Jak uvařit kávu

Jak získat nejlepší kávu.

Existuje mnoho metod na vaření kávy a neexistuje pro to žádný jednotný návod. Hlavní roli přitom hrají osobní preference a chuť. Někdo má rád silnou kávu, zatímco jiný slabší. Metoda vaření se mírně liší v závislosti na tom, kdy a kde kávu chcete připravovat.
Bez ohledu na osobní chuť byste se však měli řídit základními pravidly, abyste získali co nejlepší kávu. Díky nim si milovníci kávy všeho druhu přijdou na své.

Vybavení.

Když vaříte kávu, je podstatné důkladně udržovat vybavení v čistotě. Nevyčištěný kávovar ovlivní kávu dvěma způsoby:

  • usazená kávová drť se může dostat do kávy
  • usazené zbytky oleje z kávy dají kávě hořkou žluklou příchuť.

Abyste předešli usazení oleje z kávy a kávové drti, musíte kávovar pravidelně čistit. Pomohou Vám přitom následující tipy:

  • Vypláchněte kávovar po každém použití teplou vodou a vytřete savou utěrkou.
  • Alespoň jednou za několik měsíců nechejte kávovarem projít směs octa a vody nebo vodu s koupeným čisticím prostředkem na kávovary. Potom vždy kávovarem nechejte třikrát projít čistou vodu, aby v kávovaru nezůstaly zbytky čisticích prostředků.

Jakou kávu používat.

Káva musí být co nejčerstvější. Měli byste ji koupit co možná nejdříve po tom, co byla upražená. Vždy kupujte kávu na jeden až dva týdny. Po uplynutí této doby káva ztratí většinu své vůně.

Správné namletí.

Když si kupujete celá kávová zrna, měli byste je mlít až těsně před přípravou kávy. Tím získáte nejlepší kvalitu a chuť. Na mletí kávy je nejlepší samostatný mlýnek na kávu. Pokud Vám však kávu namelou v obchodě, namletí kávy musí odpovídat vybavení, do jakého ji budete používat.
Neměli byste podceňovat jemnost namletí. Nevhodná jemnost či hrubost namletí může zničit chuť kávy. Příliš jemně nemletá káva způsobí, že bude výsledek chutnat hořce. Příliš nahrubo namletá káva zase způsobí, že nápoj bude slabý.

Voda na vaření kávy.

Někdy má voda vliv na výslednou chuť kávy. Abyste získali co nejlepší kávu, měli byste používat filtrovanou vodu nebo vodu z láhví. Navíc musí být správný poměr kávy a vody. Na každých 170 ml vody použijte 1-2 kávové lžičky kávy.

Trpělivost není ctnost.

Po uvaření kávy ji ihned pijte. Čím déle káva stojí, tím horší je její vůně. Káva začne ztrácet vůni od okamžiku, kdy je uvařená. Aby si co nejdéle udržela svoji vůni, měla by být v šálku na kávu nebo v zahřátém hrnku. Někdo nechává nádobu s kávou na elektrickém ohřívači, který je standardem u většiny kávovarů. Pokud ji tam však necháte déle než 15 minut, káva získá připálenou vůni.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články