Jak vyčistit olej ve fritéze
    
	
	Správná údržba fritézy prodlouží její životnost. Pokud olej ve fritéze několikrát použijete, bude potřeba ho vyčistit. Do oleje odpadávají kousky jídla a způsobují, že olej páchne a chutná žlukle, protože tyto kousky se v něm rozkládají. Místo abyste kupovali nový olej, můžete ten starý vyčistit a ještě mnohokrát ho použít.
    
    
	
	Co budete potřebovat:
	- 
		 nůž na máslo
- 
		ochranné rukavice
- 
		drátěné sítko
- 
		velkou nádobu
- 
		cedník
- 
		plátno
	Návod:
	- 
		Vypněte fritézu a nechejte olej vychladnout alespoň na 65 °C.
- 
		Nožem na máslo oškrabejte zbytky jídla a oleje ze stěn fritézy. Chraňte si před horkým olejem ruce ochrannými rukavicemi.
- 
		Na velkou nádobu položte drátěné sítko. To musí být větší než otvor nádoby a musí na ní dobře sedět, protože ho nebudete moct přidržovat, až do něj budete lít olej z fritézy. Také můžete použít cedník vyložený plátnem.
- 
		Nalévejte pomalu olej do sítka. Nechejte pevné částice, aby zůstaly v sítku. 
- 
		Vyhoďte přefiltrované zbytky jídla. Nalijte olej zpátky do fritézy. Přilijte do něj čerstvý olej, abyste měli dostatečně vysokou hladinu oleje.
	Tipy a upozornění:
	- 
		Vyčistěte olej ve fritéze po každém druhém až třetím použití, abyste ho udrželi čistý.
- 
		Když fritézu nepoužíváte, nechejte ji přikrytou víkem, aby se k oleji nedostalo světlo a vzduch.
- 
		Zcela olej vylijte, pokud je tmavý a má žluklý zápach. Může být přitom hustý a vazký. Použitý olej nalévejte do velké nádoby, kterou vyhodíte do odpadků, až bude plná.
- 
		Olej můžete také vylít do kompostu nebo ho recyklovat tak, že ho odnesete do sběrny.
- 
		Když fritézu nepoužíváte, vždy ji odpojujte ze zásuvky.
- 
		Nevylévejte olej do odpadu.
- 
		Při práci s horkým olejem buďte opatrní. Chraňte si ruce ochrannými rukavicemi a zvažte také ochranné brýle, aby se Vám horký olej nedostal do očí. Pokud se přesto olejem popálíte, poraďte se s lékařem nebo s lékárníkem.
- 
		Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
Autor: Martina Dvořáková