Jak vyčistit espresso octem
Každý, kdo má rád espresso, zná pohodlí, jaké skýtá vlastní kávovar na espreso. Když ho máte doma, můžete si udělat svoji kávu kdykoli chcete.
Během času však zřejmě zjistíte, že Vaše espresso získalo divnou chuť. To bývá způsobeno minerálními usazeninami v kávovaru. Naštěstí je můžete snadno a levně odstranit pomocí vody a octa.
Co budete potřebovat:
- ocet
- vodu
- rozprašovací láhev
- měkký hadr
Návod:
- V rozprašovací láhvi smíchejte jeden díl vody a jeden díl octa, dobře protřepejte.
- Nastříkejte směs přímo na povrch kávovaru a setřete měkkým hadrem, pracujte krouživými pohyby.
- Smíchejte jeden díl vody a jeden díl octa, nalijte do espressa a vařte, jako byste si připravovali espresso (ale bez kávy, samozřejmě).
- Vylijte směs octa a nechejte kávovar několikrát běžet jen s čistou vodou. Tím odstraníte veškerý ocet a zbavíte se nepříjemného zápachu, který zahřátý ocet vydává.
- Umyjte zásobník na kávu teplou vodou s mycím prostředkem. Důkladně vysušte utěrkou. Espresso je teď připravené k použití.
Tipy a upozornění:
- Na setření octové vody z povrchu můžete místo hadru použít noviny. Některé povrchy však jimi můžete poškrábat. Vyzkoušejte proto nejdříve na malém kousku.
- Když budete vařit směs octa a vody, espresso bude vydávat nezvyklý zápach. Ten však po chvíli vyprchá.
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.