Jak kupovat kávovar

Prvky, které potřebujete a prvky, které nepotřebujete.

Kávovary se vyrábějí ve všech tvarech a velikostech, některé mají spoustu prvků zatímco jiné jen ty základní. Podle toho se také velmi liší jejich cena.
Čím více má kávovar prvků, tím vyšší je i jeho cena. Proto když budete kupovat kávovar, měli byste zvážit, které prvky potřebujete. Zde se dozvíte o běžných prvcích, které kávovary mívají, a jestli jsou nezbytné.  Některé prvky jsou dobré kvůli pohodlí zatímco jiné zajišťují lepší chuť kávy. Pamatujte na to, když budete kávovar kupovat.

Prvky, které najdete na kávovarech:

Programovatelnost.

Tento prvek Vám umožňuje nastavit dobu vaření, takže kávovar uvaří kávu automaticky. Hodí se pro ty, kteří se chtějí probudit vůní čerstvě uvařené kávy. Nevýhodu je, že káva ztrácí čerstvost, když je vystavená vzduchu, takže když necháte namletou kávu přes noc, ztratí zčásti svoji chuť.

Termonádoba.

Tato nádoba udrží kávu horkou po celé hodiny a neztratí přitom svoji chuť. Některé kávovary mají místo termonádoby termohrnky.

Nastavení na jeden nebo na čtyři šálky.

Tento prvek ovládá přítok vody na kávovou drť. Je určen pro ty, kteří chtějí připravovat jen malé množství kávy. Bez tohoto prvku se malé množství kávy uvaří slabší.

Pauza a servírování.

Tato volba Vám umožní vyndat nádobu z kávovaru a místo ní vložit šálek. Nevýhodou je, že aby káva měla svoji plnou chuť, musí se dokončit celý cyklus vaření. Pokud si napustíte šálek v polovině procesu vaření, pravděpodobně nezískáte dostatečně silnou kávu.

Nastavení síly kávy.

Toto nastavení odvádí vodu od kávové drti, takže vznikne slabší káva, nebo zpomaluje tok vody, aby byla káva silnější.

Náhradní nádoba.

Nepodceňujte nikdy význam náhradní nádoby, nová skleněná nádoba může vyjít poměrně draho, zvlášť v případě termonádoby.

Tohle jsou prvky, které by Vás na kávovaru měly zajímat.

Některé další prvky však nejsou tak užitečné a zbytečně zvyšují cenu kávovaru.

  • Čisticí cyklus. Při tomto cyklu čisticí roztok zůstane v kávovaru o něco déle. Pokud kávovarem necháte jednoduše projít ocet s vodou, úplně to na vyčištění stačí.
  • Vodní filtr: Za cenu, kterou dáte za filtr v kávovaru, si můžete koupit vodní filtr na vodovodní kohoutek, který mnohem více využijete.
  • Vestavěný mlýnek: Špatně se čistí, při čemž musíte celý kávovar obrátit „vzhůru nohama“. Lepší se mít mlýnek zvlášť.
  • Nastavení teploty ohřívače: Většina kávovarů udrží kávu dostatečně horkou, takže ji není potřeba ohřívat. Navíc káva ztrácí svoji chuť od okamžiku, kdy je uvařená. Na ohřívači by proto káva neměla stát dlouho.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články