Jak odvápnit přístroj na espreso
Pravidelné odvápňování (odstraňování vodního kamene) z Vašeho přístroje na espreso je důležité, pokud chcete, aby fungoval efektivně a připravoval výbornou kávu.
V průběhu času se uvnitř přístroje usazuje vodní kámen a minerální usazeniny, které omezují průtok vody i jeho funkci a životnost. Naštěstí odvápnění je jednoduchý proces.
Co budete potřebovat:
-
odvápňovací prostředek
-
vodu
-
nádobu se stejným obsahem jako má nádržka espresa
-
hadr
-
starý zubní kartáček
Návod:
-
Vypněte a odpojte přístroj a počkejte, až zcela vychladne, než ho začnete čistit.
-
Otřete vlhkým hadrem nebo papírovou utěrkou povrch přístroje a špínu a usazeniny z gumové trysky. Pokud lze trubičku na pěnění mléka vyjmout, vyndejte ji a také otřete.
-
Odšroubujte šroub na hlavici. Sundejte hlavici a utřete vlhkým hadrem. Na místa, kam se lze obtížně dostat, použijte starý zubní kartáček. Až ji vyčistíte, připojte ji zpátky k přístroji.
-
Vyndejte z přístroje nádržku na vodu. Vylijte ji a naplňte teplou vodou. Přidejte do vody odvápňovací prostředek a dobře zamíchejte, aby se prostředek zcela rozpustil.
-
Vraťte nádržku na vodu na místo a zapněte přístroj. Postavte pod trubičku nádobu, ale místo páry nastavte na přístroji horkou vodu.
-
Otevřete ventil na páru a počkejte, až tekutina proteče do nádoby. Nádobu pak vylijte.
-
Důkladně vypláchněte nádržku na vodu a naplňte ji čistou vodou, vraťte do přístroje. Nechejte vodu protéct přístrojem stejným způsobem, jako jste předtím nechali protéct vodu s odvápňovacím prostředkem. Zopakujte potom ještě jednou, abyste odstranili všechny stopy čisticího prostředku.
Tipy a upozornění:
-
Pokud nemáte při ruce odvápňovací čisticí prostředek, můžete použít směs vody a citronové šťávy. Kyselina citronová v citronové šťávě také dobře působí na usazený vodní kámen. Některé přístroje na espreso mají zabudovaný automatický program na odvápňování.
-
Pokud nemáte odvápňovací prostředek doporučený výrobcem, nepoužívejte na čištění espresa ocet. Ten sice odstraní minerální usazeniny, ale také rychle zkoroduje těsnění uvnitř přístroje.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.
Autor: Lenka Kostková