pomalu vypovídá své služby, je na čase poohlédnout se po jiném. V nabídce jsou nejmodernější varianty pečících trub, parních trub, sporáků či samostatných varných desek - vše s možností zabudování do kuchyňské linky. Tyto nové spotřebiče vás překvapí nejen svým inovovaným designem, který s horkou funkcí spotřebiče paradoxně působí chladně, ale zejména svou vysokou kvalitou. Funkčnost, životnost a kvalita jsou tři základní faktory přispívající k vašemu domácímu komfortu.
Plynové trouby se dnes již téměř nepoužívají. Obyčejně si je vybírá zákazník, který kupuje nový plynový sporák. A i zde je možnost zvolit si kombinaci plyn - elektřina (tedy plynové hořáky a elektrickou troubu). V poslední době si většina lidí vybírá elektrické, multifunkční trouby. Plynové trouby možná, i když jsou vybaveny termostatem, je možno je regulovat jen omezeně.
Jsou vybaveny horním a dolním topným tělesem, grilem, otočným rožněm, ventilátorem. Teplotu můžeme nastavit od 50 do 250 ° C (na rozdíl od plynových trub, kde teplotu lze regulovat až od 150 ° C). Nejmodernější přístroje jsou vybaveny tzv.. šestým smyslem.Stačí, když zadáme druh připravovaného pokrmu a váhu, a trouba si sama nastaví teplotu, zvolí vhodný program a délku pečení.
Dlouho jsme byli zvyklí na trouby, které byly součástí sporáku. Jejich obsluha vyžadovala námahu při ohýbání. Trendem posledních let jsou jednoznačně trouby zabudované do kuchyňské sestavy. Výška jejich umístění je libovolná, to znamená, že nemusí být jen ve spodní části kuchyňské linky, ale můžete je umístit do výšky očí, což vám umožní lepší manipulaci s připravovaným pokrmem.Pokud troubu doplníte vhodnou varnou deskou, získáte pracoviště, které vám bude sloužit dlouhá léta. A když některý ze spotřebičů doslouží, jednoduše jej vyměníte. Kdysi bylo běžné, že pokud se porouchala trouba na sporáku, musel se koupit celý nový spotřebič, i když jedna jeho část byla ještě funkční. Vestavné trouby se vyrábějí ve dvou šířkách - 60 a 90 cm, takže si prostor třeba dobře změřit a v případě potřeby přizpůsobit rozměrům spotřebiče. Většina vestavných trub se svým plochým designem působí příjemně avantgardně. Vaše kuchyně už nebude jen směsí klasických tvarů a struktur.Inovace a oživení designu domácích spotřebičů jde ruku v ruce s nenapodobitelností a osobitostí vaší kuchyně.
V minulosti byste potřebovali na přípravu různých druhů jídel několik spotřebičů a přesto byste nedosáhli takový účinek, jaký byste chtěli. Novodobé elektrické trouby se již nepoužívají výhradně na pečení. Nové technologie změnily základní modely na spotřebiče s více funkcemi, které usnadňují práci a šetří čas i prostor. Kromě klasického oboustranného ohřevu (využitelného na pečení drůbeže apod..) Mají elektrické trouby zabudované i horkovzdušný ohřev, spodní / horní ohřev, mírné a silné grilování, infragril či funkci předehřívání a rozmrazování (které výrazně zkracují čas potřebný na přípravu jídla). "Fajnšmekři", kteří si potrpí na dobré jídlo, určitě ocení funkci "pizza / chléb", určenou na pečení pizzy, křupavého domácího chleba či francouzského pečiva. Pokud rádi grilujete a venku zrovna není vhodné počasí, nevadí ... v moderní troubě je zabudovaný gril - na slabší i silnější grilování. Na vás je jen zvolit si požadovaný stupeň. Znáte to, pícháte dlouhou vidlicí do masa a zkoumáte, ať už je správně propečené. Předtím však musíte otevřít dvířka na troubě, přičemž máte pocit, jakoby vás ovanul horký dračí dech. Při automaticky řízených elektrických troubách je to však zcela jinak. Některé mají zabudovanou tzv.. sondu pečení, která slouží k měření vnitřní teploty pokrmu. Jednoduše ji zapíchnete do jídla ještě dříve, než jej vložíte do trouby, a na displeji můžete sledovat dosaženou vnitřní teplotu.
který zajišťuje pohodlnou, jednodušší a hlavně bezpečnější manipulaci. Už se nemusíte obávat, že plech se při otevírání dvířek sklouzne přímo na zem. U některých modelů se dá teleskopický systém částečně demontovat a snadno očistit. Plechy si můžete dokoupit, třeba jen vybrat správný rozměr. Trouby s klasickým otevíráním dvířek jsou mnohem levnější. Nové závěsy na dvířkách umožňují snadné, polohovatelné a hermetické otevírání dvířek.
