Jak správně ochutnávat kávu

Metoda degustace a pojmy.

Kávová zrna mají až 800 různých vůní, které dovedou naše smysly zjistit. Ve srovnání s tím červené víno jich má jen asi 400. Většina znalců kávy dává přednost jemně praženým druhům, protože čím déle se kávová zrna praží, tím více chutí se zničí.
Ochutnávání kávy je druhem umění. Abyste získali z kávových zrn maximum vůně, musíte ji správně ochutnávat. Ochutnávání kávy funguje podobně jako ochutnávání vína a stejně tak u něj existují speciální pojmy, kterými se popisuje chuť kávy, sloužící k nalezení dokonalé rovnováhy.

Degustace kávy.

Ochutnávání (degustace) kávy se musí provádět pokaždé stejným způsobem, aby bylo zajištěno, že rozdíl v chuti kávových zrn není způsoben vnějšími vlivy jako je množství kávy nebo teplota vody.

Metoda degustace funguje následujícím způsobem:

  • Vyberte si kávová zrna, která chcete ochutnat.
  • Vezměte 7 g hrubě namleté pražené kávy.
  • Zahřejte 140 ml vody až pod bod varu.
  • Kruhovým pohybem nalijte vodu na kávu.
  • Do šálku ponořte lžičku (s nosem u šálku), aby prolomila horní vrstvu kávové drti, která plave na povrchu.
  • Naberte asi půl lžičky tekutiny ze šálku.
  • Kávu nahlas vysrkněte. Nahlas proto, aby se tekutiny smísila se vzduchem a rozstříkla po jazyku.
  • Tekutinu vychutnejte, převalujte v ústech a pak vyplivněte.

Pomocí této metody může jazyk rozlišovat mezi různými jemnými vůněmi kávy. Různé části jazyka zjišťují různé vůně:

  • zadní část jazyka rozlišuje hořkost
  • boční strany jazyka vyčpělost, zatuchlost
  • špička jazyka zvláštní příchutě

Pojmy používané při degustaci.

Vědět, jak ochutnávat kávu, není vše. Musíte také vědět, jak chutě popsat. Následující pojmy se používají při degustaci a každý z nich popisuje určitou charakteristiku kávy:

Fragnance – vůně namleté kávy
Aroma – vůně uvařené kávy
Tělo kávy – je to způsob, jakým káva chutná ve Vašich ústech, pocit váhy a hutnosti
Bohatost – káva má více než jen tělo a aroma, káva musí uspokojit
Lahodnost – káva má plně vyvinuté tělo, není hrubá
Acidita – nejen kyselost, ale hlavně lehkost a „živost“ kávy. Tato charakteristika je typická pro kávu arabica.

Pár slov o aciditě.

Acidita je vysoce žádoucí charakteristika kávy. Může ji ovlivnit voda, kterou při vaření používáte. Pokud používáte zásaditou vodu, bude vyvažovat aciditu kávy. Proto se doporučuje čištěná nebo filtrovaná voda, abyste získali nejlepší a nejopravdovější chuť kávy. 

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak kupovat kávu na espreso

Jedním z největších problémů při přípravě espresa doma je rozhodnout se, v jaké formě kávu...
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…

Jak kupovat šicí stroj

Šicí stroj je nutností, pokud plánujete doma šít v jakémkoli rozsahu. Práci zvládnete mnohem rychleji a...
více…

Jak se naučit základy práce se šicím strojem

Šití je příjemný koníček i činnost. Avšak stejně jako u kteréhokoli jiného nástroje či vybavení se musíte...
více…

Jak vybrat dobrý šicí stroj

Výběr správného šicího stroje vyžaduje udělat si čas na průzkum, aby pak vybraný stroj odpovídal Vašim...
více…

Jak vybrat šicí stroj

Výběr správného šicího stroje je důležitým prvním krokem, abyste pak doma mohly šít skvělé výrobky. Vhodný...
více…

Jak vyčistit šicí stroj

Šicí stroj stejně jako ostatní stroje vyžaduje pravidelnou údržbu, aby správně fungoval. Když se budete řídit...
více…

Jak opravit šicí stroj II.

Šicí stroj je mechanické zařízení sloužící k šití, které vydrží i velké množství šití během krátkého...
více…