Pryč jsou dny, kdy se chléb musel připravovat ručně a pak jste museli čekat hodiny, než v troubě nakynul. Moderní domácí pekárny, které jsou jednoduché a elegantní, za Vás převezmou všechnu spojenou fyzickou námahu.
Pekárny jsou však pouze tak schopné jak je člověk, který s nimi pracuje, a samotná pekárna může udělat chybu. Pokud máte problém s Vaší domácí pekárnou, následující tipy Vám mohou pomoct.
Pokud chléb v domácí pekárně nekyne, znamená to obvykle, že suroviny nebyly ve správném poměru. Možná jste dali příliš mnoho cukru, tekutiny, kvasnic, mouky nebo kombinace některých surovin. Možná jste dali do pečicí nádoby příliš mnoho těsta. Nebo jste mohli přidat příliš mnoho ingrediencí obsahujících cukr. Příliš soli nebo žádná sůl také mohou způsobit, že chleba nenakyne.
Pokud upečený bochník chleba z pekárny vyjde příliš malý, může to mít několik důvodů. Možná jste nedali dost cukru. Nebo jste nedali dost kvasnic, kvasnice nebyly předtím správně skladované nebo byly prošlé. Možná, že když jste nechali suroviny v pečicí nádobě, kvasnice byly příliš dlouho v kontaktu s vodou a solí. Také může být příliš velká pečicí nádoba na použité množství těsta, které ji celou nevyplnilo. Někdy je normální, že máte menší bochník chleba, to když použijete jinou mouku než je chlebová, nebo celozrnnou mouku.
Pokud je bochník chleba nahoře propadlý, zřejmě nebyly suroviny ve správném poměru. Nebo byla pečicí nádoba příliš malá. Nebo jste zapomněli na sůl. Také je možné, že jste pekárnu během pečení otevřeli. Těsto mohlo nakynout až k vrcholu pekárny, kde se při pečení zároveň zchlazovalo. Pokud je venku horké a vlhké tropické počasí, kvasnice kynou rychleji, což může způsobit, že se chleba propadne hned po tom, co se začne péct. Abyste tomuto předešli, používejte v takovém klimatu na pečení chladné tekutiny a pečte během chladnější části dne.
Pokud je bochník chleba nahoře vyboulený do tvaru houby, obvykle to bývá způsobeno tím, že suroviny nebyly ve správném poměru. Možná jste dali příliš mnoho cukru, tekutiny, kvasnic, mouky nebo kombinace více surovin, které způsobily, že těsto z nádoby překynulo. Důvodem také může být přebytek ingrediencí obsahujících cukr. Nebo jste přidali příliš mnoho soli nebo na sůl zcela zapomněli.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu