Návod na použití fritézy
Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších várkách.
Přestože každý model je trochu jiný, pracují všechny na stejném principu, kdy se olej zahřeje na teplotu smažení a v něm se pak fritují potraviny. Některé fritézy, např. plynové, jsou navrženy na používání venku.
Co budete potřebovat:
- fritovací olej
- papírové utěrky
- drátěný košík na fritování
- dlouhé kuchyňské kleště
- talíř nebo plech na cukroví
Návod:
- Naplňte nádobu fritézy po čáru fritovacím olejem. Pokud ve fritéze není označená čára pro maximum, nedávejte oleje více než do poloviny nádoby.
- Nastavte teplotu na 185 °C a spusťte fritézu. Pokud Vaše fritéza nemá možnost nastavení teploty, kontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem.
- Vložte připravené jídlo do košíku a ten opatrně ponořte do horkého oleje. Potraviny, které nejsou obalené ve strouhance nebo v těstíčku, napřed osušte papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
- Fritujte jídlo za zlatohněda. Pak zvedněte košík a nechejte okapat.
- Vyložte talíř nebo plech na cukroví papírovými utěrkami. Pro zlepšení absorpce můžete pod papírové utěrky dát ještě tlustý papír.
- Vyndejte hotové potraviny z košíku tak, že ho buď obrátíte dnem vzhůru na papírové utěrky, anebo z něj vyndejte jednotlivé kousky dlouhými kuchyňskými kleštěmi.
Tipy a upozornění:
- Pokud nemáte fritézu, můžete použít i hlubší kastrol. Naplňte ho do poloviny olejem, zahřejte a potraviny do oleje vložte dlouhými kuchyňskými kleštěmi. Pomocí nich je také vyndáte, až budou usmažené do zlatohněda.
- Na fritování můžete použít obyčejný kuchyňský olej nebo speciální oleje, třeba arašídový. Základem je použít čistý olej, který není zkažený nebo žluklý.
- Venkovní fritézy fungují na stejném principu. Když plynem zahřejete olej, můžete začít fritovat.
- Fritujte na bezpečném místě, kam se nedostanou děti nebo domácí zvířata. Horký olej může způsobit vážné popáleniny.
- Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.