Pokud patříte k zákazníkům, kteří si potrpí na vysoký komfort, vyberte si troubu vybavenou elektronickou automatikou.Dialogová elektronika sestává z displeje, který s vámi komunikuje prostřednictvím textu nebo symbolů. V nabídce je několik automatických programů, které můžete přizpůsobit požadavkům jídla na přípravu, jako například spodní / horní ohřev, gril ... Stačí pouze nastavit požadovaný program a hmotnost jídla - a trouba se o vše postará sama. Displej vás během přípravy jídla průběžně informuje o stavu.
- kromě toho, že ukazují denní čas a slouží jako budík, lze využít jejich funkci automatického zapínání a vypínání trouby. Signalizační zařízení také upozorní na potřebu zalít pokrm. Výrobci kladou velký důraz na bezpečnost. Mysleli i na malé děti, které - jak všichni dobře víme - strkají své zvědavé prstíky všude tam, kam by neměly. Ke standardnímu vybavení většiny modelů patří dětská pojistka, která umožňuje rychle a jednoduše zablokovat ovládání trouby. Kromě toho vestavné trouby jsou zabudovány dostatečně vysoko, aby malé děti na ně nedosáhli. Podle vybavenosti dosahuje teplota dvířek maximálně 40 až 50 ° C, dokonce se nemusíte obávat ani horké rukojeti na dvířkách, vyrábí se z ušlechtilého materiálu, který se nezahřívá - takže zapomeňte na chňapky a zmačkané utěrky.
Stále to sice nebude to samé, jako pozorovat rybičky v akváriu, ale i pohled na grilující se kuře, které postupně chytá bronz, přinejmenším uvede vaše chuťové pohárky do činnosti. Sklo ve dvířkách, umožňující průběžnou vizuální kontrolu, je dvoj-nebo třívrstvé a chlazené ventilátorem. Co se týče vnějších rozměrů trub, ty zůstaly v podstatě nezměněny. Naopak vnitřní prostory výrobci zvětšily. Spotřebiče mají velmi kvalitní izolaci, takže je lze bez obav umístit na kterékoliv místo v kuchyňské lince.
Horkovzdušná trouba bývá u některých modelů kombinovaná s elektrickou. Na rozdíl od ní se však vzduch nasává přes ventilátor do prostoru za troubou, kde se ohřívá pomocí topné spirály. Po ohřátí se vzduch vyfukuje zpět do trouby. Příprava pokrmů je tak mnohem ekonomičtější, spotřebujete méně elektrické energie a navíc můžete využít i tzv.. pečení ve vrstvách a připravit v podstatě několik chodů najednou.
Další možností je parní trouba. Přístroj má speciální nádobu, která se naplní vodou. Její zahřátím získáte páru potřebnou pro přípravu pokrmů. Pára ohřívá pokrm rovnoměrně. Jídla se připravují bez tuků a vody, takže neztrácejí vitamíny a stopové prvky. Zároveň si zachovávají i přirozenou barvu (je to stejné, jako když vaříte v parním hrnci - zelenina je svěží, a ne šedá a mdlá).
Čištění trouby rozhodně nepatří k nejpříjemnějším činnostem.U moderních přístrojích je to však jednoduché. Jejich vnitřek je potažen speciálním povrchem, který stačí při čištění otřít vlhkým hadříkem, hovoříme o tzv.. katalytickém čištění. Modely z vyšší cenové kategorie mají tzv.. pyrolýzu - to znamená, že trouba se vyčistí sama. Vím, zní to téměř neuvěřitelně, ale je to tak. Nečistoty se spálí při velmi vysokých teplotách 500 až 600 ° C na popel, který pak jednoduše po vychladnutí trouby setřete. Většina moderních trub je zajištěna odnímatelnou horní i spodní vnitřní částí, jakož i bočními stěnami, což vám usnadní jejich čištění v dřezu. S tímto systémem již nemusíte být do půl pasu vecpaní v troubě a snažit se krkolomně odstranit špínu.
Při výběru elektrospotřebiče se můžeme poměrně snadno orientovat pomocí energetického štítku. To platí i při elektrických troubách, které jsou rovněž jako ledničky, pračky či myčky nádobí označené tímto "informátorem". Kromě typu spotřebiče a jeho objemu je na energetickém štítku uvedena i spotřeba energie a zařazení do energetické třídy. Získáme tak informace, které jsou při výběru spotřebiče hned na druhém místě za užitným objemem.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu