Kuchyně a pravidla při jejím zařizování

Uniformita se už dávno nenosí. Dnes všichni volají po individuálním přístupu k věci, a to je fajn. Vždyť přece na světě neexistují dva stejní lidé. Člověk se nejlépe cítí v prostorách, které jsou přizpůsobeny jeho individuálním potřebám a požadavkům. Kuchyně nejsou výjimkou. Je rozdíl mezi kuchyní svobodné slečny a kuchyní pětičlenné rodiny? To není tak jednoznačné - závisí to především na způsobu života.

bydlení, interiér, kuchyně

Svobodný bezdětný muž,

který se stravuje převážně v restauracích a občas se dobře nají u své mámy, nepotřebuje kuchyň velkou jako fotbalové hřiště. Možná by se mu více místa sešlo na umístění kulečníkového stolu nebo pracovního koutku s neuvěřitelným množstvím počítačové techniky. Tak proč zařizovat kuchyni klasickou kuchyňskou linkou s velkými odkládacími prostory a ještě většími spotřebiči?

Jen nedávno byla kuchyňská linka součástí přiděleného bytu

a nikoho nezajímalo, zda je pro něj vhodná, nebo ne. Nikomu nevadilo, že stejná kuchyň a kuchyňská linka (na dnešní poměry v podstatě minimalistická) se nachází v čtyřpokojovém bytě, kam se měla nastěhovat čtyř-až pětičlenná rodina, a že tutéž kuchyň i s linkou v jednopokojovém bytě přidělili sousedovi, který žije sám (její velikost a vybavení byly vhodné maximálně tak pro tohoto souseda). Všichni však předstírali spokojenost a byli rádi, že mají kde bydlet. Kuchyň nebyla podstatná, vždyť nějak se tam už jen navařilo a někde se to i snědlo. Prioritou bylo budování socialistické vlasti, nikoli vlastní kuchyně.

Hurá, probuzení ze snu!

Chvíli se to dalo vydržet, ale při dlouhodobém bydlení v jednom bytě, ve kterém jste neustále neměli kde položit hrnec, a přitom kuchyňská linka končila někde ve dvou třetinách potenciálu kuchyně, to začalo pořádně lézt na nervy. A tak se naštěstí začala kuchyň přizpůsobovat potřebám uživatelů a skončila éra přizpůsobování se přidělené kuchyni. Je důležité uvědomit si, že kuchyně je zejména pracoviště - zde se krájí, vaří, peče, myje, mixuje a až potom obdivuje.Nakonec třeba vše vyčistit a někam poskládat.

To však neznamená, že kuchyň nemá být pěkná,

vždyť v příjemném prostředí veškerá práce jde snadněji a rychleji.Nemělo by se zapomínat na to, že pokud kuchyni chcete i používat, a ne se na ni pouze dívat a ukazovat ji známým, měla by být krása v souladu s praktičností. Asi by se vám velmi rychle přestala líbit kuchyň, kterou musíte pětkrát denně vyleštit, aby se alespoň trochu podobala té z katalogu; ve které byste se museli soustředit na to, abyste se neuhodili do nějakého rohu, nebo naopak, v níž se naběháte.
Návod na ideální řešení asi neexistuje - což je pro jednoho vyhovující, ba dokonce skvělé, může být pro jiného pohromou. Proto je důležité vytvořit si vlastní kuchyňský svět přizpůsobením konkrétních požadavků.

Otázky na tělo

Pokud stojíte před problémem, jak si zařídit kuchyni, podívejte se na to jen a jen z pozitivní stránky. Zde je několik otázek, na které byste si měli odpovědět dříve, než se pustíte do návštěv kuchyňských studií:
• Pro kolik lidí bude kuchyň sloužit, kolik osob bude v kuchyni motat, a to nikoli pouze při vaření? Odpověď na tuto otázku vám pomůže upřesnit prostorové nároky, požadavky na velikost jednotlivých kusů nábytku a manipulační prostor mezi nimi.
• Bude kuchyň určená výhradně pro vaření nebo z ní chcete mít multifunkční místnost? Z odpovědi lze určit potřebná celková velikost kuchyně a zařízení. Ujasněte si i to, zda je pro vás vhodnější takzvaná laboratorní kuchyň, oddělená od ostatních místností a určena pouze na práci, nebo takzvaná obytná kuchyň propojená s dalším prostorem nebo několika prostory.
• Jak často budete vařit? Podle toho se zvolí plocha potřebná pro práci a skladování hrnců či potravin.
• Jídelní stůl chcete mít v kuchyni nebo preferujete samostatnou jídelnu s elegantním příborníkem a vystaveným porcelánem?
Odpovědi na tyto otázky by vám mohly pomoci zorientovat se v tom, co vlastně od kuchyně očekáváte. Nedá se zobecnit, že člověk, který bydlí sám, automaticky nepotřebuje velkou kuchyň a čtyřčlenná rodina se bez velkovývařovny neobejde. Vždy to souvisí s potřebami a požadavky konkrétního uživatele nebo uživatelů.

