Kuchyňský robot - další ruce na pomoc

Z práce spěcháme domů, přemýšlíme, co nakoupit a navařit, odpočinek nám vůbec nehrozí ... Vždyť proč také? Na řadě je "druhá směna". Zeleninu nakrájet, maso posekat, bramborové pyré vymixovat, ovoce odšťavnit, nedejbože těsto uhníst, jeden by se z toho zbláznil. Chcete-li na chvíli vypnout z tohoto kolotoče starostí a ulehčit se, pořiďte si kuchyňský robot - další ruce, které vám pomoc nikdy neodmítnou.

Kuchyňský robot - další ruce na pomoc

Každá hospodyňka si v kuchyni ráda všechno usnadní,

jak se jen dá. Rozložení některých prací na celou rodinu by bylo ideální, ale v praxi bohužel těžko realizovatelné. Někdy se vám podaří někoho přemluvit, ale protože člověk je od přírody tvor líný, najednou narazíte na odpor u všech členů vaší domácnosti. Samy uznáte, že manžel nebo děti se každý den jako kuchyňský kráječ, mixér či snad odšťavňovač citronů použít nedají. Výraz jejich tváří určitě hned všechno dokonale objasní. Nakonec i vás přestane bavit stále vyjednávat a přemlouvat vaše mazlíčky, když zůstanete na vše opět samy ... Jak si alespoň trochu pomoci? Nejjednodušším řešením by byl mixér, ale proč neuvažovat hned o koupi kuchyňského robota? Vše zvládne mnohem rychleji a vy nemusíte dostat ze sebe i poslední zbytek fyzických a psychických sil.

Mixér či robot?

Mixér vám určitě přijde na mysl jako první rozumné řešení.Některé z vás to už určitě udělaly a koupili si ho. Pokud ne, v krátkosti vás seznámíme, s jakými druhy mixérů se na našem trhu můžete setkat, pokud nejsou součástí kuchyňského robota. Především je to tyčový mixér. Na jeho označení se používá i termín ponorný mixér. Je to vlastně tyč, která má na jednom konci ergonomické držadlo a na druhém ostré nože nebo i metly na šlehání, s příkonem nejčastěji 300 W. Jednodušší typy mají jeden stupeň rychlosti, složitější i šest s plynulou regulací rychlosti nebo i s tlačítkem turbo, které rychlost ještě zvyšuje. Součástí některých typů tyčových mixérů je i větší doplňkové příslušenství (nádoba na mixování, minisekač, nástavce s metlami na šlehání, držák na stěnu a pod.). Snadné odnímání plastové nebo nerezové tyče je výhodné z hlediska údržby a čištění. Výrobce samozřejmě upozorní, které doplňky a příslušenství lze mýt v myčce.

Dalším typem je ruční mixér,

výhodný svými rozměry a skladností. Na konci má osazené metly (na hnětení, šlehání, míchání a pod.), Které se dají snadno vyměňovat. Obvykle mají tři až pět rychlostních stupňů, některé i turbo tlačítko a příkon minimálně 200 W. Nejlevnější typy obyčejně nemají příslušenství, u dražších typů součástí vybavení jsou například odměrka, stěrka, pevný stojan nebo držák na stěnu na uložení mixéru a jeho příslušenství, odnímatelné tyčové nástavce a pod. Ceně odpovídá i jejich materiálové provedení, zejména šlehacích metel a tyčových nástavců (nerez nebo jiný trvanlivý materiál).

Posledním typem je stolní mixér,

který má dvě části, dolní a horní. V dolní části je motor a tlačítka na ovládání, případně prostor pro uložení příslušenství (při vyšších typech výrobků). Horní část tvoří odnímatelná nádoba s noži na mixování. Nižší typy mají jeden stupeň rychlosti, vyšší i dvanáct a příkon kolem 400 W. I u samotných mixérů je vhodné všímat si funkčnosti a materiálového provedení jednotlivých částí, zejména nožů, pohyb metel (kromě otáčení, pohyb nahoru a dolů) a nožů (jejich tvar, horizontální a vertikální sekání), jak je řešena údržba, funkce usnadňující čištění, uskladnění (na stěnu, příslušenství integrované do přístroje, uskladnění na speciální nástavec apod..). Pokud však vaříte často a i několik chodů najednou, využíváte více domácích pomocníků (nejen mixer), vhodné je poohlédnout se po kuchyňském robotu, který vám kromě funkce mixéru poskytne další výhody a širší možnosti zpracování potravin (šlehání, hnětení, sekání, míchání, drcení, pasírování, lisování, odšťavňování, plátkové krájení na různé tloušťky atd..) a v neposlední řadě i úsporu místa. Vždyť nač skladovat spoustu věcí, pokud na všechno stačí "více spotřebičů" v jednom s praktickým uložením svých částí?

