Kávová zrna mají až 800 různých vůní, které dovedou naše smysly zjistit. Ve srovnání s tím červené víno jich má jen asi 400. Většina znalců kávy dává přednost jemně praženým druhům, protože čím déle se kávová zrna praží, tím více chutí se zničí.
Ochutnávání kávy je druhem umění. Abyste získali z kávových zrn maximum vůně, musíte ji správně ochutnávat. Ochutnávání kávy funguje podobně jako ochutnávání vína a stejně tak u něj existují speciální pojmy, kterými se popisuje chuť kávy, sloužící k nalezení dokonalé rovnováhy.
Ochutnávání (degustace) kávy se musí provádět pokaždé stejným způsobem, aby bylo zajištěno, že rozdíl v chuti kávových zrn není způsoben vnějšími vlivy jako je množství kávy nebo teplota vody.
Pomocí této metody může jazyk rozlišovat mezi různými jemnými vůněmi kávy. Různé části jazyka zjišťují různé vůně:
Vědět, jak ochutnávat kávu, není vše. Musíte také vědět, jak chutě popsat. Následující pojmy se používají při degustaci a každý z nich popisuje určitou charakteristiku kávy:
Fragnance – vůně namleté kávy
Aroma – vůně uvařené kávy
Tělo kávy – je to způsob, jakým káva chutná ve Vašich ústech, pocit váhy a hutnosti
Bohatost – káva má více než jen tělo a aroma, káva musí uspokojit
Lahodnost – káva má plně vyvinuté tělo, není hrubá
Acidita – nejen kyselost, ale hlavně lehkost a „živost“ kávy. Tato charakteristika je typická pro kávu arabica.
Acidita je vysoce žádoucí charakteristika kávy. Může ji ovlivnit voda, kterou při vaření používáte. Pokud používáte zásaditou vodu, bude vyvažovat aciditu kávy. Proto se doporučuje čištěná nebo filtrovaná voda, abyste získali nejlepší a nejopravdovější chuť kávy.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu