Jak pečovat o elektrický vařič

Elektrické vařiče se používají na přípravu jídla nebo na udržování teplého jídla. Běžně je najdete na grilovacích party nebo kdekoli, kde je potřeba přenosný zdroj tepla na vaření.

Když vařič použijete poprvé, můžete si všimnout, že na něm po vaření zůstanou zbytky jídla. Abyste zabránili přilepení a připečení jídla k vařiči, je vhodné ho předem ošetřit. Po prvním ošetření ho pak po každém použití utřete, ale neumývejte. Umýt ho můžete pouze občas nebo pokus je silně zašpiněný, a pak ho znovu ošetřete.

Co budete potřebovat:

  • prostředek na nádobí
  • vodu
  • houbu
  • tlusté rukavice
  • rostlinný olej
  • papírové utěrky

Návod:

  1. Umyjte elektrický vařič. Použijte k tomu prostředek na nádobí, houbu a žínku, kterými z něj odstraníte skvrny a zbytky jídla.
  2. Zahřejte vařič asi na 120 °C. Při čekání si nasaďte tlusté rukavice, jinak byste se následně popálili.
  3. Vypněte vařič a naneste na něj rostlinný olej.
  4. Celý vařič rovnoměrně natřete rostlinným olejem, roztírejte ho krouživými pohyby a středně silným tlakem. Olej bude při styku s horkým vařičem kouřit, což to je normální.
  5. Používejte pak vařič obvyklým způsobem. Po každém vaření z něj pouze setřete zbytky jídla.
  6. Natřete vařič další vrstvou rostlinného oleje a uskladněte ho jako obvykle. Tento postup opakujte, abyste na vařiči vytvořili ochrannou vrstvu.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný elektrický vařič

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články