Existují tři typy zmrzlinovačů: staré manuální zmrzlinovače, samostatné elektrické zmrzlinovače a zmrzlinovací nástavce ke kuchyňským robotům.
Všechny mají společné, že nevyžadují žádnou zvláštní péči, pouze základní čištění. Všechny je potřeba před prvním použitím umýt vodou s prostředkem na nádobí.
Po skončení výroby zmrzliny nechejte mrazicí mísu se ohřát na pokojovou teplotu.
Mísu a všechny odnímatelné části včetně lopatek umyjte ručně houbou v horké vodě s prostředkem na nádobí. Dobře je opláchněte. Na mísu nepoužívejte žádné abrazivní prostředky, protože její povrch se snadno poškrábe.
Všechny části ihned osušte měkkým hadrem.
Umyjte nádobu a lopatky v teplé vodě s prostředkem na nádobí a dobře osušte.
Vypláchněte dřevěnou nebo plastovou káď vodou od zbytků soli.
Dřevěnou káď nechejte uschnout. Plastovou káď osušte hadrem.
Pokud máte zmrzlinovač s dřevěnou kádí, před používáním do ní nalijte 8-10 cm vody. Dřevo nasákne vodou a nebude praskat kvůli rozeschlosti.
Vnější povrch zmrzlinovače stírejte měkkou houbou.
Někteří výrobci doporučují dát mrazicí misku do velkého plastového pytlíku, abyste předešli popálení mrazem.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu