Jak odvápnit přístroj na espreso

Pravidelné odvápňování (odstraňování vodního kamene) z Vašeho přístroje na espreso je důležité, pokud chcete, aby fungoval efektivně a připravoval výbornou kávu.

V průběhu času se uvnitř přístroje usazuje vodní kámen a minerální usazeniny, které omezují průtok vody i jeho funkci a životnost. Naštěstí odvápnění je jednoduchý proces.

Co budete potřebovat:

  • odvápňovací prostředek
  • vodu
  • nádobu se stejným obsahem jako má nádržka espresa
  • hadr
  • starý zubní kartáček

Návod:

  1. Vypněte a odpojte přístroj a počkejte, až zcela vychladne, než ho začnete čistit.
  2. Otřete vlhkým hadrem nebo papírovou utěrkou povrch přístroje a špínu a usazeniny z gumové trysky. Pokud lze trubičku na pěnění mléka vyjmout, vyndejte ji a také otřete.
  3. Odšroubujte šroub na hlavici. Sundejte hlavici a utřete vlhkým hadrem. Na místa, kam se lze obtížně dostat, použijte starý zubní kartáček. Až ji vyčistíte, připojte ji zpátky k přístroji.
  4. Vyndejte z přístroje nádržku na vodu. Vylijte ji a naplňte teplou vodou. Přidejte do vody odvápňovací prostředek a dobře zamíchejte, aby se prostředek zcela rozpustil.
  5. Vraťte nádržku na vodu na místo a zapněte přístroj. Postavte pod trubičku nádobu, ale místo páry nastavte na přístroji horkou vodu.
  6. Otevřete ventil na páru a počkejte, až tekutina proteče do nádoby. Nádobu pak vylijte.
  7. Důkladně vypláchněte nádržku na vodu a naplňte ji čistou vodou, vraťte do přístroje. Nechejte vodu protéct přístrojem stejným způsobem, jako jste předtím nechali protéct vodu s odvápňovacím prostředkem. Zopakujte potom ještě jednou, abyste odstranili všechny stopy čisticího prostředku.

Tipy a upozornění:

  • Pokud nemáte při ruce odvápňovací čisticí prostředek, můžete použít směs vody a citronové šťávy. Kyselina citronová v citronové šťávě také dobře působí na usazený vodní kámen.  Některé přístroje na espreso mají zabudovaný automatický program na odvápňování.
  • Pokud nemáte odvápňovací prostředek doporučený výrobcem, nepoužívejte na čištění espresa ocet. Ten sice odstraní minerální usazeniny, ale také rychle zkoroduje těsnění uvnitř přístroje.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články