Tipy na skladování kávy
Abyste udrželi čerstvost a vůni kávy, je podstatné její skladování.
Ať už skladujete mletou kávu nebo kávová zrna, musíte se řídit některými zásadami, aby si káva udržela nejvyšší aroma a čerstvost.
Tipy na skladování kávy.
Základním pravidlem, které si musíte u skladování kávy pamatovat, je, že nepřítelem kávy je vzduch. Káva začne ztrácet svoji vůni 6 hodin po upražení. Čím více káva přijde do kontaktu se vzduchem, tím více ztratí své aroma.
V zájmu čerstvosti a vůně chuti kávy se řiďte těmito všeobecnými pravidly:
- Neskladujte kávu ve skleněných nádobách, protože do nich proniká vzduch.
- Denní dávku kávy nezmrazujte. Vlhkost zhoršuje její aroma.
- Nenechávejte kávu u trouby. Horkem také ztrácí káva vůni.
- Nedávejte kávu do ledničky. V ledničce bývá spousta pachů, které káva všechny absorbuje. Z tohoto důvodu je praktické užívat použitou kávovou sedlinu na odstraňování pachů z ledničky.
- Skladujte kávu ve vzduchotěsných nádobách.
- Kávu nechávejte na tmavém, chladném místě.
- Kupujte jen tolik kávy, kolik spotřebujete za jeden až dva týdny. Po uplynutí této doby káva ztratí většinu svojí vůně.
- Pokud kávu nespotřebujete do dvou týdnů, dejte ji do mrazáku.
- Když jednou kávu vyndáte z mrazáku, neměli byste ji už dávat zpátky. Kontaktem s vlhkostí ztratí svoji vůni.
Zásady pro skladování zelených zrn.
- Spotřebitelé si nekupují zelená (nepražená) zrna, ale pražírny ano. Pro ty, kdo praží kávu, platí odlišná pravidla při jejím skladování. Káva obvykle bývá v pytlích po 75 kg. Kávová zrna můžete skladovat celé roky, pokud nejsou vystaveny horku nebo vlhku. Dokonce se říká, že káva je časem lepší.
- Při skladování zelených zrn byste měli nechávat pytle nebo krabice na policích, které jsou nad podlahou a při otvírání pytle ho otvírat provázkem. Nepoužívejte nůžky.