Návod na použití fritézy

Existuje celá řada domácích fritéz, které odvedou stejnou práci jako komerční fritézy, jen v menších várkách.

Přestože každý model je trochu jiný, pracují všechny na stejném principu, kdy se olej zahřeje na teplotu smažení a v něm se pak fritují potraviny. Některé fritézy, např. plynové, jsou navrženy na používání venku.

Co budete potřebovat:

  • fritovací olej
  • papírové utěrky
  • drátěný košík na fritování
  • dlouhé kuchyňské kleště
  • talíř nebo plech na cukroví

Návod:

  1. Naplňte nádobu fritézy po čáru fritovacím olejem. Pokud ve fritéze není označená čára pro maximum, nedávejte oleje více než do poloviny nádoby.
  2. Nastavte teplotu na 185 °C a spusťte fritézu. Pokud Vaše fritéza nemá možnost nastavení teploty, kontrolujte teplotu oleje speciálním teploměrem.
  3. Vložte připravené jídlo do košíku a ten opatrně ponořte do horkého oleje. Potraviny, které nejsou obalené ve strouhance nebo v těstíčku, napřed osušte papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
  4. Fritujte jídlo za zlatohněda. Pak zvedněte košík a nechejte okapat.
  5. Vyložte talíř nebo plech na cukroví papírovými utěrkami. Pro zlepšení absorpce můžete pod papírové utěrky dát ještě tlustý papír.
  6. Vyndejte hotové potraviny z košíku tak, že ho buď obrátíte dnem vzhůru na papírové utěrky, anebo z něj vyndejte jednotlivé kousky dlouhými kuchyňskými kleštěmi.

Tipy a upozornění:

  • Pokud nemáte fritézu, můžete použít i hlubší kastrol. Naplňte ho do poloviny olejem, zahřejte a potraviny do oleje vložte dlouhými kuchyňskými kleštěmi. Pomocí nich je také vyndáte, až budou usmažené do zlatohněda.
  • Na fritování můžete použít obyčejný kuchyňský olej nebo speciální oleje, třeba arašídový. Základem je použít čistý olej, který není zkažený nebo žluklý.
  • Venkovní fritézy fungují na stejném principu. Když plynem zahřejete olej, můžete začít fritovat.
  • Fritujte na bezpečném místě, kam se nedostanou děti nebo domácí zvířata. Horký olej může způsobit vážné popáleniny.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat fritézu.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články