Jak vařit espreso

Vaření espresa je umění. Natočit správnou várku vyžaduje spoustu trpělivosti a praxe, takže to nemůžete zvládnout přes noc.

Totéž platí o napěňování mléka na cappuccino. Tyto dva úkoly jsou při přípravě espresa nebo cappuccina nejobtížnější.Můžete je však zvládnout, když se budete řídit následujícími kroky. Díky nim se naučíte připravit správnou várku espresa a správně napěnit mléko na cappuccino.
Zde se naučíte, jak správně připravit espreso. Předpokládá se, že máte kávovar na espreso se zabudovaným mlýnkem na kávu.

Šest kroků při přípravě perfektního šálku espresa.

  • Vezměte držák na jednu kávu. Zkontrolujte, jestli je z něj odstraněná veškerá předchozí káva. Pokud tam nějaká zůstala, vyčistěte ji lžičkou.
  • Zkontrolujte, jestli je v zásobníku správné množství kávy, abyste získali kvalitní kávu.
  • Přiložte držák pod mlýnek a nasypte do držáku sedm gramů kávy.
  • Urovnejte kávovou drť v držáku. Káva musí být rozprostřená rovnoměrně, jinak nezískáte kvalitní kávu. Z okrajů košíku zmeťte zbytky kávy.
  • Dejte držák do kávovaru. Vložte ho pevně, jinak by tlak při přípravě vytlačil vodu po stranách.
  • Vezměte šálek na espreso a postavte ho pod hubici (šálky na espreso by měly být vždy předehřáté, protože velmi rychle ztrácejí teplotu). Zapněte kávovar. Když začne káva vytékat, hlídejte:
  1. dobu přípravy (15-20 sekund)
  2. barvu kávy (karamelově hnědá) a
  3. konzistenci kávy (měla by být jednolitá).

Perfektní pěna.

Pěnu na hladině espresa byste měli pečlivě sledovat. Dobré espreso bude mít asi půl centimetrovou vrstvu pěny, která bude mít karamelově hnědou barvu.
Vytváření pěny je obtížné. Získat pěnu ve správném množství a barvě vyžaduje rovnováhu mezi namletím, dobou přípravy (luhování), teplotou vody a množstvím espresa.Pokud nezískáte správné množství a/nebo barvu pěny, zkontrolujte tyto prvky a pokuste se znovu.

Napěnění mléka.

Napěnění mléka na cappuccino je další věc, která vyžaduje praxi. Následováním těchto šesti kroků vytvoříte správné množství napěněného mléka.

  1. Vyndejte kovový džbánek na mléko z lednice (měl by být vychlazený). Nalijte do něj studené mléko (musí být také studené) do jedné třetiny. Napěněním mléko nabude na objevu o dvě třetiny.
  2. Zkontrolujte, jestli je tryska na cappuccino čistá. Pokud není, zapněte je na dvě až tři sekundy.
  3. Pod trysku dejte džbánek s mlékem. Pohybujte jím nahoru a dolů tak, aby tryska stále zůstávala pod hladinou mléka.
  4. Pohybujte dále džbánkem nahoru a dolů a posunujte ho zároveň s tím, jak mléko nabývá na objemu.
  5. Pak mléko ohřejte na 77 °C (pokud máte teploměr).
  6. Vypněte páru a odstraňte džbánek.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Tipy na skladování kávy

Abyste udrželi čerstvost a vůni kávy, je podstatné její skladování. Ať už skladujete mletou kávu nebo...
více…

Kávovary, espreso a cappuccino

Kávovary na kapsle. Kávovary na kapsle získávají na popularitě a představují nejnovější trend při vaření...
více…

Jak vyčistit espreso octem

Každý, kdo má rád espreso, zná pohodlí, jaké skýtá vlastní kávovar na espreso. Když ho máte doma, můžete si...
více…

Jak vyčistit domácí espreso

Kávovary na espreso se poměrně rychle znečistí a pak potřeba je vyčistit. Špinavé espreso není jen nevzhledné a...
více…

Jak odvápnit přístroj na espreso

Pravidelné odvápňování (odstraňování vodního kamene) z Vašeho přístroje na espreso je důležité, pokud chcete,...
více…

Jak vyčistit přístroj na espreso kyselinou citronovou

Pro přípravu dobrého espresa je důležité používat čistý přístroj. Některé přístroje na espreso Vám dají...
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…

Jak kupovat šicí stroj

Šicí stroj je nutností, pokud plánujete doma šít v jakémkoli rozsahu. Práci zvládnete mnohem rychleji a...
více…