Pokud vám je sympatické zvýšené stolování

a navíc máte v kuchyni místo příliš úzké na stůl, zvolte si do běžné nebo malé kuchyně raději "polobar" ve výšce pracovní desky a umístěte ho co nejblíže ke stěně. Vždyť pokud někdo vaří rád, je to jeho koníček a zve si na návštěvu spoustu přátel, určitě si nevystačí s malým kuchyňským koutem vybaveným nejnutnějším zařízením. V takovém případě lze zkrátit prostor obývacího pokoje nebo jiné místnosti o pár čtverečních metrů a přidat je raději kuchyni, v níž mohou probíhat docela zajímavé večírky. A naopak členové rodiny, v níž se nevaří, protože jsou zvyklí jíst například ve vlastní restauraci v centru města, si určitě vystačí s malou kuchyňkou, kterou využijí maximálně na přípravu snídaně.

Pokud budete vařit málo a jen pro sebe,

případně ještě pro jednoho strávníka, stačí vám třeba jen dvojplotna; pro běžnou rodinku  oceníte klasický sporák se čtyřmi hořáky, a pokud jste opravdovým mistrem v kuchyni, bude se vám hodit celá soustava hořáků i s vloženým grilem či fritézou a podobně. A to vše ovlivňuje velikost a organizaci kuchyně více než počet strávníků.

Nějaká pravidla přece jen existují

Ať už jste na předchozí otázky odpověděli jakkoli, několik ergonomických a prostorových pravidel přece jen existuje. A platí stejně pro samotáře či samotářky, jakož i pro vícečlennou rodinku:
• Pracovní deska musí mít šířku minimálně 60 cm.
• Spodní skříňky jsou hluboké minimálně 60 cm a horní 35 cm.
• Standardní šířky skříněk jsou 30, 45, 60, 80, 90 a 120 cm.
• Běžné spotřebiče, jako je sporák či chladnička, mají rozměry 60 × 60 cm.
• Sporák se dvěma varnými plotnami je velký 30 až 40 × 60 cm.
• Na jednu vaničku dřezu třeba počítat plochou o rozměrech asi 45 × 45 cm.
• Jeden člověk potřebuje u stolu prostor velký přibližně 50 × 40 cm.
• Sedadlo židle by mělo mít průměr alespoň 30 cm a na odsunutí židle od stolu třeba minimálně 45 cm.

Důležitá je návaznost jednotlivých místností a pracovních ploch,

která je dána postupem prací, manipulací s potravinami a jídlem - od nákupu potravin až po pití kávičky na terase.Vhodné je umístit lednici a spíž co možná nejblíže ke vchodovým dveřím, abyste přinesený nákup mohli hned po příchodu domů vyložit a poodkládat. Uspořádání jednotlivých skříněk záleží na vás, ale neměli byste zapomenout, že kolem sporáku by mělo být vše na dosah ruky, a pokud není hlavní pracovní plocha mezi varným a mycím centrem, kolem sporáku musí být dostatečná plocha pro přesunutí a položení horkého hrnce.

Specifická domácnost pro "single"

Kvalitní mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice, chladnička, kávovar a možná dvojplotna. Vše ve stylu nejnovějších extravagantních módních výstřelků. Nebo kompletní výbava kuchaře-fanatika, který si vyčlení z celého prostoru bytu jen malý koutek na spaní, a nonstop mejdan může začít. No a co, že i peřiny budou vonět po flambování. Důležitější je dokonalá parní trouba, horkovzdušná trouba, ohřívač talířů, gril či prvotřídní kráječ zeleniny.

Pokud nemáte na kuchyni vyčleněn velký prostor,

a přesto v ní budete vařit pro celou rodinu, důsledně promyšlené a přehledné úložné prostory a vnitřní vybavení skříněk vám pomohou získat nějaký ten centimetr potřebné plochy navíc.Nenechte nic náhodě, usnadní vám to i průběh vaření. Praktické je takzvané variabilní vybavení, které se dá přizpůsobit konkrétnímu obsahu skříňky nebo poličky. Úkolem dobře navržené kuchyně je najít co nejvíce úložných prostor, díky kterým se dá získat maximálně velká pracovní plocha a zároveň vám při každém pohledu do kuchyně srdce poskočí radostí.