Před koupí kuchyňského robota

Než vstoupíte do obchodu, měli byste se, tak jako při koupi jiných spotřebičů, zamyslet nad několika věcmi: zejména kolik chcete do koupě kuchyňského robota investovat, jak často a na co jej budete používat (samozřejmě, pokud víte, že nebudete využívat všechny jeho funkce, pak si určitě vystačíte i se samostatným mixérem nebo šlehačem). Podle toho si zvolíte takový typ kuchyňského robota, který vám bude vyhovovat z hlediska počtu a druhu funkcí (mixér, mlýnek na maso, lis na citrusové plody apod..), příslušenství a množství doplňků. To se samozřejmě promítne i do ceny výrobku. Není robot jako robot, proto ani v našem cenovém přehledu nenajdete takový, který by měl všechny funkce a doplňkovou výbavu totožnou.

Většina výrobců nabízí roboty v základní výbavě

a k ní mnoho doplňků jako odšťavňovač, lis na citrusy, plátkovače, struhadla, drtiče ledu a pod., které se často kupují zvlášť. Je vhodné zvážit si jednotlivé doplňky podle vlastních potřeb.Některé roboty se prodávají i v cenově výhodných sadách, při kterých jsou některé doplňky zahrnuty v celkové ceně výrobku. Dalším činitelem ovlivňujícím koupi kuchyňského robota je i způsob stravování či vaření v domácnosti. Jiné doplňky a příslušenství robota si vybere hospodyňka v rodině, kde se připravuje velké množství zeleninových salátů; tehdy se přikloní k velkému množství nožů, struhadel a kráječů.Naopak početná rodina zatížena převážně na moučná jídla a koláče se bude zajímat zejména o velikost nádob a množství těsta nebo mouky s příměsemi, které lze přístrojem zpracovat najednou. Výsledek činnosti zpracování potravin, zejména masa, různými roboty nemusí být totožný. Často se stává, že maso je spíše posekané než umleté; v tom případě je vhodné zvolit si robot s klasickým mlýnkem na maso. Při koupi robota nejsou zanedbatelné ani otázky materiálového provedení, bezpečnosti a údržby.

Všímat si technických parametrů se vyplatí

Každý přístroj má své hranice fungování. Zbytečné přetěžování a zjišťování, kolik toho může přístroj vydržet, u nejlevnějších modelů se nemusí vyplatit, a rovnou byste si mohli koupit nový robot, než investovat do opravy. Všímejte si proto údaje o kapacitě těsta, případně mouky s ingrediencemi (např. 1,2 kg těsta s maximálním množství mouky 700 g nebo údaje o množství těžkého a lehkého těsta, popřípadě tekutého materiálu), které je přístroj schopen zpracovat najednou, aniž by vypověděl službu. Tento údaj je dost důležitý. Z celkového objemu nádoby (od přibližně 2 až po 6 l) na hnětení to odvodit nejde. Výrobkům bez tohoto údaje se raději vyhněte, protože funkce spotřebiče závisí na výkonu motoru spotřebiče, celkové konstrukce výrobku a konstrukce nástavců na hnětení a ne od velikosti nádoby.

