Jak mlet kávu

Správné namletí pro správnou kávu.

Namletím kávy se zvětší její povrch, což zesiluje chuť a umožňuje, aby jí snadněji pronikala voda. Namletí sahá od hrubého až po velmi jemné, které má prachovou konzistenci. O úroveň namletí rozhoduje kávový filtr, typ kávy a metoda vaření.

Správné namletí na perfektní kávu.

Čtyři základní úrovně jemnosti jsou hrubá, střední, jemná a velmi jemná. Určuje ji doba, po která jsou zrna drcená v mlýnku.

Podle následujícího návodu získáte správnou úroveň namletí:

  • hrubá – 5-10 sekund
  • střední – 10-13 sekund
  • jemná – 15-20 sekund
  • velmi jemná – 25-30 sekund

Hrubě namletou kávu potřebujete na vaření kávy v perkolátoru. Středně namletá káva je nejoblíbenější a používá ji většina lidí, kteří si kávu melou doma. Používá se v elektrických překapávačích a v tzv. francouzských lisech. Většina domácích kávovarů jsou elektrické překapávače s plochým košíkem.
Jemně mletá káva se používá ve vakuových nebo v neapolských kávovarech a v kávovarech s kornoutovým filtrem. V kornoutovém filtru nemá voda moc času na to, aby se smíchala s kávou, proto musí být káva namletá najemno. Tak voda přijde do kontaktu s maximem chuťových prvků.
Velmi jemně mletá káva se používá na espreso.

Dodatek k mlýnkům a mletí.

Následky používání nesprávně namleté kávy se liší. Příliš najemno namletá káva může způsobit ucpání filtru. Příliš nahrubo namletá může mít za následek slabší kávu. Je nutné trochu experimentovat, abyste získali správně namletou kávu na perfektní šálek.
Dodatek pro milovníky kávy: nejvhodnější je mít dva mlýnky. Vůně ochucené kávy proniká vším, s čím přijde do kontaktu. Když jednou dáte do mlýnku ochucenou kávu, je téměř nemožné z něj dostat její vůni. Pokud někdo další také nepije ochucenou kávu, je lepší mít dva oddělené mlýnky na každý druh kávy.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články