Lokalita má také vliv na velikost a typ

Na vesnicích se často budovaly domy se samostatným vchodem ze zahrady nebo ze dvora přímo do kuchyně, a to z důvodu někdejšího zásobování kuchyně ze zeleninové zahrádky. Dnes má takový vchod spíše rekreační funkci - aby se dalo v létě posedět na terase nebo na dvoře bez toho, že budete muset obíhat celý dům, pokud zapomenete vzít lžičku k šálku kávy. I zpracování zeleniny a ovoce si vyžaduje více pracovního či skladovacího prostoru a pracovní plochy. Celkové zásobování domácnosti potravinami probíhá spíše v týdenních intervalech a donesené zásoby třeba někam uložit.

Kuchyně, která se nachází v sice velkém, ale městském bytě,

bude asi vypadat trochu jinak. Při každodenním zásobování potravinami nejsou potřeba velké skladovací prostory a častější návštěvy restauračních zařízení zase snižují nároky na vybavení kuchyně a velikost pracovní plochy. Lokalita má velký vliv i na vzhled kuchyně, na co se často zapomíná. Venkovský styl s velkými masivními skříňkami v kombinaci s proutěnými košíky se nepříliš hodí do bytu na sedmém patře čerstvě postaveného bytového domu s plastovými okny. A naopak chladný městský styl s nablýskanými dvířky kuchyňské linky a plastovými úlety v podobě skříněk není zrovna nejvhodnějším řešením zařízení venkovské usedlosti.

Je mnoho faktorů, které ovlivňují prostor, zařízení a vzhled kuchyně

Nejlepší kuchyně je však taková, která je přizpůsobena individuálním potřebám obyvatel. Před plánováním si musí každý ujasnit své nároky na kuchyni a sladit je s prostorovými možnostmi. Vlastní požadavky by měly být tím největším ovlivňujícím faktorem a je úplně jedno, kolik členů má ta která domácnost. To má vliv spíše na počet židlí u jídelního stolu jako na vybavení kuchyně. Pokud je vrcholem vašeho kuchařského umění smaženice a mezi nejčastější úkony v kuchyni patří příprava kávy nebo čaje, klidně si vystačíte i s kuchyňskou linkou ukrytou ve skříni. Rozměry zařízení konkrétní kuchyně je nutné přizpůsobit tomu členu rodiny, který v něm tráví nejvíce času.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vybrat kvalitní chladničku a mrazničku?

Ve snaze zaujmout nás se výrobci předhánějí v představování inovativních technologií a designu domácích...
více…

Rady odborníků při výběru myčky nádobí a terminologie mycích programů

Při současném rychlém způsobu života máme často jen málo příležitostí příjemně a nerušeně prožít volné...
více…

Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 2.díl

Troubu můžete "krmit" nejběžnějšími způsoby - tedy elektřinou nebo plynem - ona se vám za to odmění teplem,...
více…

Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 1.díl

Tak neznámo, jak to vlastně s tou troubou je. Kdo to vymyslel, že je prý trouba duté těleso válcovitého tvaru ......
více…

Kuchyně od přípravy po finále

Pokud již máte dobře promyšlené, jaká by měla být vaše kuchyň, jste pevně rozhodnuti v otázkách jejího...
více…

Malá kuchyň a praktické rady při jejím zařizování

Řešení a zařizování kuchyně je téma, se kterým se dříve či později setká během svého života snad každý z...
více…

Kuchyně - čím obložit prostor okolo kuchyňské linky

Při práci v kuchyni dostane pořádně zabrat nejen pracovní deska, ale i její nejbližší okolí. Zde prská olej, tam...
více…

Kuchyně - praktické uspořádání šetří naše nohy

Praktičnost řešení kuchyně závisí spíše na uspořádání jednotlivých funkčních zón než na její velikosti....
více…

Jak vybrat správnou kuchyňskou linku?

Typ, velikost a umístění kuchyně v rámci domu odráží celou řadu různých faktorů. Patří mezi ně například...
více…

Kuchyně a jejich úložné prostory

Při zařizování kuchyně se musí pamatovat na to, zda se v ní bude skutečně vařit a na přípravu jídla bude třeba...
více…