Jak vyčistit olej ve fritéze

Správná údržba fritézy prodlouží její životnost. Pokud olej ve fritéze několikrát použijete, bude potřeba ho vyčistit. Do oleje odpadávají kousky jídla a způsobují, že olej páchne a chutná žlukle, protože tyto kousky se v něm rozkládají. Místo abyste kupovali nový olej, můžete ten starý vyčistit a ještě mnohokrát ho použít.

Co budete potřebovat:

  •  nůž na máslo
  • ochranné rukavice
  • drátěné sítko
  • velkou nádobu
  • cedník
  • plátno

Návod:

  1. Vypněte fritézu a nechejte olej vychladnout alespoň na 65 °C.
  2. Nožem na máslo oškrabejte zbytky jídla a oleje ze stěn fritézy. Chraňte si před horkým olejem ruce ochrannými rukavicemi.
  3. Na velkou nádobu položte drátěné sítko. To musí být větší než otvor nádoby a musí na ní dobře sedět, protože ho nebudete moct přidržovat, až do něj budete lít olej z fritézy. Také můžete použít cedník vyložený plátnem.
  4. Nalévejte pomalu olej do sítka. Nechejte pevné částice, aby zůstaly v sítku. 
  5. Vyhoďte přefiltrované zbytky jídla. Nalijte olej zpátky do fritézy. Přilijte do něj čerstvý olej, abyste měli dostatečně vysokou hladinu oleje.

Tipy a upozornění:

  • Vyčistěte olej ve fritéze po každém druhém až třetím použití, abyste ho udrželi čistý.
  • Když fritézu nepoužíváte, nechejte ji přikrytou víkem, aby se k oleji nedostalo světlo a vzduch.
  • Zcela olej vylijte, pokud je tmavý a má žluklý zápach. Může být přitom hustý a vazký. Použitý olej nalévejte do velké nádoby, kterou vyhodíte do odpadků, až bude plná.
  • Olej můžete také vylít do kompostu nebo ho recyklovat tak, že ho odnesete do sběrny.
  • Když fritézu nepoužíváte, vždy ji odpojujte ze zásuvky.
  • Nevylévejte olej do odpadu.
  • Při práci s horkým olejem buďte opatrní. Chraňte si ruce ochrannými rukavicemi a zvažte také ochranné brýle, aby se Vám horký olej nedostal do očí. Pokud se přesto olejem popálíte, poraďte se s lékařem nebo s lékárníkem.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nejvhodnější olej do fritézy

Abyste Vaši fritézu co nejlépe využili, musíte jídlo připravovat při vysoké teplotě, aby se olej nevsákl do...
více…

Jak vybrat fritézu

Fritéza, čili fritovací hrnec se v našich kuchyních začaly objevovat ve druhé polovině 80. let minulého století....
více…

Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou...
více…

Jak vyměnit tuk ve fritéze

Když fritujete ve fritéze, je nezbytné, abyste pravidelně filtrovali a měnili olej, čímž udržíte fritézu...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…

Jak ve fritéze připravit hranolky

Jemně solené hranolky představují pro milovníky rychlého občerstvení velkou pochoutku. Spolu s řízkem nebo...
více…