Jak vařit espreso

Vaření espresa je umění. Natočit správnou várku vyžaduje spoustu trpělivosti a praxe, takže to nemůžete zvládnout přes noc.

Totéž platí o napěňování mléka na cappuccino. Tyto dva úkoly jsou při přípravě espresa nebo cappuccina nejobtížnější.Můžete je však zvládnout, když se budete řídit následujícími kroky. Díky nim se naučíte připravit správnou várku espresa a správně napěnit mléko na cappuccino.
Zde se naučíte, jak správně připravit espreso. Předpokládá se, že máte kávovar na espreso se zabudovaným mlýnkem na kávu.

Šest kroků při přípravě perfektního šálku espresa.

  • Vezměte držák na jednu kávu. Zkontrolujte, jestli je z něj odstraněná veškerá předchozí káva. Pokud tam nějaká zůstala, vyčistěte ji lžičkou.
  • Zkontrolujte, jestli je v zásobníku správné množství kávy, abyste získali kvalitní kávu.
  • Přiložte držák pod mlýnek a nasypte do držáku sedm gramů kávy.
  • Urovnejte kávovou drť v držáku. Káva musí být rozprostřená rovnoměrně, jinak nezískáte kvalitní kávu. Z okrajů košíku zmeťte zbytky kávy.
  • Dejte držák do kávovaru. Vložte ho pevně, jinak by tlak při přípravě vytlačil vodu po stranách.
  • Vezměte šálek na espreso a postavte ho pod hubici (šálky na espreso by měly být vždy předehřáté, protože velmi rychle ztrácejí teplotu). Zapněte kávovar. Když začne káva vytékat, hlídejte:
  1. dobu přípravy (15-20 sekund)
  2. barvu kávy (karamelově hnědá) a
  3. konzistenci kávy (měla by být jednolitá).

Perfektní pěna.

Pěnu na hladině espresa byste měli pečlivě sledovat. Dobré espreso bude mít asi půl centimetrovou vrstvu pěny, která bude mít karamelově hnědou barvu.
Vytváření pěny je obtížné. Získat pěnu ve správném množství a barvě vyžaduje rovnováhu mezi namletím, dobou přípravy (luhování), teplotou vody a množstvím espresa.Pokud nezískáte správné množství a/nebo barvu pěny, zkontrolujte tyto prvky a pokuste se znovu.

Napěnění mléka.

Napěnění mléka na cappuccino je další věc, která vyžaduje praxi. Následováním těchto šesti kroků vytvoříte správné množství napěněného mléka.

  1. Vyndejte kovový džbánek na mléko z lednice (měl by být vychlazený). Nalijte do něj studené mléko (musí být také studené) do jedné třetiny. Napěněním mléko nabude na objevu o dvě třetiny.
  2. Zkontrolujte, jestli je tryska na cappuccino čistá. Pokud není, zapněte je na dvě až tři sekundy.
  3. Pod trysku dejte džbánek s mlékem. Pohybujte jím nahoru a dolů tak, aby tryska stále zůstávala pod hladinou mléka.
  4. Pohybujte dále džbánkem nahoru a dolů a posunujte ho zároveň s tím, jak mléko nabývá na objemu.
  5. Pak mléko ohřejte na 77 °C (pokud máte teploměr).
  6. Vypněte páru a odstraňte džbánek.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články