Jak vyčistit a uschovávat olej z fritézy

Ve fritéze můžete připravit křupavá hlavní jídla, chuťovky nebo zeleninu. Jídlo obalené v těstíčku nebo ve strouhance v oleji zanechává malé částice, které pokud nejsou odstraněny, způsobují zápach oleje nebo se připalují. 

Pokud vyčistíte olej z fritézy a přidáte k němu čerstvý olej, můžete připravit další várky jídla a pak ho uskladnit pro příští použití. Vyčištěním oleje také snížíte náklady na nový olej, protože do většiny fritéz je nutné dát více než jednu láhev, abyste dosáhli hladinou oleje k čáře minima.

Co budete potřebovat:

  • tenkou látku
  • cedník
  • měrný hrnec s hubicí
  • trychtýř
  • lepicí pásku
  • fixu

Návod:

  1. Odpojte fritézu a nechejte olej zcela vychladnout.
  2. Dejte do velkého cedníku tenkou látku tak, aby pokryla jeho dno i strany. Položte cedník na měrný hrnec s hubicí, který má větší průměr než cedník.
  3. Nalijte pomalu olej z fritézy do vyloženého cedníku. Pokud je fritéza příliš velká nebo těžká, přeneste olej do cedníku naběračkou. Tenká látka zachytí usmažené kousky strouhanky a nechá olej protéct do nádoby pod ní.
  4. Do původní lahve oleje dejte trychtýř. Hubicí nalijte vyčištěný olej z měrného hrnce do láhve.
  5. Na láhev nelepte kousek lepicí pásky a napište na něj datum. Olej můžete použít 3-4krát, anebo do jednoho měsíce.
  6. Pevně láhev s olejem uzavřete a skladujte na suchém chladném místě.

Tipy a upozornění:

  • Vyčištěný olej můžete skladovat v ledničce 4-5 měsíců. Ztuhne tam, ale vrátí se do obvyklé konzistence, když ho při příštím použití zahřejete.
  • Pokud nemáte při ruce tenkou látku, cedník můžete místo ní vyložit třemi vrstvami papírových utěrek.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nejvhodnější olej do fritézy

Abyste Vaši fritézu co nejlépe využili, musíte jídlo připravovat při vysoké teplotě, aby se olej nevsákl do...
více…

Jak vybrat fritézu

Fritéza, čili fritovací hrnec se v našich kuchyních začaly objevovat ve druhé polovině 80. let minulého století....
více…

Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou...
více…

Jak vyměnit tuk ve fritéze

Když fritujete ve fritéze, je nezbytné, abyste pravidelně filtrovali a měnili olej, čímž udržíte fritézu...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…

Jak ve fritéze připravit hranolky

Jemně solené hranolky představují pro milovníky rychlého občerstvení velkou pochoutku. Spolu s řízkem nebo...
více…