Jak pečovat o domácí zmrzlinovač

Existují tři typy zmrzlinovačů: staré manuální zmrzlinovače, samostatné elektrické zmrzlinovače a zmrzlinovací nástavce ke kuchyňským robotům.

Všechny mají společné, že nevyžadují žádnou zvláštní péči, pouze základní čištění. Všechny je potřeba před prvním použitím umýt vodou s prostředkem na nádobí.

Co budete potřebovat:

  • prostředek na nádobí
  • měkkou houbu

Návod:

Všechny typy

Po skončení výroby zmrzliny nechejte mrazicí mísu se ohřát na pokojovou teplotu.
Mísu a všechny odnímatelné části včetně lopatek umyjte ručně houbou v horké vodě s prostředkem na nádobí. Dobře je opláchněte. Na mísu nepoužívejte žádné abrazivní prostředky, protože její povrch se snadno poškrábe.
Všechny části ihned osušte měkkým hadrem.

Zmrzlinovače používající led a sůl

Umyjte nádobu a lopatky v teplé vodě s prostředkem na nádobí a dobře osušte.
Vypláchněte dřevěnou nebo plastovou káď vodou od zbytků soli.
Dřevěnou káď nechejte uschnout. Plastovou káď osušte hadrem.

Tipy a upozornění:

Pokud máte zmrzlinovač s dřevěnou kádí, před používáním do ní nalijte 8-10 cm vody. Dřevo nasákne vodou a nebude praskat kvůli rozeschlosti.
Vnější povrch zmrzlinovače stírejte měkkou houbou.
Někteří výrobci doporučují dát mrazicí misku do velkého plastového pytlíku, abyste předešli popálení mrazem.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články