Pražení kávy
Jak pražení ovlivňuje chuť a vůni kávy
Úvod do pražení kávy
Kromě samotných kávových zrn je dalším důležitým faktorem určujícím chuť kávy jak je káva upražená. Když se kávová zrna upraží, změní barvu na tmavší, jakou všichni známe.
Kávová zrna pražená v pražícím stroji krátkou dobu nebo při nízké teplotě zůstávají světlejší (světle pražená). Pokud kávová zrna zůstanou v pražicím stroji déle nebo při vyšší teplotě, jsou tmavší (tmavě pražená).
Tmavě pražená káva má více hořkosladkou chuť než světle pražená. To však neznamená, že tato káva je silnější. Síla kávy závisí na množství kávy v poměru k množství vody, které při přípravě použijete. Méně vody bude mít za následek silnější kávu. Malé množství světle pražené kávy vytvoří silnou kávu, přestože je káva světle pražená.
Chuť kávy z velké části závisí na úrovni upražení. Abyste rozuměli pražení kávy, musíte znát chemický proces probíhající při pražení kávových zrn.
Chemický proces při pražení kávy
Samotná zelená kávová zrna nemají mnoho využití, avšak obsahují kávový olej, který se z nich dostává při zahřívání. Chemický proces extrakce oleje je tím, co způsobuje rozdíly mezi různě upraženými druhy kávy.
Kávový olej je jediným nejdůležitějším aspektem ovlivňujícím chuť kávy. Kávový olej absorbuje ostatní pachy, které mohou kávě dát nepříjemnou chuť.