Jak se zbavit oleje z fritézy

Vylévání jakéhokoli oleje nebo tuku ze smažení do dřezu je nebezpečné pro odpadní potrubí. Tuk může v potrubí ztvrdnout a ucpat je, a kvůli tomu může odpad začít téct a znečistit Vám podlahu v kuchyni. Je obtížné zabránit, aby se žádný tuk do odpadu nedostal, ale přesto je vhodnější likvidovat tuk jiným způsobem.

Co budete potřebovat:

  • plechovku
  • skleněnou láhev
  • pevné plastové sáčky
  • papírové utěrky

Návod:

  1. Pokud máte pánev plnou tuku, řekněme od smažení řízků nebo slaniny, můžete ho zlikvidovat dvěma různými způsoby.
  2. Prvním z nich je nechat tuk vychladnout a ztuhnout a pak ho jednoduše vytřít papírovými utěrkami a ty pak vyhodit do odpadků.
  3. Druhým z nich je nalít použitý tuk do prázdné plechovky, třeba do hrášku, a nechat ho ztuhnout. Plechovku pak můžete jednoduše vyhodit.
  4. Pokud máte použitý olej, třeba rostlinný, nechejte ho vychladnout. Pak ho přelijte do čisté skleněné láhve a uschovejte na příští smažení. Pokud je olej znečistěný a zralý na vyhození, láhev jednoduše dejte do odpadků.
  5. Malá množství použitého tuku můžete také vyhazovat v pevných uzavíratelných plastových pytlících. Zkontrolujte, zda je olej zcela vychladlý, než ho dáte do pytlíku. Nevyhazujte tímto způsobem větší množství, protože olej může z pytlíku prosáknout a při odvozu odpadu způsobit problémy.
  6. Zeptejte se ve Vašem sběrném dvoře, jestli přijímají použitý olej.

Tipy a upozornění:

  • Nejsnadnější metodou likvidace použitého tuku je nechat ho v pánvi ztuhnout a pak ji vytřít papírovými utěrkami.
  • Nikdy nevylévejte olej nebo jiný tuk do odpadu dřezu.
  • Také vylévání oleje z konzervy tuňáka do odpadu dřezu může odpad poškodit. Pokud už to děláte, pusťte vzápětí do odpadu velmi horkou vodu.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nejvhodnější olej do fritézy

Abyste Vaši fritézu co nejlépe využili, musíte jídlo připravovat při vysoké teplotě, aby se olej nevsákl do...
více…

Jak vybrat fritézu

Fritéza, čili fritovací hrnec se v našich kuchyních začaly objevovat ve druhé polovině 80. let minulého století....
více…

Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou...
více…

Jak vyměnit tuk ve fritéze

Když fritujete ve fritéze, je nezbytné, abyste pravidelně filtrovali a měnili olej, čímž udržíte fritézu...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…

Jak ve fritéze připravit hranolky

Jemně solené hranolky představují pro milovníky rychlého občerstvení velkou pochoutku. Spolu s řízkem nebo...
více…