Jak zacházet s použitým olejem z fritézy

Do fritéz je potřeba velké množství oleje. Tato ingredience může vyjít dráž než samotné jídlo, pokud se rozhodnete pro každé fritování použít nový olej. Někteří kuchaři se ostýchají smažit na už použitém oleji, protože bod přepalování oleje se sníží a olej používaný příliš mnohokrát se zkazí a může být karcinogenní. Avšak při správných preventivních opatřeních můžete olej z fritézy nejméně jednou bezpečně znovu použít a tím ušetřit zátěž peněžence.

Co budete potřebovat:

  • speciální teploměr
  • prázdnou láhev (nejlépe od původního oleje)
  • trychtýř
  • tenkou látku

Návod:

  1. Nechejte olej po prvním použití zcela vychladnout, abyste s ním mohli bez obav manipulovat. Ponořte do něj speciální teploměr, abyste zjistili přesnou teplotu. Před manipulací s olejem počkejte, až vystydne na pokojovou teplotu.
  2. Vyložte trychtýř dvěma vrstvami tenké látky. Postavte trychtýř do prázdné láhve. Pokud jste při prvním použití vzali olej z původní láhve, můžete ho nalít zase zpátky. Nemíchejte však použitý olej s čerstvým, protože tím by se snížila teplota přepalování celé várky.
  3. Pomalu nalévejte použitý olej do trychtýře. Přestaňte, když se trychtýř naplní, a počkejte, až se olej přecedí přes látku a teprve pak pokračujte v nalévání. Vyměňte látku za novou, pokud se ucpe kousky strouhanky, aby jí mohl olej volně protékat.
  4. Uzavřete láhev a skladujte na tmavém místě při pokojové teplotě.
  5. Použijte olej na fritování jídla, které vyžaduje nižší teplotu než to, co jste fritovali předtím. Podruhé bude teplota přepalování nižší, takže zřejmě nebudete moct dosáhnout stejně vysoké teploty jako prve.

Tipy a upozornění:

  • Abyste u použitého oleje dosáhli nejlepších výsledků, zvolte si olej, který má velmi vysokou teplotu přepalování. Díky tomu bude snadnější ho znovu použít, i když bude tato teplota už nižší. Světlicový (265 °C), slunečnicový (246 °C)a sojový (241 °C)olej mají nejvyšší teplotu přepalování.
  • Pokud olej v průběhu skladování začne žlukle zapáchat a viditelně ztmavne, vyhoďte ho, protože se zkazil.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nejvhodnější olej do fritézy

Abyste Vaši fritézu co nejlépe využili, musíte jídlo připravovat při vysoké teplotě, aby se olej nevsákl do...
více…

Jak vybrat fritézu

Fritéza, čili fritovací hrnec se v našich kuchyních začaly objevovat ve druhé polovině 80. let minulého století....
více…

Informace o fritézách

Fritovaná jídla můžete najít téměř po celém světě. Připravují se především ve fritézách. Fritézy jsou...
více…

Jak vyměnit tuk ve fritéze

Když fritujete ve fritéze, je nezbytné, abyste pravidelně filtrovali a měnili olej, čímž udržíte fritézu...
více…

Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších...
více…

Typy fritéz

Sporák. Starým typem domácí fritézy je v podstatě velká hluboká pánev, do které se při fritování vkládá...
více…

O fritézách

Jídlo z nich je tak mastné a tak dobré! Jídlo vytažené z fritézy je horké a křupavé na povrchu a teplé a jemné...
více…

Jak zabránit, aby se potraviny nelepily na košík ve fritéze

Jistě chcete, aby Vámi připravené fritované jídlo stejně dobře vypadalo jako chutná. Ale nesprávné použití...
více…

Jak připravit ve fritéze koblihy

Americké sladké koblihy mají lidé rádi už dlouho. Téměř kterýkoli obchod nebo supermarket, do kterého vejdete,...
více…

Jak ve fritéze připravit hranolky

Jemně solené hranolky představují pro milovníky rychlého občerstvení velkou pochoutku. Spolu s řízkem nebo...
více…