Jak mlet kávu

Správné namletí pro správnou kávu.

Namletím kávy se zvětší její povrch, což zesiluje chuť a umožňuje, aby jí snadněji pronikala voda. Namletí sahá od hrubého až po velmi jemné, které má prachovou konzistenci. O úroveň namletí rozhoduje kávový filtr, typ kávy a metoda vaření.

Správné namletí na perfektní kávu.

Čtyři základní úrovně jemnosti jsou hrubá, střední, jemná a velmi jemná. Určuje ji doba, po která jsou zrna drcená v mlýnku.

Podle následujícího návodu získáte správnou úroveň namletí:

  • hrubá – 5-10 sekund
  • střední – 10-13 sekund
  • jemná – 15-20 sekund
  • velmi jemná – 25-30 sekund

Hrubě namletou kávu potřebujete na vaření kávy v perkolátoru. Středně namletá káva je nejoblíbenější a používá ji většina lidí, kteří si kávu melou doma. Používá se v elektrických překapávačích a v tzv. francouzských lisech. Většina domácích kávovarů jsou elektrické překapávače s plochým košíkem.
Jemně mletá káva se používá ve vakuových nebo v neapolských kávovarech a v kávovarech s kornoutovým filtrem. V kornoutovém filtru nemá voda moc času na to, aby se smíchala s kávou, proto musí být káva namletá najemno. Tak voda přijde do kontaktu s maximem chuťových prvků.
Velmi jemně mletá káva se používá na espreso.

Dodatek k mlýnkům a mletí.

Následky používání nesprávně namleté kávy se liší. Příliš najemno namletá káva může způsobit ucpání filtru. Příliš nahrubo namletá může mít za následek slabší kávu. Je nutné trochu experimentovat, abyste získali správně namletou kávu na perfektní šálek.
Dodatek pro milovníky kávy: nejvhodnější je mít dva mlýnky. Vůně ochucené kávy proniká vším, s čím přijde do kontaktu. Když jednou dáte do mlýnku ochucenou kávu, je téměř nemožné z něj dostat její vůni. Pokud někdo další také nepije ochucenou kávu, je lepší mít dva oddělené mlýnky na každý druh kávy.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak kupovat kávu na espreso

Jedním z největších problémů při přípravě espresa doma je rozhodnout se, v jaké formě kávu...
více…

Komerční kávovary

Kávovary na vaření velkého množství kávy, které ji udrží čerstvou. Ačkoli už bylo napsáno mnoho o...
více…

Jak kupovat kávovar

Prvky, které potřebujete a prvky, které nepotřebujete. Kávovary se vyrábějí ve všech tvarech a velikostech,...
více…

Jak opravit filtrový kávovar na sporák

Filtrový kávovar na sporák (perkolátor) využívá tlaku horké vody ve spodní nádobě, která se protlačí skrz...
více…

Jak vyčistit espresso octem

Každý, kdo má rád espresso, zná pohodlí, jaké skýtá vlastní kávovar na espreso. Když ho máte doma, můžete si...
více…

Jak vybírat kávovar

Čerstvě namletá káva je jen počátkem toho, co potřebujete k úspěšnému používání tohoto důležitého...
více…

Jak funguje kávovar

Základní informace Překapávače na kávu jsou standardním vybavením domácnosti. Protože obrovské množství...
více…

Rozdíly v kávovarech

Metoda přípravy kávy je pro výsledek stejně důležitá jako druh použitých kávových zrn. Klíčovým prvkem při...
více…

Typy kávovarů II.

 Pokud jste znalcem kávy, víte, že ne všechny druhy kávy chutnají stejně. Proto jsou na trhu různé typy...
více…

Typy kávovarů

Stejně tak jako je mnoho druhů kávy, existuje i mnoho typů kávovarů. Na trhu je celá řada přístrojů v různých...
více…