Řešení problémů u domácích pekáren

Pryč jsou dny, kdy se chléb musel připravovat ručně a pak jste museli čekat hodiny, než v troubě nakynul. Moderní domácí pekárny, které jsou jednoduché a elegantní, za Vás převezmou všechnu spojenou fyzickou námahu.

Pekárny jsou však pouze tak schopné jak je člověk, který s nimi pracuje, a samotná pekárna může udělat chybu. Pokud máte problém s Vaší domácí pekárnou, následující tipy Vám mohou pomoct.

Chléb nekyne

Pokud chléb v domácí pekárně nekyne, znamená to obvykle, že suroviny nebyly ve správném poměru. Možná jste dali příliš mnoho cukru, tekutiny, kvasnic, mouky nebo kombinace některých surovin. Možná jste dali do pečicí nádoby příliš mnoho těsta. Nebo jste mohli přidat příliš mnoho ingrediencí obsahujících cukr. Příliš soli nebo žádná sůl také mohou způsobit, že chleba nenakyne.

Bochník je příliš malý

Pokud upečený bochník chleba z pekárny vyjde příliš malý, může to mít několik důvodů. Možná jste nedali dost cukru. Nebo jste nedali dost kvasnic, kvasnice nebyly předtím správně skladované nebo byly prošlé. Možná, že když jste nechali suroviny v pečicí nádobě, kvasnice byly příliš dlouho v kontaktu s vodou a solí. Také může být příliš velká pečicí nádoba na použité množství těsta, které ji celou nevyplnilo. Někdy je normální, že máte menší bochník chleba, to když použijete jinou mouku než je chlebová, nebo celozrnnou mouku.

Chléb je nahoře propadlý

Pokud je bochník chleba nahoře propadlý, zřejmě nebyly suroviny ve správném poměru. Nebo byla pečicí nádoba příliš malá. Nebo jste zapomněli na sůl. Také je možné, že jste pekárnu během pečení otevřeli. Těsto mohlo nakynout až k vrcholu pekárny, kde se při pečení zároveň zchlazovalo. Pokud je venku horké a vlhké tropické počasí, kvasnice kynou rychleji, což může způsobit, že se chleba propadne hned po tom, co se začne péct. Abyste tomuto předešli, používejte v takovém klimatu na pečení chladné tekutiny a pečte během chladnější části dne.

Chleba je nahoře vyboulený

Pokud je bochník chleba nahoře vyboulený do tvaru houby, obvykle to bývá způsobeno tím, že suroviny nebyly ve správném poměru. Možná jste dali příliš mnoho cukru, tekutiny, kvasnic, mouky nebo kombinace více surovin, které způsobily, že těsto z nádoby překynulo. Důvodem také může být přebytek ingrediencí obsahujících cukr. Nebo jste přidali příliš mnoho soli nebo na sůl zcela zapomněli.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…