Překapávače vs. překapávače s termo nádobou

Určitě jste také slyšeli příběhy o tom, kolik lidé ušetřili, když si přestali každé ráno kupovat hotovou kávu a místo toho si začali nosit kávu z domova.

Teď uvažujete o tom, jestli je pro Vás vhodnější standardní překapávač nebo překapávač s termo nádobou. Jedno je jisté: udělejte si menší průzkum, než si překapávač koupíte. Přečtěte si hodnocení na internetových stránkách pro spotřebitele, abyste se ujistili, že model, který jste si vyhlédli, splní Vaše očekávání.

Standardní překapávače.

Standardní překapávač je stolní domácí spotřebič, který má nádrž na vodu, topné těleso, zásobník na mletou kávu a horký talíř, na který stavíte skleněnou nebo keramickou nádobu, do které vytéká uvařená káva.  Překapávač použijete tak, že vložíte do zásobníku na mletou kávu papírový nebo látkový filtr, přidáte přiměřené množství mleté kávy (většinou 2-3 vrchovaté čajové lžičky), potom naplníte nádrž studenou vodou a zmačknete knoflík. Kávovar zahřeje vodu k bodu varu, pak ji vypustí hadičkou na mletou kávu, odkud skapává do nádoby dole. Standardní překapávače jsou nejběžnějším typem kávovarů a často bývají i nejlevnější. Milovníci kávy si však často stěžují, že topné těleso pod nádobou ve většině kávovarů kávu po uvaření spálí, takže má nepříjemnou sežehlou chuť.

Překapávače s termo nádobou.

Překapávače s termo nádobou fungují stejným způsobem jako standardní překapávače. Avšak místo zahřívacího talíře pod nádobou s kávou, termo nádoba izoluje uvařenou kávu a udržuje ji po celé hodiny horkou, aniž by se spálila. Překapávače s termo nádobou bývají dražší než standardní překapávače kvůli vyšší kvalitě nádoby. Zakoupením překapávače s termo nádobou eliminujete připálenou chuť, která často doprovází standardní překapávače.

Výběr mezi standardním překapávačem a překapávačem s termo nádobou.

Váš rozpočet a jak si přejete, aby káva chutnala, jsou dva hlavní faktory, které rozhodnou, jestli si koupíte standardní překapávač nebo překapávač s termo nádobou. Pokud si překapávač kupujete poprvé a potřebujete pouze svoji dávku kofeinu, aby Vás po ránu přivedla k životu, zvažte standardní překapávač s kapacitou 4 šálků a s malými rozměry. Zkušenější milovníci kávy, kterým vadí chuť kávy ze standardních překapávačů, mohou zvážit překapávač s termo nádobou. Je sice o dost dražší než standardní typ, ale udrží Vaši kávu horkou jako byste ji právě uvařili po dobu až 8 hodin.

Ostatní typy kávovarů.

Francouzský lis je ruční kávovar, který nabízí při vaření kávy alternativu k překapávačům. Skládá se z vysoké skleněné nádoby s vestavěným sítovým filtrem připojeným pístem k pokličce. Káva se v něm připravuje tak, že se vařící voda nalije na hrubě namletá kávová zrna a nechá se několik minut stát a louhovat. Potom se sítový filtr stlačí na dno nádoby, kde přidrží kávovou drť, aby se spolu s kávou nevylila při nalévání do šálku. Káva z francouzského lisu obsahuje více esenciálních olejů z kávových zrn, které v překapávačích zachytí papírový nebo látkový filtr, a někteří znalci kávy tvrdí, že tato káva je chutná lépe než káva z překapávačů.
Pod italským názvem macchinetta („mašinka“) se skrývá další typ kávovaru. Macchinetta má tři oddělené komory: spodní komora obsahuje vodu, prostřední je zásobník na mletou kávu, a voda po zahřátí proniká skrz mletou kávu do horní části. Macchinetta se zahřívá na sporáku. Vaření kávy trvá déle.

Tip: Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články