Jak vyčistit přístroj na espreso kyselinou citronovou
Pro přípravu dobrého espresa je důležité používat čistý přístroj. Některé přístroje na espreso Vám dají vědět, že potřebují vyčistit, rozsvícením kontrolky, a jiné tím, že káva z nich nebude chutnat tak, jak by měla.
V každém případě vyčištění přístroje na espreso přírodním čisticím prostředkem, jako je kyselina citronová, prospívá přístroji, kávě v něm připravené, a tím i Vám.
Návod:
-
Vypněte přístroj a odpojte jej, než jej začnete čistit. Měli byste jej čistit a odvápňovat kyselinou citronovou každých 3 až 6 měsíců v závislosti na tvrdosti vody, kterou používáte.
-
Rozpusťte 1-2 lžičky kyseliny citronové v litru vody.
-
Nalijte směs do nádržky espresa a nechejte běžet asi 30 minut. Použijte přiměřené množství směsi a nádržku nepřeplňujte.
-
Vylijte směs z nádoby a naplňte nádržku přístroje čistou vodou. Nechejte ji protéct espresem. Bude potřeba totéž zopakovat ještě jednou, abyste přístroj důkladně vypláchli a odstranili z něj veškeré zbytky kyseliny citronové.
-
Uvařte nejméně jeden šálek espresa a vylijte jej. Přístroj by teď měl být čistý a připravovat dobrou kávu.
-
Pomocí testovacího ph proužku zkontrolujte tvrdost vody a ověřte si, že jste odstranili všechny zbytky kyseliny citronové.
Tipy a upozornění:
-
Kromě čistění přístroje na espreso kyselinou citronovou každých pár měsíců byste jej také měli pravidelně udržovat tím, že ho po každém použití setřete mokrým hadrem a odstraníte z něj kávovou drť a zaschlé mléko.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.
Autor: Martina Dvořáková