Jak vyčistit přístroj na espreso kyselinou citronovou

Pro přípravu dobrého espresa je důležité používat čistý přístroj. Některé přístroje na espreso Vám dají vědět, že potřebují vyčistit, rozsvícením kontrolky, a jiné tím, že káva z nich nebude chutnat tak, jak by měla.

V každém případě vyčištění přístroje na espreso přírodním čisticím prostředkem, jako je kyselina citronová, prospívá přístroji, kávě v něm připravené, a tím i Vám.

Návod:

  1. Vypněte přístroj a odpojte jej, než jej začnete čistit. Měli byste jej čistit a odvápňovat kyselinou citronovou každých 3 až 6 měsíců v závislosti na tvrdosti vody, kterou používáte.
  2. Rozpusťte 1-2 lžičky kyseliny citronové v litru vody.
  3. Nalijte směs do nádržky espresa a nechejte běžet asi 30 minut. Použijte přiměřené množství směsi a nádržku nepřeplňujte.
  4. Vylijte směs z nádoby a naplňte nádržku přístroje čistou vodou. Nechejte ji protéct espresem. Bude potřeba totéž zopakovat ještě jednou, abyste přístroj důkladně vypláchli a odstranili z něj veškeré zbytky kyseliny citronové.
  5. Uvařte nejméně jeden šálek espresa a vylijte jej. Přístroj by teď měl být čistý a připravovat dobrou kávu.
  6. Pomocí testovacího ph proužku zkontrolujte tvrdost vody a ověřte si, že jste odstranili všechny zbytky kyseliny citronové.

Tipy a upozornění:

  • Kromě čistění přístroje na espreso kyselinou citronovou každých pár měsíců byste jej také měli pravidelně udržovat tím, že ho po každém použití setřete mokrým hadrem a odstraníte z něj kávovou drť a zaschlé mléko.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články