Jak uvařit kávu

Jak získat nejlepší kávu.

Existuje mnoho metod na vaření kávy a neexistuje pro to žádný jednotný návod. Hlavní roli přitom hrají osobní preference a chuť. Někdo má rád silnou kávu, zatímco jiný slabší. Metoda vaření se mírně liší v závislosti na tom, kdy a kde kávu chcete připravovat.
Bez ohledu na osobní chuť byste se však měli řídit základními pravidly, abyste získali co nejlepší kávu. Díky nim si milovníci kávy všeho druhu přijdou na své.

Vybavení.

Když vaříte kávu, je podstatné důkladně udržovat vybavení v čistotě. Nevyčištěný kávovar ovlivní kávu dvěma způsoby:

  • usazená kávová drť se může dostat do kávy
  • usazené zbytky oleje z kávy dají kávě hořkou žluklou příchuť.

Abyste předešli usazení oleje z kávy a kávové drti, musíte kávovar pravidelně čistit. Pomohou Vám přitom následující tipy:

  • Vypláchněte kávovar po každém použití teplou vodou a vytřete savou utěrkou.
  • Alespoň jednou za několik měsíců nechejte kávovarem projít směs octa a vody nebo vodu s koupeným čisticím prostředkem na kávovary. Potom vždy kávovarem nechejte třikrát projít čistou vodu, aby v kávovaru nezůstaly zbytky čisticích prostředků.

Jakou kávu používat.

Káva musí být co nejčerstvější. Měli byste ji koupit co možná nejdříve po tom, co byla upražená. Vždy kupujte kávu na jeden až dva týdny. Po uplynutí této doby káva ztratí většinu své vůně.

Správné namletí.

Když si kupujete celá kávová zrna, měli byste je mlít až těsně před přípravou kávy. Tím získáte nejlepší kvalitu a chuť. Na mletí kávy je nejlepší samostatný mlýnek na kávu. Pokud Vám však kávu namelou v obchodě, namletí kávy musí odpovídat vybavení, do jakého ji budete používat.
Neměli byste podceňovat jemnost namletí. Nevhodná jemnost či hrubost namletí může zničit chuť kávy. Příliš jemně nemletá káva způsobí, že bude výsledek chutnat hořce. Příliš nahrubo namletá káva zase způsobí, že nápoj bude slabý.

Voda na vaření kávy.

Někdy má voda vliv na výslednou chuť kávy. Abyste získali co nejlepší kávu, měli byste používat filtrovanou vodu nebo vodu z láhví. Navíc musí být správný poměr kávy a vody. Na každých 170 ml vody použijte 1-2 kávové lžičky kávy.

Trpělivost není ctnost.

Po uvaření kávy ji ihned pijte. Čím déle káva stojí, tím horší je její vůně. Káva začne ztrácet vůni od okamžiku, kdy je uvařená. Aby si co nejdéle udržela svoji vůni, měla by být v šálku na kávu nebo v zahřátém hrnku. Někdo nechává nádobu s kávou na elektrickém ohřívači, který je standardem u většiny kávovarů. Pokud ji tam však necháte déle než 15 minut, káva získá připálenou vůni.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak kupovat kávu na espreso

Jedním z největších problémů při přípravě espresa doma je rozhodnout se, v jaké formě kávu...
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…

Jak kupovat šicí stroj

Šicí stroj je nutností, pokud plánujete doma šít v jakémkoli rozsahu. Práci zvládnete mnohem rychleji a...
více…

Jak se naučit základy práce se šicím strojem

Šití je příjemný koníček i činnost. Avšak stejně jako u kteréhokoli jiného nástroje či vybavení se musíte...
více…

Jak vybrat dobrý šicí stroj

Výběr správného šicího stroje vyžaduje udělat si čas na průzkum, aby pak vybraný stroj odpovídal Vašim...
více…

Jak vybrat šicí stroj

Výběr správného šicího stroje je důležitým prvním krokem, abyste pak doma mohly šít skvělé výrobky. Vhodný...
více…

Jak vyčistit šicí stroj

Šicí stroj stejně jako ostatní stroje vyžaduje pravidelnou údržbu, aby správně fungoval. Když se budete řídit...
více…

Jak opravit šicí stroj II.

Šicí stroj je mechanické zařízení sloužící k šití, které vydrží i velké množství šití během krátkého...
více…