Jak vyčistit elektrickou konvici II.
Elektrické konvice se v mnoha domácnostech používají denně. Ohřejí vodu rychleji než tradiční konvice, protože jejich topné těleso je v přímém kontaktu s vodou.
V oblastech s tvrdou vodou, kde voda obsahuje vysoký podíl solí vápníku a hořčíku, se na topném tělese a na vnitřních stěnách konvice usazuje povlak z uhličitanu vápenatého a jiných minerálních usazenin. Ty působí jako izolátor a zpomalují proces ohřívání. Usazeniny se mohou odlupovat a v čaji nebo v jiném nápoji vypadají jako malé kamínky, avšak je možné je z konvice odstranit.
Co budete potřebovat:
-
žínku
-
ocet
-
přípravek na nádobí
Návod:
-
Odpojte konvici a nechejte vychladnout.
-
Z hubice, pokličky a okraje konvice odstraňte usazeniny pomocí žínky nebo plastové škrabky. Tlačte na ni jen tolik, abyste odstranili usazeninu, ale nepoškodili přitom povrch konvice.
-
Naplňte konvici do tří čtvrtin roztokem vody a světlého octa v poměru 1:1. Zapojte konvici a přiveďte k varu. Nechejte vařit 20 minut.
-
Odpojte konvici a nechejte vychladnout. Vylijte z ní roztok. Pokud v něm jsou velké kusy usazeniny, zopakujte celý postup.
-
Naplňte konvici do poloviny vodou a 30 sekund opatrně míchejte, abyste uvolnili usazeniny na topném tělese. Vylije vodu a vypláchněte vodou ještě dvakrát, abyste odstranili pach octa.
-
Vyčistěte povrch konvice vodou a přípravkem na nádobí.
Tipy a upozornění:
-
Pokud konvici používáte denně, odvápňujte ji dvakrát do roka. Pokud máte velmi tvrdou vodu nebo zjistíte silnou usazeninu, čistěte ji čtyřikrát za rok.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici
Autor: Lenka Kostková