Důležitý je i správný poměr velikosti nádoby a výkonu motoru,

tedy schopnosti zpracovat velké množství potravin, abyste nemuseli často zastavovat a obsah nádoby vyprazdňovat. Stále mluvíme o výkonu robotů, který je ovlivněn jejich příkonem. Kvalitní roboty mají příkon minimálně 500 wattů. Přístroje vyšší kvality si samy regulují výkon tak, aby odpovídal typu a množství pracovávaných potravin. Automaticky zvolí vhodnou rychlost, například i podle použitého příslušenství apod. I s levnějšími roboty lze počítat. Při nich si všímejte, kolik dávek lze udělat za sebou, jak dlouho je lze používat a za jaký čas třeba udělat přestávku, aby se motor zbytečně nepřehřál. Někteří výrobci sice počítají i s vlastnostmi svých zákazníků, a to s přeceňováním ne sebe, ale spotřebičů. Z toho důvodu některé výrobky mají pojistku, která chod motoru sama zastaví a nechá odpočinout na určitý čas (automatická ochrana motoru před přehřátím), po níž robot začne opět fungovat. Jinou možností je i blikající kontrolka, která nás může upozornit na přepracovanost. Kromě pojistek na ochranu samotného spotřebiče jsou zde i bezpečnostní pojistky, které dávají pozor na naše ruce. Obvykle je to celý systém bezpečnostních pojistek (dvojitý, trojitý a pod). To znamená, že robot se nedá omylem zapnout pouze jedním tlačítkem. Na to, aby se motor spustil do běžného chodu (přičemž je zavřené víko pracovní nádoby, správně nainstalovaná nádoba, pevně uzavřený kryt na umístění nádoby a pod.), Je třeba splnit více úkonů. Při manipulaci oceníme i protiskluzovou úpravu uchopovacích částí, protiskluzové nožičky spotřebiče a pod. Mezi technické parametry patří i rychlost. U těchto spotřebičů je běžných několik rychlostních stupňů, i dvanáct. Při jejich volbě se můžete orientovat podle nakreslených potravin na tělese robota nebo podle druhů příslušenství, které se doporučují při dané rychlosti využívat. U některých přístrojích jsou kontrolky, které vás upozorní, kterou z funkcí nebo rychlostí máte nastavenou, případně některé jsou schopny automaticky zvolit vhodnou rychlost podle použitého příslušenství.

Výběr materiálu

Každý typ potravin vyžaduje i příslušný druh materiálu metel, hnětacích a řezacích nástavců, doplňků a příslušenství. K materiálovému provedení patří samozřejmě plasty, kovy a jejich kombinace. Tam, kde se kladou větší nároky a části jsou příliš namáhané, používá se kov. Celokovové (nerezové) provedení je velmi moderní a samozřejmě projeví se i na ceně výrobku. Závisí jen na vás, jestli podlehnete současnému trendu nebo rozhodující bude pro vás cena. Pokud si však nemůžete dovolit výrobek celokovový, ale vyhovuje vám z hlediska počtu funkcí a příslušenství, nezoufejte. Na našem trhu se často setkáme s variacemi téhož spotřebiče v kompletním nejen kovovém (nerezovém), ale také v barevném provedení, na kterém se stejně dobře mixuje, šlehá, krájí, jen to je třeba vyzkoušet.
 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Gril raclette a fondue v kuchyni

Slovo raclette pochází z francouzštiny a znamená seškrábnout. Původ jídla raclette, které je stále...
více…

Kuchyňské spotřebiče zabudované a samostatně stojící

Neodmyslitelnou součástí moderní kuchyně je množství domácích spotřebičů. Rozhodnutí, kde a jak mají být...
více…

Od ručního strojku ke kuchyňskému robotu

Dříve než se přišlo na myšlenku pohánět kuchyňské strojky elektromotorem, v domácnostech se používaly strojky s...
více…

Jak si vybrat chladničku

Když kuchyně, tak jedině s lednicí. V neustálém nasazení musí být každý den, měsíc či dokonce několik let....
více…

Tři funkční celky - základ každé kuchyně

Která hospodyně už dnes tráví většinu času v kuchyni tak, jak to bylo standardním jevem v životě našich...
více…

Kuchyňské spotřebiče na chatu

Možná i vy patříte mezi ty, které uchvátila nejen nádherná příroda, ale i výjimečná pospolitost místních...
více…

Chladnička aneb iglú v naší kuchyni

Místo, kde je chládeček i v létě, jedno z posledních míst odpočinku potravin před spotřebováním nebo vyhozením...
více…

Dětem vstup zakázán?

Malý človíček vám teprve nyní vstoupil do života a už vám ho celý převrátil naruby. A to teprve přijde, když...
více…

Jak vylepšit svou kuchyň? Mám pro vás zaručené tipy!

Zejména ženy tráví v kuchyni nepředstavitelné množství času, a proto by tato místnost měla patřit k tomu...
více…

Domácí kino pro labužníky

Chcete si doma užívat skvělých filmů v té nejvyšší kvalitě? Proč ne? V současné době je na trhu obrovské...
více…