Jak vyčistit elektrickou konvici II.

Elektrické konvice se v mnoha domácnostech používají denně. Ohřejí vodu rychleji než tradiční konvice, protože jejich topné těleso je v přímém kontaktu s vodou.

V oblastech s tvrdou vodou, kde voda obsahuje vysoký podíl solí vápníku a hořčíku, se na topném tělese a na vnitřních stěnách konvice usazuje povlak z uhličitanu vápenatého a jiných minerálních usazenin.  Ty působí jako izolátor a zpomalují proces ohřívání. Usazeniny se mohou odlupovat a v čaji nebo v jiném nápoji vypadají jako malé kamínky, avšak je možné je z konvice odstranit.

Co budete potřebovat:

  • žínku
  • ocet
  • přípravek na nádobí

Návod:

  1. Odpojte konvici a nechejte vychladnout.
  2. Z hubice, pokličky a okraje konvice odstraňte usazeniny pomocí žínky nebo plastové škrabky. Tlačte na ni jen tolik, abyste odstranili usazeninu, ale nepoškodili přitom povrch konvice.
  3. Naplňte konvici do tří čtvrtin roztokem vody a světlého octa v poměru 1:1. Zapojte konvici a přiveďte k varu. Nechejte vařit 20 minut.
  4. Odpojte konvici a nechejte vychladnout. Vylijte z ní roztok. Pokud v něm jsou velké kusy usazeniny, zopakujte celý postup.
  5. Naplňte konvici do poloviny vodou a 30 sekund opatrně míchejte, abyste uvolnili usazeniny na topném tělese. Vylije vodu a vypláchněte vodou ještě dvakrát, abyste odstranili pach octa.
  6. Vyčistěte povrch konvice vodou a přípravkem na nádobí.

Tipy a upozornění:

  • Pokud konvici používáte denně, odvápňujte ji dvakrát do roka. Pokud máte velmi tvrdou vodu nebo zjistíte silnou usazeninu, čistěte ji čtyřikrát za rok.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články