Lis na kávu vs. kávovar

Použití lisů na kávu, také nazývaných francouzské lisy nebo „cafetieres“, a kávovarů jsou dva nejoblíbenější způsoby přípravy kávy ve Spojených státech a v západní Evropě. Obojí dodává výsledné kávě plnou chuť. 

Lis na kávu.

Při použití lisu na kávu skombinujete nahrubo mletou kávu s horkou vodou, zamícháte, necháte pár minut louhovat a pak oddělíte kávovou drť od tekutiny pomocí filtru na pístu. Někteří lidé ponoří filtr ihned, aby zabránili hořké chuti.

Kávovar.

Elektrické kávovary používají při přípravě kávy metodu překapávání a filtrování. Nechávají horkou vodu překapávat přes najemno umletou kávu ve filtru. Většina kávovarů používá papírový filtr, některé však mají i kovový na opakované použití.

Srovnání.

Kávové lisy připravují kávu s nejsilnější chutí kávových zrn. Nepoužívají elektřinu, díky čemuž jsou praktičtější například při použití v přírodě. Někteří lidé však dávají přednost kávovarům, protože produkují stejnorodou kávu a obvykle méně silnou. Některé elektrické kávovary mají navíc tepelné těleso, které udržuje nádobu s kávou po dlouhou dobu horkou.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články